Gävle 10 mars

Enge Eros (e. Love You) visade fin talang som treåring med en seger och två andrapris på sex starter. Han avslutade treårssäsongen med att bli diskad för galopp och årsdebuten slutade också med en diskning. Nu är han tillbaka som en vinnare. Från fjärde utvändigt och attack varvet kvar avgjorde han på ett fint sätt för Elias Strandberg. Segertid 18,8a/2640 via fina 1.14 sista 1000 och 30.000 kronor. Loppet var ett andra försök i Hedlunds Åkeri AB:s Ungdomsserie. Lars-Ove Forslund är tränare och ägare med Peter Eriksson. Enge Eros är nionde avkomman till Ideal Lease som också lämnat Staro Foot Loose 1,5 miljoner.

”Vi var överens om att det skulle bli ett försiktigt lopp. Det kändes bra hela vägen och det var en jättetrevlig häst. Nu trodde jag att det var kört i det låga tempot, men han visade en fin inställning och tränaren hade helt rätt”, sade Elias som har börjat årets säsong på ett fint sätt med 16 i segerprocent som kusk.

”Han är under stark utveckling och nu har han också blivit bättre bakom bilen. Jag trodde att det gick alldeles för sakta i täten (20,9/1000 och 20,5/2000) men vi hade kommit överens om att inte avancera för tidigt. Det var starkt att kunna avgöra så enkelt och nu mår man bra”, sade Lars-Ove.

En av kvällens gladaste vinnare var säkert Sven-Erik och Tommy Olsson när deras egenägda femårige Asterix S.H. (e. One too Many) var en vinnare i debuten för Emilia Leo. Från ett bakspår i volten blev det ett tredjespår i första sväng fram till utvändigt ledande Hope D´Eronville/Magnus A Djuse med Rikard Lindh som tränare efter körda halvvarvet. Emilia tryckte på och kunde också överta spets 1100 kvar. De båda hade sedan en fin duell under slutvarvet där Asterix S.H. höll greppet hela vägen. Segertid 18,6/2140 meter och 25.000 kronor.

”Jag hade en bra känsla efter att ha kört honom i kvalloppet. Han är mera stark och jag ville inte bjuda in Daniel Redén vars häst galopperat i starten”, sade Emilia.

”Det är farsan som sköter träningen och han tycker fortfarande att det är jättekul som 78 år fyllda. Vi har tidigare haft fina hästar. M.J.Jorgen vann fem lopp och tjänade 208.000 kronor och Kreativ sju segrar och 217.000 kronor var inte så tokig”, sade Tommy.

Det blev en favoritbetonad V64-omgång. Fyraårige Järvsö Micke (e. B.W.Modde) yngst i loppet som enda fyraåring avgjorde på ett fint sätt för Mats E Djuse. Från sjätte utvändigt att attack varvet kvar fick han tag i ledande Gnällspik/Jan Ove Olsen som övertagit spets 600 kvar in på upploppet och det blev en mycket säker seger. Segertid 29,0a/2140. 30.000 kronor till Stall Travkultur-Easy. Jan-Olov Persson är uppfödare och tränare med Linnea Holappa som skötare.

Sexårige Everest Sisu (e. Muscle Hill) minst meriterad med sina 39 starter var en helt ohotad vinnare från spets efter körda halvvarvet för Ingvar Nyberg. Segertid 16,2a/2640 via 11,2 sista 500. 30.000 kronor till ägaren Never Ending Holiday AB med Elisabeth Lundholm som tränare. Tre starter i Gävle och tre segrar. Sju starter över lång distans och fyra segrar.

Ett fint facit på Gävle har också sexårige Very Charming (e. Chocolatier). Tredje segern på fyra starter i Gävle för tränaren Claes Sjöström. Från elftespår bakom bilen var han snabbt framme utvändigt ledande fyraårige Amiral/Daniel Redén och Claes satte press på ledaren och kunde överta spets 1100 kvar via 13,7 första 1000. Amiral fick chansen att utmana och det blev en härlig duell mellan de båda hela upploppet där Very Charming höll greppet in i mål. Segertid 14,4a/2140. 30.000 kronor till Stall Pershion.

