GÄVLE 30 NOVEMBER

Fredrik Wallin fortsätter att leverera och stallet går mot en fantastisk säsong. Dusktodawn Sisu (e. From Above) är Gävletravets tionde V75-vinnare i år. Efter ett perfekt smyglopp i andra/tredje utvändigt och attack 700 kvar var det sexåriga stoet helt ohotad efter en suverän avslutning för Rikard N Skoglund. Segertid nya rekordet 14,1/2160 meter via 1.10 sista 800 och 125.000 kronor till Stall Blueberryhill-Easy. Linnea Andersson är skötare. Ledande stallkompisen treåriga Livi Othella H.M./Erik Adielsson höll farten bra till fjärdepriset värt 16.000 kronor.

”Jag är väldigt stolt över hur det fungerar. Hästarna går bra och presterar hela tiden. Det här var årets 35:e tränarseger och nu fattas det drygt 130.000 kronor innan vi passerar tio miljoner. Jag tror vi kommer att fixa den magiska gränsen”, sade Fredrik.

”Hon var väl förberedd och hon vann med krafter kvar i sin andra raka seger. Jag var lite irriterad på mig själv när jag inte attackerade före Miss Sober 1200 kvar som i sin tur hamnade utvändigt ledaren. Nu löste det sig ändå när jag kunde glida ned i rygg genom sista sväng och då kändes det mycket bra”, sade Rikard.

Fredrik kunde räkna in en dubbel till stallet. Fyraåriga Xanthis Delicious (e. Never Again) visade härlig styrka och inställning när hon avgjorde från sjätte utvändigt varvet kvar och via utvändigt ledaren i sista sväng för Carl Johan Jepson. Segertid 15,1/2160 meter och 100.000 kronor. Flenmo Egendom AB är uppfödare och delägare med Olle Lindström. Mikaela Wahlberg är skötare.

Milligan´s School (e. Yankee Glide) infriade sitt stora favoritskap i Gävle Stora Pris som körts sedan 1942. Ulf Eriksson kunde överta spets efter körda halvvarvet och sedan fick han bestämma tempot till en säker seger. Segertid 14,0a/3140 är ett nytt banrekord för äldre utländska hingstar/valacker. Det tidigare rekordet hade The Bigred As på 15,4 från 2018. 200.000 kronor till ägaren och tränaren Stefan Melander/Catarina Lundström som också kunde räkna in andrapriset, 100.000 kronor, som uppfödare och ägare till Digital Ink som var vinnaren i Gävle Stora Pris 2015. Stall T.Z. hade också vinnaren förra året i Volstead. Stefan Melander var segerkusken 2004 med Scarlet Knight.

Timo Nurmos leder tränarligan i Sverige som det vinstrikaste stallet. Fyraårige Magic Cash (e. Ready Cash) och fyraårige Seismic Wave (e. Explosive Matter) grejade en fin stalldubbel till Timo. Jorma Kontio kunde överta spets 1700 kvar med Magic Cash. Efter 10,5 första 500 kunde han lugna ned tempot och efter en snabb avslutning var övriga utan chans att utmana. Segertid 13,7a/2640 är ett nytt banrekord för fyraåriga hingstar/valacker. Tango Lavec travade 14,5 2015. 125.000 kronor till Stall Piraya KB med Julia Rönnqvist som skötare. Stallkompisen Global Winner/Örjan Kihlström avslutade vasst i spåren till andrapriset. Härligt intryck också av Lövdala Principito/Emilia Leo som från femte utvändigt och attack 700 kvar avslutade strongt till tredjepriset värt 31.000 kronor.

Seismic Wave är en mycket intressant travare som nu gjorde sin fjärde start i regi Timo Nurmos. Från fjärde utvändigt smög Örjan Kihlström med i rygg 700 kvar och när han lät Seismic Wave sträcka ut sista 300 skaffade han sig greppet sista biten mot tappre Ribaude/Carl Johan Jepson. Segertid 13,4a/2140 och ytterligare ett nytt banrekord för fyraåriga utländska hingstar/valacker. Seabiscuit hade det tidigare på 14,0 från 2011. 125.000 kronor till Stall Dalhem. Hanna Västfält är skötare.

Han vann med oryckta tussar”, sade Örjan.

Lena Fritz inledde den fina dagen med seger för Power Memphis (e. Mr Pine Chip) i montéloppet. Power Memphis var den klart starkaste sista 700 från andra utvändigt. Segertid 14,3a/1640 och 30.000 kronor. Scandinavian Supplements AB med flera är ägare med Daniel Hansson som tränare och Benita Isokivelä som skötare.

