Gävle 10 januari

Tolvårige Highspirit (e. Super Arnie) var en av kvällens mycket fina vinnare. Efter en vass inledning kunde ägaren och tränaren Troels Andersen överta spets i första sväng från ett åttondespår bakom bilen vilket också visade sig vara avgörande. I spets fick Troels bestämma tempot med loppets spelfavorit, Adi Gallia/Nicklas Westerholm, i rygg. Efter 13,3 första 1000 stack Highspirit undan sista 200 till en mycket övertygande seger. Segertid fina 11,8a/1640 via 10,7 sista 1000 och än snabbare sista 500. 35.000 kronor var segern värd. Peter M Andersen är skötare. Här kan man snacka om uppvisning!

”Nu var han riktigt laddad. Han har en otroligt effektiv gång och med lopp i kroppen kändes han mycket bra. Det är inte många som orkar bjuda strid när han får bestämma i spets”, sade Troels vilket också statistiken visar. 20 segrar av totalt 23 hittills är från spets. 15 segrar över kort distans.

Jenny A Björk var en vinnare med redan 2015 med nu åttaåriga Sahara Sun (e. Uptown Yankee). Efter ett lopp utvändigt ledande Dashing Kimberly/Rikard N Skoglund var hon starkast till slut. En mycket stark prestation. Segertid 14,9a/2140 och 30.000 kronor. Gunnar Lassis är ägare och tränare med Elisabeth Axelsson. Mormor Ring in Peace lämnade Conny Lobell 13,8 miljoner.

”Egentligen är hon bäst på speed. Nu har hon visat fin form i flera starter från iskalla utgångslägen och när vi hamnade utan rygg var det bara att köra så långsamt som möjligt. Nu stötte de redan varvet kvar men hon kändes mycket stark hela vägen och det var imponerande på sättet hon avgjorde. En rejäl insats”, sade Jenny.

Efter ett lopp i rygg på ledande Kick My Dream/Peter Larsson fick femårige Texas Dynamite (e. Red Hot Dynamite) luckan för sin ägare Per Bonnevier när utvändige Timetorock’nroll/Karin Nilsson galopperade 300 kvar. Segertid nya rekordet 14,9a/1640 och 25.000 kronor. Mats Bonnevier är uppfödare och Håkan Wallberg är tränare.

”Tänk hur det kan lösa sig. Jag trodde väl aldrig att luckan skulle komma. Han är en härlig kompis och vill alltid göra sitt bästa”, sade Per.

Fjolårets SM-vinnare Björs Frej (e. Järvsöviking) galopperade kort efter start, men kunde ändå få en bra position i andra utvändigt där Jorma Kontio kunde vänta med attacken till 300 kvar. Björs Frej avgjorde på ett fint sätt före B.W.Sture/Rikard N Skoglund som visade fortsatt fin form från femte utvändigt och dåliga ryggar. Segertid 24,2a/2140 via vassa 1.22 sista 1000 och 35.000 kronor. Annelie Lagergren är uppfödare och tränare med Jan och Per-Gunnar Persson som ägare.

Femårige Ivanhoe (e. Chocolatier) imponerade när han från positionen utvändigt ledande Harvesting Time/Rikard N Skoglund sista 1300 kunde skaffa sig greppet sista biten i en härlig varvslång duell mellan de båda formstarka hästarna. Segertid 15,7/2640 meter och 35.000 kronor. CSD Mur och Betong AB i Tällberg är ägare med Oskar J Andersson som tränare och Alexander Andersson som skötare. En fint stammad kille. Ivanhoe är tionde avkomman till härliga Kelsea Boko, 74 starter och 32 segrar och 1,8 miljoner, som också lämnat Chelsea Boko 6 miljoner.

Åttaårige Victory Graphic (e. Digger Crown) har verkligen hittat stilen som en montéhäst för sin ägare och tränare Terese Ahrling. Tredje segern, av totalt fyra segrar hittills, på sju starter i monté. Varvet kvar såg det inte ljust ut för vinnaren från positionen femte utvändigt. När Nicole Melberg attackerade 700 kvar var det fortfarande långt fram i sista sväng. Nu galopperade Bonjour Lascaux/Anna Erixon 200 kvar i ledning vilket öppnade vägen för vinnaren som till slut avgjorde hur enkelt som helst. Segertid 16,8a/2140 via 1.14 sista 1000 och 30.000 kronor. Jacob Björklund är delägare.

Haga Modde (e. B.W.Modde) är tillbaka som en vinnare. Han imponerade i flera av sina segrar ifjol, men efter den senaste segern i juni månad har han inte hittat rätta stilen. Efter en fin inledning bakom bilen hamnade han utan rygg vilket blev andra/tredje utvändigt 1300 kvar. Ägaren och tränaren Håkan Persson attackerade 600 kvar och via en fin avslutning fick han ett säkert grepp på tappre Månodin A.M./Jan-Olov Persson som gjort grovjobbet utvändigt ledande Viking Gel sista 1400. Segertid 30,0a/2140. 25.000 kronor till Håkan och hans delägare Kjell Lindberg. Johanna Persson är skötare. Haga Modde är tredje avkomman till ostartade Haga Stintan. Längre bak i mödernet återfinns härliga Lill, född 1959 och ett av Sveriges bästa kallboldiga sto med sina 85 segrar.

Fyraåriga Gala Shadow (e. Pastor Stephen) fick ett perfekt smyglopp i rygg på ledande Jab´s Esteyha/Håkan Wallberg och där kunde Mika Forss vänta med attacken till 250 kvar. Gala Shadow avgjorde mycket enkelt. Segertid 16,2/1640 meter i karriärens fjärde start. 25.000 kronor till J A Skogström AB i Härnösand. Markus Pihlström är tränare och Emmy Hansson är skötare. Gala Shadow är första avkomman till Perfect Cash, 14 starter sex segrar och en V75-vinnare 2014. Mormor Icy Shadow har lämnat Magic Cash. Jab´s Esteyha visade klart förbättrade takter som tvåa på tiden 16,7/1640 meter.

Elvaåriga Majgryning (e. Fakse) har visat fin form i flera starter utan att få segerdefilera. Med två hästar på startvolten kunde körande Tomas Pettersson enkelt överta spets och efter lugna 33,6 första 500 höll hon greppet hela vägen även om det tog emot sista biten mot tappra Väskinge Ruter/Fredrik Fransson som bjöd strid hela vägen efter ett lopp utvändigt ledarinnan. Segertid 27,6/1640 meter. 30.000 kronor till ägaren Veikko Salander. Tommy Eriksson är tränare och Johanna Sundqvist är skötare.

Fyraårige L.L.Royal (e. Revenue) kom från en fin insats som tvåa efter ett lopp utvändigt ledaren på Solvalla. I karriärens sjätte start var han nu en vinnare för Rikard N Skoglund. Han öppnade stabilt och fint från ett fjärdespår i volten och från spets var han helt ohotad när han fick sträcka ut sista 200. Segertid nya rekordet 15,2/2140 meter via 1.14 sista 1000 med till synes gott om krafter kvar. 25.000 kronor till GLOAB Konsult AB i Enköping med Li Hanné som tränare. L.L. Royal är tredje avkomman till Vicky du Ling. Mormor är Volita du Ling, 42 starter 20 segrar och 3 miljoner samt vinnaren i Stochampionatet 2001 med Erik Adielsson och Tommy Hanné som tränare. I 40 av hennes starter kördes hon av sin tränare och hon inledde sin karriär med sex raka segrar. Det ska bli kul att följa den här killens utveckling.

Foto: CHRISTER NORIN/ALN

Text: J-E GUSTAFSSON