Gävle 12 februari

Oskar Kylin Blom prickade starten perfekt från ett innerspår på tillägg med formstarke Lukas Bris (e. Mythical Lindy). Efter körda halvvarvet var han med i andra utvändigt. Varvet kvar avancerade Oskar då man började attackera bakifrån och via utvändigt ledaren 800 kvar och spets 600 kvar var Lukas Bris ohotad sista biten mot bra avslutande Tzatziki/Magnus A Djuse från femte utvändigt i sin årsdebut. Segertid 15,7/2160 meter och 25.000 kronor till Brisgå HB i Rosersberg som också är uppfödare under mera bekanta Bo Norling och Britt-Marie Rudöfors – Norling. Jenny Eriksson är skötare. Lukas Bris är andra avkomman till Curly Bris. Längre bak i mödernet, fjärde led, återfinns Airline som lämnade härliga Air Song 31 segrar, född 1966, Air France 25 segrar och Amit H 15 segrar, född 1957. Gammal klassisk härlig stam.

”Nu hamnade vi bra till direkt och tanken var att jag skulle vara före Ulf (Ohlsson med spelfavoriten Arctic Carl i tredje utvändigt). Han tål grovjobb och efter några smyglopp var det dags att prova rejält även om jag tycker att han är bäst på speed när han möter lite tuffare motstånd”, sade Oskar.

Enda överraskningen på V4-spelet var fyraåriga Unleash The Steel (e. S.J´s Caviar) som var en fin spetsvinnare för Jenny A Björk till 22 gånger pengarna och första segern i den sjunde starten. Segertid 18,6/2140 meter och 25.000 kronor. Peter Eriksson med flera är ägare med Markus Pihlström som tränare och Emmy Hansson som skötare.

”Jag fick veta att hon skulle vara lite speciell. Med bara fyra hästar på startvolten skulle jag sikta på spets och köra där. Hon gick undan till en säker seger om än i lite bekväm stil”, sade Jenny.

Rikard N Skoglund inledde V4:an med storfavoriten Quarcio Ducal (e. Quarcio du Chene) spelad till 15 på tian, som i flera starter visat härlig form och styrka efter flera lopp utvändigt ledaren utan att segra i sina första 12 starter. Nu såg det inte bra ut när han efter en tveksam inledning inte kunde komma loss från innerspåret perfekt ”bevakad” av Ulf Ohlsson med formstarke Hagaz T.N.T. Varvet kvar kunde Rikard slinka ut i tredje utvändigt och via en kort galopp 900 kvar fick han greppet på Hagaz T.N.T. sista biten som i sin tur hade tagit över kommandot 450 kvar. Segertid 18,5/2140 meter via 14,8/800 och 10.000 kronor. Stall Ducal HB i Trelleborg är uppfödare och ägare med Dennis Palmqvist som tränare och Ebba Söderström Alnerud som skötare. Quarcio Ducal är andra avkomman till Broadway Ducal. Mormor Broadway Blitz lämnade Kahili 1,9 miljoner. Längre bak i mödernet, femte led, återfinns Francessa som lämnade Meadow Road, Elitloppsvinnaren 1985, 43 starter, 34 segrar och 3,2 miljoner.

Femåriga Darling Laser (e. Keep on Flying) kunde efter en lite tveksam inledning från ett femtespår i volten överta spets i första sväng för Mika Forss. Där fick Mika bestämma tempot och det blev en mycket säker seger före starkt avslutande Bijoux De Fer/Oskar Kylin Blom som grejade andrapriset från fjärde utvändigt och sista 700 utan rygg. Segertid 15,6/1640 meter. 25.000 kronor till Markus Rasanen i Finland. Andra starten, av totalt 21, i regi Aleksi Kytölä och den första segern av totalt fyra. Mormorsmor är USA-födda Activated.

Bröderna Skoglund, Robert och Rikard N, bjöd på en härlig upploppsduell där yngre brodern Robert, född 1991, kunde avgöra med fyraåriga Sundbo Söjt (e. Sundbo Kravall) mot Rikards, född 1989, fyraårige Slotts Rigel (e. Bork Odin). Första segern i femte starten för Sundbo Söjt och den första starten i regi Robert. Segertid 36,2/1640 meter via 33,4 sista 800 och 25.000 kronor. Sundbo El AB i Söderhamn är uppfödare och ägare med Johanna Frunck som skötare. Sundbo El AB kunde också inkassera ett tredjepris, 8.500 kronor, i loppet som uppfödare och ägare med Sundbo Komet (e. Sundbo Kravall) som travade 35,4/1660 meter via 31,5 sista 800 för Ulf Ohlsson.

V4-förslaget i programmet kostade 288 kronor. Alla vinnarna fanns med på förslaget och i utdelning blev det 2.533 kronor.

J-E GUSTAFSSON