Gävle 3 december

Malin Friman var en av fyra hemmakuskar som fick besöka vinnarcirkeln. Malin var dessutom bäst under kvällen med en fin dubbelseger. Imakeyouproud (e. Andover Andover) kunde överta spets efter körda 400 meter och sedan var han helt ohotad i en mycket enkel seger. Anneli och Emil Ekman är uppfödare och tränare och ägare med Johanna Elgholm. 10.000 kronor till vinnaren, vilket var förstapriset i samtliga lopp.

”Det var lugnt hela vägen. Nu var det första gången för mig med linjestart och det skulle man kanske testa lite mera för att det ska bli rättvisa starter. Han var lite sävlig, men svarade ärligt hela vägen”, sade Malin.

Fyraåriga Lovely Tooma (e. Dream Vacation) var en stark vinnare när hon vann sitt första lopp i Sverige efter tidigare 26 lottlösa starter. Tidigare åtta segrar var tagna i Estland. Lovely Tooma öppnade bra bakom bilen, men 1500 kvar valde Malin att släppa spets till Blue Star Cantab/Mats E Djuse. Sista 700 travade Lovely Tooma utvändigt ledaren och avgjorde enkelt. Segertid 15,4a/2140. Stall Oxalis är uppfödare och ägare med Jevgeni Ivanov som tränare. Jeleiva Filzonova är skötare.

”Jag fick order om spets, men det fick inte kosta för mycket och då var det enkelt att släppa efter den tuffa öppningen. 700 kvar kändes det mycket bra och det var lugnt sista halvvarvet. En mycket trevlig häst”, sade Malin.

Treårige Pelas Orthos (e. Super Photo Kosmos) avgjorde en tuff slutstrid mot B.B.S.The Laststar/Jenny A Björk sista biten för sin tränare Rikard Lindh. Pernilla Söderborg och Patrick Hillberg är uppfödare. Stall Jonsson KB är ägare med Ia Eriksson som skötare. Segertid 17,7a/2140. Pelas Orthos är sjunde avkomman till i tolv starter segerlösa Lady Wall Star som tidigare lämnat My Golden 1,9 miljoner. Lady Snärt 5 miljoner är mormor.

”Han har lätt för att spänna sig och nu var det inte optimala förutsättningar efter olyckan där flera ekipage hakade ihop med en lös häst, vilket drog ut på tiden innan start. Jag är väldigt tacksam mot ägarna att jag fått chansen att fortsätta”, sade Rikard.

Jenny tog revanch med Landers Giant W.F. (e.Paul November och härliga Landers Legend) som från andra utvändigt var starkast sista halvarvet mot ledande Daysofourlives/Sergio Rondina-Bisi och utvändige Sergio Frontline/Peter Larsson. Ida Thomsson är tränare och ägare med Henrik Thomson och Tommy Sandberg.

”Det var en trevlig bekantskap. Han kändes stark och skulle passa på distansen. Nu blev det ett mellanvarv i måttligt tempo och det var starkt att ändå greja segern och extra kul att man fick chansen. Det var första starten i Ida och övrigas regi”, sade Jenny.

Kiss Me Quick H.C. (e. Kiss Francais) hade visat form i de två senaste starterna och nu fick han utdelning. Trots en blytung inledning i tredjespår fram till ledaren 1300 kvar avgjorde han ändå mycket enkelt för sin tränare Erik Lindegren. Eriks fru Anna Mann är ägare och skötare.

”Han är stor och gänglig och det var allt lite krångligt med linjestart. Nu fick han avancera framåt i egen takt då jag inte ville bråka med honom. Stark har han alltid varit”, sade Erik.

Fyraåriga Fragolini Am (e. Joke Face) var kvällens mest imponerande vinnare. Efter ett tufft lopp utvändigt ledaren 11,3/500 och 12,6/1000 kunde hon överta spets 550 kvar och hon höll farten strålande mot bra avslutande Pirate Broline/Felicia Molin. Sven-Åke och Mai Westerberg är ägare.

”Det är en bra häst som vi fick operera i våras. Hon är lite knepig då hon inte trivs i ryggar. I de två senaste starterna har vi hamnat i åttonde och nionde utvändigt och då trivs hon inte alls. Det var enkelt att ta positionen utan rygg. Styrkan har hon”, sade tränaren och segerkusken Lars-Göran Söderberg.

Treårige Ängsodin (e. Bork Odin) har börjat sin karriär lite sent på säsongen. Andra segern i den fjärde starten. Det var ett tufft tempo 27,9/500 och 27,9/1000 och han såg inte ut att vara vinnaren på sista långsidan sedan Ronja N.N./Stig Jarle Röste tagit hand om kommandot. Nu galopperade Ronja N.N. 450 kvar vilket lämnade vägen öppen för Ängsodin. Segertid 30,4a/1640. Bilfirma PE:s Travsport och M Bergsdorf är ägare med Jan Ove Olsen som tränare. Helga Einarsson är skötare.

Tyskfödde Livestream (e. Muscles Yankee) tog hand om spets för Linda Matzky. Sedan valde hon att släppa till New Moon/Frida Asplund i första sväng. Linda gled ut i slagläge i andra utvändigt efter att loppets stora spelfavorit Berberis/Pasi Aikio avancerat fram till ledaren 1300 kvar. Halvvarvet kvar kunde hon glida ner i rygg på Berberis som då hade ett grepp om loppet. Nu kunde han inte svara när Linda ställde frågan och det blev en säker seger. Segertid 16,3a/2140. Union Wertstoffhand är ägare. Roman Matzky är tränare.

Scarlets Mirakel (e. Scarlet Knight) fick ett fint smyglopp i tredje utvändigt av Lukas L Svedlund och via tredjespår utan rygg sista halvvarvet fick han greppet sista biten på ledande Neo Neon/Ante Lisell. Leif Brolin Läkartjänst AB är ägare. Nicklas Westerholm är tränare och Espen Schie är skötare. Scarlets Mirakel är fjärde avkomman till Lara Flowering som vann sex lopp och fem av dessa med Sören Eriksson. Hon var en V75-vinnare för Sören på Solvalla 1997.

Sexårige Nebbiolo (e. Egon Lavec) var också det en fin vinnare efter ett lopp i fjärde utvändigt och tredjespår utan rygg sista halvvarvet. Elina Rodionovskaya är uppfödare, ägare och tränare.

”Det här var första segern för mig i Sverige sedan jag började köra i januari 2012. Seger i tolfte starten är bra. Jag är från Ryssland och där har jag segrat. Det var oväntat med linjestart, men vi hamnade bra till direkt. Jag fick hjälpa honom lite i sista sväng men i det läget hade jag mycket att köra med”, sade Elina.

Foto: CHRISTER NORIN/ALN

Text: J-E GUSTAFSSON