”Han har gjort bra lopp tidigare i monté, men jag har inte haft det rätta flytet. Nu kändes han stark och då valde jag att attackera tidigt. I sista sväng hade jag koll på ledaren och han stack undan till en mycket fin seger”, sade Lena.

Fredrik Palm avslutade dagen med seger för Trollskärs Alvin (e. Järvsöfaks med Elding som morfar). Efter ett lopp i tredje invändigt och lucka 250 kvar fick han greppet sista biten på ledande storfavoriten Grude Tilla/Ulf Ohlsson. Segertid 31,1a/2140 och 30.000 kronor. Industriservice Roland Lindegren AB är uppfödare och Stall Snatra är ägare och Maria Ljunggren är skötare. Fredrik har fin form på stallets hästar. Två segrar, två andrapris och ett tredjepris på de senaste fem starterna.

”Det var första gången han fick tävla med hakar i skorna. Nu fick vi ett perfekt smyglopp och han kämpade fint till segern”, sade Fredrik.

Per Lennartsson var V75-omgångens stora skrällkusk när han avgjorde en stenhård slutstrid med Vertigo Knekten (e. Nordli Svarten) i DubbelCupens final med fina 200.000 kronor till vinnaren. Hela 82 gånger pengarna och endast streckad på 0,4 procent. Inför loppet var värdet 827 kronor och efter den stora överraskningen var värdet 64.268 kronor! Segertid 25,0/2160 meter. Andra starten i regi Marit Beckström och Esbjörn Glantz! Här kan man snacka om succé.

”Han var seg på sista långsidan och det kändes som att han skulle stanna. Då slank jag ner invändigt och i sista sväng tände han om. När han fick attackera fick jag ett bra svar och visade prov på en vass speed. Kul när man lyckas med hästar som på förhand inte ska ha någon segerchans”, sade Per.

Fjärde raka segern för Victor A.U. (e. Quite Easy U.S.) som imponerade när han från femte utvändigt kunde avgöra för Erik Adielsson. Tapper som tvåa var Hazard Boko/Per Lennartsson som fick göra grovjobbet sista 800 utan rygg. Segertid 12,0a/1640 och 150.000 kronor. Stall Eva HB är uppfödare och delägare med Jan Eriksson. Svante Båth är tränare och Ronja Lamminen är skötare.

Catarina Lundström kunde räkna in en fin stallseger för formstarke treårige Surf´n Turf (e. Scarlet Knight) som också han imponerade i sin tredje raka seger. Torbjörn Jansson laddade från start och i första sväng kunde han överta spets. Sedan hade han allt under kontroll. Segertid 12,9a/1640. 125.000 kronor till Stall Sting (Daniel Söderberg) som också är uppfödare. Susanne Lilja är skötare.

Treårige Mr Marvelous (e. Ready Cash) värmde fint och han grejade också segern i E3 Bonus för Ulf Ohlsson. My First Offspring/Carl Johan Jepson var tapper som tvåa efter att ha fått göra grovjobbet sista halvvarvet med vinnaren i rygg. Segertid 15,5/2160 meter. 60.000 kronor till Ravitalli H Laakkonen Oy och ML Stable Oy som är uppfödare och ägare. Pernilla Sundberg är skötare.

Fyraåriga Darling Laser (e. Keep on Flying) var helt överlägsen för Örjan Kihlström efter ett perfekt smyglopp i rygg på ledaren och lucka hela tiden. Örjan kunde vänta med attacken till 250 kvar. Segertid 13,4a/1640. 30.000 kronor till Dala-Dala AB med Joakim Elfving som tränare och Hanna Holmberg som skötare. Mormorsmor är USA-födda Activated.

Sexårige X-Man (e. Emmeros David) var vinnaren i Gulf Tierpsporten – Gävle Lilla Pris kategori A. Efter en mycket stark forcering så kunde ägaren/tränaren och kusken Nellie Gradling överta spets i sista sväng av ledande Emma Af Jäboruder/Ebba Sundgren och allt såg ”klart” ut för Nellie. Nu kom Emma Af Jäboruder tillbaka och utmanade rejält hela upploppet och bakom de båda avslutade Icaros/Maja Holmqvist starkt och Icaros grejade också andrapriset i en härlig upploppsduell mellan de tre. Segertid 2.38,7/1240 meter i karriärens tionde seger.

Tre banrekord sista dagen i november med minusgrader.

Foto: CHRISTER NORIN/ALN

Text: J-E GUSTAFSSON