Örebro 13 februari

Faks Kungen (e. Järvsöfaks) var en mycket fin vinnare för Stefan Erlandsson. Det var hästens första seger i fjärde starten i regi Ulf Johansson och Jässica Löding och hästens fjärde seger totalt hittills i karriären. Det var i juli förra året som Faks Kungen kom till Ulf och Jässica. Det har varit många starter med galopper under karriären och han kom också till start med enbart galopper på de senaste starterna. Han har dock visat fin form och en klart bättre utveckling. Nu hamnade han utvändigt ledaren innan han 600 kvar kunde överta spets och han höll sedan ett säkert grepp på ett strålande sätt mot i rygg, andra utvändigt, liftande loppets stora spelfavorit, 15 på tian, Jokke Ålj/Per Ludvig Nilsen som kom till start med sex raka segrar. Segertid nya rekordet 28,0/1660 meter och 30.000 kronor till Ulf och Jässica. Faks Kungen är åttonde avkomman till Tindra Jorona som också lämnat Moe Kungen som fick avsluta karriären alldeles för tidigt efter sex segrar på sina elva starter. Mormor är Svall Verona (e. Verner) med Stall J U P HB som ägare. Mormorsmor Svall Indra med samma ägare lämnade Svall Ivar vars avkommor tjänat 22 miljoner i dagsläget med Månprinsen A.M. i topp med 9 miljoner. Bakom honom återfinns Clay 1,1 miljoner och Gran Ivar 983.000 kronor och längre bak bland de vinstrikaste finns Toga som lämnat Mofaksan.

”Det här känns mycket härligt. Att få vinna lopp på min gamla hemmabana där jag hade Anders Göstasson som min arbetsgivare. Vi fick tag på hästen via facebook. Han hade en gaffelbandsskada och vi har tagit det lugnt med honom. Han har i sina starter för oss visat fin kapacitet och nu var han ruggigt fin”, sade Jässica.

Ulf Johansson hade en vinnare på Solvalla 2011 i Florida Wind som vann till hela 217 gånger pengarna för Åke Sundberg.

J-E GUSTAFSSON