Gävle 11 november

Magnus A Djuse, en av tre kuskar under dagen som grejade en dubbelseger, var vinnaren med två Gävletränade hästar. Romeo Dana (e. Orlando Vici) fick ett fint smyglopp i andra utvändigt och när luckan kom in på upploppet kunde inte den stora spelfavoriten, spelad till 17 på tian, Linares/Ulf Ohlsson svara. Segertid 15,9a/2140 och 25.000 kronor. Stall Dana AB är uppfödare och ägare med Rikard Lindh som tränare och Ia Eriksson som skötare.

Romeo Dana var en tiooddsare. Än värre var fyraårige Nordby Elde (e. Norheim Faksen) som efter ett lopp utvändigt ledaren var den starkaste för Magnus till 13 gånger pengarna. Segertid 30,6/2160 meter och 25.000 kronor. Easy KB är ägare med Olle Alsén som tränare.

Robert Bergh var på besök med flera intressanta hästar från stallet. På förhand hade han flera starka segerkandidater och han grejade en dubbelseger. Femårige Van Gogh Z.S. (e. Love You) har imponerat i fyra raka segrar i Roberts träning. Efter en liten störning i starten hamnade han i sjätte utvändigt. Varvet kvar avancerade Robert och via en stark avslutning fick han greppet på tappre formstarke My Sea/Troels Andersen som skaffat sig greppet i sista sväng. Segertid 15,1a/2140 via 11,8 sista 800. 25.000 kronor till ägaren Steve Tiselius i Kumla. Johanna Norda är skötare. Sjunde segern i tionde starten.

Fyraårige Faster Than You (e. Love You) kom från träning hos Joakim Lövgren till Robert i somras. I sin första start för Robert var han helt överlägsen i sin första seger i den fjärde starten. Han avgjorde på ett starkt sätt utvändigt ledaren sista varvet i ett lopp som inte höll någon högre klass där de elva startande hade gjort 74 starter i karriären utan seger. Segertid 17,6/2140 meter via 15,7 sista 1000. 25.000 kronor till Falconeri Racing Stable HB med flera. Charlotte Andersson är skötare. Faster Than You är femte avkomman till La Belle Lady som tidigare lämnat Your Highness 9,2 miljoner och Executive Caviar 2,5 miljoner.

Jorma Kontio och Ulf Eriksson lämnade återbud till sina körningar. Nordby Elde var en vinnare som Jorma skulle ha kört och Alvena Warrior (e. Sahara Dynamite) var också det en vinnare som nu Per Linderoth fick chansen med. Från sjunde utvändigt och attack 1200 kvar ”sluggade” han sig till seger i spåren på slutvarvet. Segertid 15,5a/2140. 25.000 kronor till Easy KB med Magnus Lillieborg som tränare och Tommy Forsman som skötare. Alvena Warrior visade att Svensk travsport är som bäst. Under året har han svarat för flera starka lopp där han fått göra grovjobbet under slutvarvet och inför Gävlestarten hade han en seger i år på Eskilstuna i februari. Efter en tuff säsong visar han fortfarande sin härliga inställning. När man pratar om begreppet ”moraliska vinnare” visade Solitary Champ varför det begreppet finns. Efter sin startgalopp svarade han för ett otroligt lopp som tvåa i mål och dessutom knappt slagen för sin tränare Oskar Kylin Blom. Solitary Champ travade 15,6a/2140 via 12,8/2000 meter!

Per Linderoths andra vinnare var treårige Ulvsåsen (e. Åsajerven) som via utvändigt ledande Årdals Finpåvin/Stefan Rosén varvet kvar och spets 500 kvar var helt ohotad i sin debut. Segertid 32,8/2160 meter via 31,5 sista 1500. 25.000 kronor till Bengt Eklund med flera. Anders Wallin är tränare.

Fyraårige Baritone Artist (e. Orlando Vici) yngst i loppet som den enda fyraåringen visade fortsatt härlig form för sin tränare Markus B Svedberg. Markus släppte spets i första sväng till Kövras So Far/Robert Bergh. Där fick ”Bergharn” bestämma tempot, man han var ändå chanslös att svara när Baritone Artist fick luckan 200 kvar. Segertid 16,0a/2640 via 12,2 sista 800. 25.000 kronor till Olof Brodin (Chartering) AB. Alam Hosseini är skötare.

Caipirinha Razz (e. From Above) imponerade när hon via utvändigt ledaren och spets 550 kvar höll ett säkert grepp mot Keycard/Emilia Leo i ett försök för ston i Norrlands Elitserie. Segerkusken Kaj Widell visste var han hade att köra med. Segertid 14,7/2140 meter och 30.000 kronor. Toini Eidefors är ägare och skötare med Nicklas Pettersson som tränare.

Treåriga Girlpower Sisu (e. Yankee Glide) var också det en fin vinnare i karriärens åttonde start och tredje segern. Jarno Koskela kunde ta över spets efter körda 550 meter och när han sedan fick bestämma tempot var Girlpower Sisu ohotad i sin första start sedan augusti. En fin familjehäst med Heikki Matias Koskela som tränare och fina 50.000 kronor till Firma Koskela Stable. Girlpower Sisu är första avkomman till fina Merit Badge 1,6 miljoner.

Foto: CHRISTER NORIN/ALN

Text: J-E GUSTAFSSON