Romme 5 januari

Andra raka segern för Gullkongen (e. Lome Kongen) som fortsätter att övertyga och en härlig start på säsongen för ägaren och tränaren Claes Stolt. Från femte utvändigt avancerade Claes varvet kvar och via en stark avslutning fick han greppet sista biten på ledande Elvis Tabac/Lukas L Svedlund som i sin tur hade ett grepp på utvändige Grude Eld/Oskar Kylin Blom. Segertid 26,8a/1640 och 35.000 kronor.

Nimbus Tabac (e. Un Amour d´Haufor) avslutade fjolåret på ett fint sätt för sin ägare och tränare Rikard Lindh. Nu visade han fortsatt fin form när han kunde avgöra en tuff slutstrid i årets första start för Mats E Djuse. Två segrar och två andrapris på de senaste fyra starterna. Segertid 16,4a/2140 och 35.000 kronor. Josefin Rydell är skötare. Gerth-Ove Karlsson är uppfödare.

Tioårige Toujours Vif (e. Echo) var en överaskande vinnare, 21 gånger pengarna, i den första avdelningen av GrandSlam 75. Efter en pangstart till spets valde Magnus A Djuse att släppa spets efter körda halvvarvet. Nu fick han luckan cirka 150 kvar och Toujours Vif avgjorde säkert på pigga ben sista biten. Segertid 14,4a/2140. 35.000 kronor till uppfödaren och ägaren Glenn Pettersson med Stig E Pettersson som tränare. Toujours Vif öppnade fjolårets säsong på liknande sätt när han var en vinnare 1 februari på Romme.

”Han var som en pil bakom bilen. Nu valde jag att släppa till spelfavoriten i loppet, men det såg mörkt ut om vi skulle få luckan. Han kändes mycket fin hela vägen och det var starkt att kunna avgöra på den korta biten”, sade Magnus.

”Kul att han börjar släppa till som tioåring. Han är en superskön individ”, sade Glenn.

Stig E Pettersson har varit med i många år med sina travhästar. Han har säkert ett härligt minne från 26 september 1998 när hans två hästar, Colin Jackson 13 gånger pengarna och On His Way 53 gånger pengarna, vann en dubbel på V75 på hemmaplan med Lars Lindberg som kusk.

Nioåriga Nordjerva A.M. (e. Åsajerven) har visat fin form i flera starter för Mikaela Sundin. Nu kom den efterlängtade segern i en stenhård slutstrid där hon till slut fick dela segern med Olsimspingstbruden/Mats E Djuse som i sin tur hade skaffat sig greppet på upploppet. Mikaela satt bra med från början i rygg på ledaren, men efter att ledaren galopperat efter körda 500 meter hamnade hon allt längre bak och det var starkt att hinna fram från fjärde utvändigt. Segertid 33,6/2140 meter. 22.500 kronor till Stall Hea HB i Lingbo med Tore Hellström som tränare.

Inshallah (e. Gift Kronos) visade fin styrka och inställning när hon kunde avgöra efter ett lopp utvändigt ledaren för Johan Brandel. Segertid 15,1a/1640 och 35.000 kronor. Bo Heyman är tränare och ägare med Kaj Tobias AB. Josefin Frank är skötare. Inshallah är första avkomman till ostartade Pileup. Mormorsmor Trapped lämnade Marshland 5,6 miljoner och Traffic Jam 4,6 miljoner och hon i sin tur lämnade Kramer Boy 14,4 miljoner och Express Lavec 3,4 miljoner.

Toujours Vif inledde GrandSlam 75. Nästa vinnare var Nordjerva A.M. och Inshallah var den tredje raka vinnaren med anknytning till Gävletravet. Gullkongen var den femte vinnaren. Fjärde vinnaren var femårige Christer (e. Classic Photo) som från femte/sjätte invändigt hann fram till seger för Peter Eriksson efter en strålande avslutning i spåren sista 500. Segertid 16,1a/2140. 35.000 kronor till Stall Dianthus HB med flera. Nionde starten, av totalt 25, och andra segern i regi Per och Lena Hedenström.

”Som vi har väntat. Han har varit bra i många starter, men han är ju så dålig den första biten och hamnar oftast illa till. det var lika även denna gång. Nu var det ett mera passande tempo (14,5/1000) vilket gynnade Christer som alltid håller farten till slut”, sade Per.

Fem vinnare, av sju i GrandSlam75, med Gävleanknytning, fyra Gävletränade hästar och Mikaela Sundin som kusk och 1,3 miljoner i utdelning för sju rätt.

J-E GUSTAFSSON