Gävle 10 december

Fina framgångar för Gävletränade hästar under lunchen. Fyraåriga Västerbo Puma (e. Explosive Matter) infriade sitt favoritskap för Karin Nilsson. Från fjärde utvändigt var hon starkast i spåren sista 800 meterna i en tät slutstrid. Segertid 16,1a/1640 och 25.000 kronor. Västerbo Stuteri AB är uppfödare och ägare med Michael Demmers som tränare och Michaela Engström som skötare.

”Det här var jättekul. Det är alltid inspirerande att få köra så här fina hästar. Hon var riktigt rejäl. Under loppet var hon segstark och det kändes att hon aldrig skulle ge sig”, sade Karin när Västerbo Puma tog sin fjärde seger i den sjunde starten.

Enge Lincoln (e. Yankee Glide) var en fin spetsvinnare för Kaj Widell. Det blev en tuff inledning, 11,8/500, innan Kaj kunde dämpa tempot till 14,2 första 1000. In på upploppet stack Enge Lincoln undan för bra avslutande Lukas Bris/Oskar Kylin Blom (fjärde utvändigt) och Orlando Triss/Ulf Eriksson (femte utvändigt). Segertid 13,5a/1640 och 25.000 kronor. Peter Eriksson med flera är ägare med Veronica Lundström som tränare.

”Många var kanske förvånade över hans startsnabbhet. När jag tryckte av honom i den andra provstarten fick jag ett mycket bra svar. Det var tight in i första sväng, men vi hade fördelen. Nu blir det final och då står han med 40 meters tillägg och voltstart har han haft problem med tidigare”, sade Kaj.

Den enda överraskningen på V4-spelet var fyraårige Blue Star Cantab (e. Make it Happen) som via tredjespår fram till ledaren varvet kvar kunde avgöra på ett starkt sätt för Andreas Lövdal. Segertid 14,7a/1640 och 25.000 kronor. Claes Leonhaupt är uppfödare och ägare med familjen Jens Näslund. Fredrik Palm är tränare.

”Han var riktigt bra. Jag fick körorder om att det var ett smyglopp som gällde. Nu gjorde jag tvärtom. Vi hamnade i tredjespår och jag ville inte backa. När vi kom fram till ledaren kändes han bra och i sista sväng hade vi slagit ledaren. Nu visste jag inte hur han skulle fungera efter ett så tufft lopp, men när jag ryckte tussarna fick jag ett bra svar”, sade Andreas.

Treårige Finalizer (e. Financial Dust) visade fin styrka och inställning när han avgjorde från utvändigt ledande Nimbus Tabac/Mats E Djuse sista 1400 meterna för Jorma Kontio. Jorma hamnade i andra utvändigt innan han valde att gå fram till ledaren. Det blev en fin fight mellan de båda sista 800 där Nimbus Tabac inte kunde försvara sig sista 150. Segertid 16,7a/2140 och 25.000 kronor. AB Vinnarskallar med flera är ägare. Nicklas Westerholm är tränare och Elinor Lindberg är skötare.

Treårige Hibo Bungal (e. Järvsöviking) är också det en fin treåring som börjat sin karriär sent på säsongen. Tränaren Peter Grundmann valde utvändigt utan rygg 1100 kvar och via spets 600 kvar höll han greppet hela vägen. Segertid 30,3a/2140. 25.000 kronor till Stall En Kall HB i Gävle.

”Han är lite omogen men det är ingen fegis och han tål att tåga på. Han har en riktig vinnarskalle”, sade Peter.

Foto: CHRISTER NORIN/ALN

Text: J-E GUSTAFSSON