Gävle 19 mars

Tina Thorson var en, av två, kvinnliga hemmakuskar att vinna lopp denna tävlingsdag utan publik. Sexåriga Win It Launcher (e. Make it Happen) gjorde sin tredje start, av totalt 41, i regi Tina och Stefan Erlandsson. Efter flera olika positioner, sjätte utvändigt, fjärde invändigt, fjärde utvändigt och tredjespår sista 700 avslutade Win It Launcher på bästa sätt till en målfotoseger i en stenhård slutstrid. Segertid 16,8a/2140 och 10.000 kronor vilket var förstapriset i samtliga lopp. Launcher AB är uppfödare och ägare.

”I första starten för oss blev hon fast med krafter kvar. Jag var nöjd med insatsen på Solvalla i starten innan där hon höll farten fint. Hon är snabb som en liten vessla och nu chansade jag invändigt första varvet. Hon avslutade mycket bra, men jag var osäker om vi skulle hinna fram”, sade Tina.

Daddy Boy (e. Choco Chip Hanover) öppnade bra bakom bilen för Malin Friman. Nu valde Malin att släppa spets och innan det var klart med positionerna satt hon med i fjärde (!) invändigt 1300 kvar. Nu löste det sig sista halvvarvet när hon kunde följa med i tredje utvändigt och med lucka 250 kvar avslutade Daddy Boy vasst till en målfotoseger mot Volcan D´Inverne/Rebecca Dahlén som övertagit spets 1300 kvar. Segertid 15,3a/2140. Tilayhtymä Rantanen är ägare. Nina Pettersson-Perklén är tränare.

”Det såg mörkt ut när slutrundan inleddes. Han kändes mycket fin och han avslutade vasst när vi fick chansen in på upploppet. Det var starkt att hinna fram”, sade Malin.

Kvällens mest överlägsna vinnare var Expendables (e. Andover Andover) för sin uppfödare och ägare Jerry Strömstedt som delar ansvaret med Tony Strömstedt. Jerry avanacerade 1300 kvar från femte utvändigt och 1100 kvar kunde han glida ned i andra utvändigt. 400 kvar kom luckan och han kunde köra rakt fram i andraspår och via en härlig avslutning var övriga helt chanslösa att utmana. Segertid 15,1a/2140.

Anton Bore (e. Pine Chip) kom till start med en trist formrad och uppanmäld med sina 40.000 kronor för hästar till start med högst 150.000 kronor i montéloppet. Via utvändigt ledaren sista 800 var han den starkaste på upploppet för Jennifer Persson. Segertid 15,3a/1640. Stall Jonsson Trav Och Transport HB är ägare med Amanda Löfqwist som tränare.

Samma ägare och tränare var nära en dubbelseger när Pirlo/Marcus Lilius skaffade sig greppet på upploppet. Nu kunde han inte svara B.B.S.Navigator (e. Uptown Yankee) som från andra utvändigt 750 kvar hade de bästa krafterna sista biten för sin tränare Pär P Johansson. Segertid 16,2a/2140. Hans Lindblom är skötare och ägare med flera.

Fyraåriga Zola T.P. (e. Zola Boko) avgjorde på ett fint sätt från andra utvändigt och starka sista 700 för Janina Seppälä. Segertid 17,2a/2640. Travprinsessan AB är uppfödare och ägare med Liselotte Olsson som tränare. Janina har inte kört så många lopp de senaste åren. Ett lopp förra året och en seger. Hon var tidigare en riktig segerkusk och i september 2004 var hon en vinnare på Gävletravet med Carribbean Club.

Fyraårige Awesome Kronos (e. Father Patrick) visade härlig form i sin comeback för Viktor Lyck. Första starten sedan maj förra året och den första segern i den fjärde starten. Efter galopp i sina tre första starter visade han nu sin rätta kapacitet även om han svarade för en otrolig upphämtning i starten på Bollnäs innan sitt uppehåll som tvåa. Från spets var han ohotad. Segertid 17,1a/2140. Kjell Johansson i Huaröd är ägare med Svante Båth som tränare och Jonna Träskvik som skötare. Awesome Kronos är första avkomman till Bella Berry 5 starter (1-2-0) 103.000 kronor. Mormor Blazing Kemp han lämnat Bandit Brick 43 starter och 32 segrar och 1,2 miljoner. Mormorsmor är Emilie Cas El 2,9 miljoner som lämnat Trixton 6,2 miljoner.

Puketorps Ikaruz (e. Caramba Hall) öppnade vasst bakom bilen från ett bakspår och det skulle visa sig vara avgörande för loppets utgång. I första sväng hade han positionen andra utvändigt samtidigt som loppets spelfavorit, spelad till 20 på tian, I Am Rapida/Per Nordlund hamnade i tredjespår i fighten om samma position. Nu galopperade I Am Rapida ut på första långsidan. 600 kvar attackerade ägaren och tränaren Klaus Kern och via utvändigt ledande Tingeling R.L./Erik Lindegren 400 kvar höll han ett säkert grepp mot bra avslutande Elias Avant/Niclas Hammarström som fick för långt fram från sjätte utvändigt varvet kvar. Segertid 15,1a/2140. Gerhard Sporrer är delägare med Sonja Tiutes som skötare.

Son Of Triton (e. Triton Sund) var snabbast den första biten bakom bilen för Marcus Lilius. Nu valde Marcus att släppa spets till Louie Brodde/Kim Moberg i första sväng. Väl i spets fick Kim bestämma tempot, 16,7 första 1000, och det såg ”klart” ut i sista sväng. Nu galopperade Louie Brodde 200 kvar vilket öppnade vägen för Son Of Triton som höll greppet i en stenhård slutstrid mot Lamino/Elias Strandberg, tredje invändigt, och vasst avslutande U.R.Amazing/Sybille Tinter från femte utvändigt. Segertid 14,6a/2140. Erik Svensson är uppfödare och tränare med Annelie Norberg som skötare. Erik Svenssons Travträning AB och Östergren är ägare.

Femåriga Koldemo Kristall (e. Björs Frej) har visat fin fart men också mycket osäkra takter. Inför Gävlestarten var hon galoppnoterad i 13 av karriärens 14 starter. Via fjärde/tredje utvändigt och attack 800 kvar var hon den starkaste sista halvvarvet utan rygg för Bo Landgren som känner hästen väl. Segertid 31,9/2160 meter via 29,4 sista 1000. Marie Eriksson och Joel Vännström är uppfödare, ägare och tränare.

Att notera: I dessa Coronatider med få spelobjekt ser spelarna sin chans att ”lira” på travet med få travbanor som kör under dagen då Norge och Danmark har stängt alla sina tävlingar. V5-omsättningen på Gävle som saxbana med Boden blev denna kväll 837.946 kronor och 706.093 kronor på V4-spelet. Ett STORT GRATTIS till de två systemen, av inlämnade 17.255, som klarade alla fem rätt och fina 281.376 kronor. Förra året kördes det fem tävlingsdagar med så kallade breddlopp. Så här såg omsättningen ut på de fem tävlingsdagarna:

2 februari:
V5: 392.826 kronor. V4: 349.873 kronor.
5 mars:
V5: 194.621 kronor. V4: 121.957 kronor.
4 juni:
V5: 96.296 kronor. V4: 95.236 kronor.
13 september:
V5: 94.163 kronor. V4: 54.788 kronor.
3 december:
V5: 174.185 kronor. V4: 126. 049 kronor.
Sammantaget V5: 952.091 kronor och V4: 747.903 kronor.

Foto: CHRISTER NORIN/ALN

Text: J-E GUSTAFSSON