Romme 20 december

Det är inte många som kan fira julafton fyra dagar innan den så kallade riktiga dagen. Gävleamatören Håkan Andersson, född 1974, kommer aldrig att glömma dagen 20 december när han fick segerdefilera med familjens sexåriga Faksida (e. Järvsöfaks) som var en vinnare i sin 16:e start i karriären och Håkans första kuskseger i karriären! Ett stort GRATTIS. Segertid 32,5/1660 meter och 30.000 kronor till Stall Mullebäck HB i Valbo. Göran Blom är uppfödare. Faksida är andra avkomman till Roldi. Mormor Nivea lämnade Penning 970.000 kronor. Håkan är uppfödd med hästar där mor och far under många år haft travare. Mor Anna-Greta var en vinnare i tidigt 1970-tal med morfars, Martin Andersson, Linus, 134 starter och fem segrar, i ett damlopp. Familjen Andersson/Kjell Blomqvist, hade en fin kallblodshäst i Skogsmulle, född 1981, 215 starter och 23 segrar och fina 674.000 kronor.

”Många kommer säkert ihåg dressen, grön, grå triangel, grå ärmbindel, grön, som jag har. Det var morfars dress när han tävlade. Mamma vann med morfars Linus och morfar vann lopp i Gävle 16 augusti 1974 med Linus där vinnaroddset var hela 170,11 och det högsta vinnaroddset under detta år och i prispengar 1.600 kronor. Det roliga var att Gävle Travhästägeförening delade ut ett hederspris till sina medlemmar som segrare med en helårsprenumeration på Trav o GaloppRonden. Faksida har gjort flera fina lopp utan att vinna och jag trodde väl inte att det skulle gå vägen denna gång när det var långt fram till ledaren in på upploppet. Nu höll hon farten hela vägen och det blev till slut en säker seger”, sade Håkan.

Femåriga Miramaris Futura (e. Royal Dream) ett av två ston i loppet, visade fortsatt härlig form i karriärens tredje seger i den 10:e starten för Tina Thorson. Från fjärde/tredje utvändigt 1600 kvar och attack 800 kvar var hon den starkaste på upploppet när hon skaffade sig greppet sista biten mot ledande Kiss Me Quick H.C./Erik Lindegren. Segertid 18,1a/2640 och 30.000 kronor till Eltito AB med flera. Stefan Erlandsson är tränare.

”Hon är stark och rejäl, men det var nära galopp den första biten. Det var stenhårt i slutstriden och jag hade inte feeling för att vi var vinnarna. Nu sade Erik grattis efter mållinjen och han har klart för sig”, sade Tina.

Emilia Leo var helt överlägsen som segerrikaste lärling (sulky och monté) och segerrikaste Montéryttare under året.

J-E GUSTAFSSON