Nappa Scar (e. Scarlet Knight) kom från ett fin spetsseger och tränaren Per Lennartsson var mycket nöjd med hästens form och det var spets som gällde. Nu var det bara Super Zantos/Ante Lisell som kunde utmana den första biten i spetsstriden, men Ante gav upp redan efter körda 200 meter och kröp ned i rygg. Väl i spets fick Per bestämma tempot och via 11,6/500 och 14,2/1000 höll han undan i en tuff slutstrid där Super Zantos fick luckan alldeles för sent som knappt slagen. Queer Fish/Ulf Eriksson, fjärde invändigt och tredje utvändigt 700 kvar, avslutade vasst till tredjepriset i sin årsdebut. Segertid 13,5a/2140. 35.000 kronor till Easy KB som är också är uppfödare. Linda Nyman är skötare.

Ledande Moepilen/Ulf Ohlsson (e. Moe Odin) och utvändige Haga Modde/Håkan Persson bjöd på en härlig duell över tuffa 2640 meter. Moepilen kunde överta spets efter körda 400 meter och via ett tredjespår var Haga Modde framme utvändigt ledaren 2000 kvar. De båda bevakade varandra och efter 32,6 första 1000 skärptes farten till 30,2 första 2000 och då var övriga utan chans att kunna utmana de båda. Moepilen höll greppet hela vägen väl understödd av Ulf. Segertid 29,4a/2640 via 26,7 sista 500 och 35.000 kronor. Lars Throgen är tränare och uppfödare med Yvonne Sahr-Throgen och ägare under namnet Stall Sahrgard. Tredje segern i karriären hittills och de övriga två segrarna med Lars som kusk.

Emilia Leo var en, av två, dubbelsegrare under kvällen. Bonaldo (e. Spikeld) var vinnaren i montéloppet och återigen en dubbel för Emilia som kusk och montéryttare. Dock efter en hel del dramatik. Bonaldo kunde överta spets efter körda halvvarvet och där fick han press av Åsarappen/Lena Fritz. Bakom de båda smög Närbyflickan/Jennifer Persson med och i sista sväng, cirka 300 kvar, var Närbyflickan invändigt om ledande Bonaldo utan att vara utan för bangränsen. Det var ruggigt tight mellan de båda och de hade verkligen närkontakt. Efter en längre överläggning blev Närbyflickan diskad för trängning. Segertid 27,6/2160 meter. 25.000 kronor till Stall Hafstad HB i Brunflo med Margareta Hafstad som uppfödare och Anders Hafstad som tränare. Bonaldo är sjätte avkomman till Karbona 307.000 kronor. Hon var tvåa i Derbystoet 2003. Mormor Kariba lämnade Karelli 1,1 miljoner och Karmine 1 miljon som i sin tur lämnat Minelli 1 miljon. Två starter i monté för Bonaldo och två segrar. Båda med Emilia i sadeln.

Eskilstunatränaren Jörgen S Eriksson har ett fint facit på Gävletravet. På de senaste fem starterna har det blivit fyra segrar och ett tredjepris. 21 november förra året hade Jörgen två hästar till start, Galba Ringeat och Gento Renka, och de båda grejade en fin dubbelseger. Nu hade Jörgen två hästar till start och återigen en fin dubbelseger. Treåriga Make My Dream (e. Make it Happen) fick inleda försiktigt i sin debut. Från fjärde invändigt kunde Jörgen glida ut i tredje utvändigt 700 kvar och via ett fjärdespår 250 kvar fick han greppet sista biten i en snabb avslutning. Segertid 18,9/2140 meter. 40.000 kronor till Mmd Invest AB i Knivsta. Marcus Sundberg är skötare. Make My Dream är fjärde avkomman till Estancia 818.000 kronor. Hon var trea i Stochampionatet 2010 bakom vinnande Viola Silas och tvåan Dileva Käll. Hon har också lämnat Champion Chip som ståtar med sju raka montésegrar. Alla segrar med Emilia Leo i sadeln. Mormor är Orient Broline som också lämnat Super Light 11,5 miljoner och hon är alltså syster till Super Light.

Fyraåriga Friendwithbenefits, yngst i loppet som enda fyraåring (e. Never Again) vars vinstrikaste avkomma är Xanthis Delicious 482.000 kronor, skaffade sig greppet på upploppet från andra utvändigt för Jörgen mot ledande Hakkestadhs Athena/Magnus A Djuse. Segertid 17,0/2160 meter. 25.000 kronor till C C Tra Vet Dream AB.

Foto: CHRISTER NORIN/ALN

Text: J-E GUSTAFSSON