Viktig info om coronaviruset – publikfria tävlingar

Information fredag 27 mars – travet fortsätter

TRAVTÄVLINGARNA FORTSÄTTER – MED RESTRIKTIONER

Idag har folkhälsomyndigheten hemställt och regeringen fattat beslut om en förordning om förbud mot att hålla allmänna sammankomster med mer än 50 personer. Svensk Travsport fattade den 12 mars beslut om att stänga samtliga publikområden på svenska travbanor. Travtävlingar är nu enbart en strikt arbetsplats.

Svensk Travsport har följt folkhälsomyndighetens rekommendationer löpande och agerat för att skapa säkra arbetsplatser för travsportens aktiva och för att minimera risken för smittspridning.

– Vi delar självklart den oro som finns för ökad smittspridning i samhället och vikten av omsorg för riskgrupperna. Sedan den 12 mars är travtävlingar en strikt arbetsplats för travets tränare, kuskar, hästskötare och banpersonal – inte en allmän sammankomst. Tävlingarna sker utomhus, på stora ytor och utan fysisk kontakt. Vi vidtar ytterligare åtgärder för att säkerställa arbetsmiljön i samband med travtävlingar, säger Maria Croon, vd på Svensk Travsport.

Svensk Travsport har sedan flera veckor infört en rad stora åtgärder för att minska risken för smittspridning. Alla publika områden är stängda och det har införts ett flertal restriktioner kring stallbacken för att skapa säkra arbetsplatser. Att travsporten väljer att tävla vidare har flera anledningar:

• Travbanan är en arbetsplats

• Travtävlingar är inte en allmän sammankomst– alla publika områden är stängda

• Vi arbetar och tävlar utomhus på stora ytor

• Vi är inte en sport med fysisk kontakt

• Vi inför ytterligare restriktioner för att säkerställa arbetsmiljön

Svensk Travsport kommer redan idag att ytterligare stärka riktlinjerna för samtliga banor och aktiva inom travet för att tillsammans ta ansvar för en säker arbetsmiljö. Svensk Travsport fortsätter att följa utvecklingen och om myndigheterna ger ytterligare riktlinjer kommer dessa självklart att följas.

– Många tusentals i Sverige har travsporten som sin verksamhet och arbetsplats. Vi värnar om alla dessa människors möjlighet till försörjning samtidigt som vi förhåller oss till det allvarliga läget samhället befinner sig i. Det är viktigt att de verksamheter som kan fortsätta på ett säkert sätt också gör det, säger Maria Croon.

Kontaktpersoner:
Maria Croon VD – 0706-194532, [email protected]
Petter Johansson Sportchef – 0709-397563, [email protected]

Polismyndigheten meddelar även följande angående dagens beslut:

Vad innebär det för dig?

Förordningen innebär nu att det är förbjudet att anordna allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 50 deltagare. Det innebär att du endast får anordna din sammankomst eller tillställningen om du begränsar deltagarna till maximalt 50 personer.

Förordningen meddelad av regeringen om maximalt antal deltagare vid en sammankomst eller tillställning ersätter tidigare meddelat villkor om antal deltagare. Det innebär att du inte behöver kontakta Polismyndigheten för att få ett nytt tillstånd. Du som anordnare förväntas efterleva den begränsning som gäller enligt förordningen.

I begreppet deltagare inräknas enligt huvudregeln de som samtidigt besöker evenemanget, exempelvis publik som samlas för att bevittna evenemanget eller besöker danstillställningen. I begreppet inräknas alltså inte funktionärer, ordningsvakter eller annan personal som tjänstgör på uppdrag av arrangören. Inte heller polis eller annan säkerhetspersonal är att anses som deltagare. Köer utanför t.ex. en krog räknas inte som deltagare. Vid ett fotbolls- eller hockeyevenemang och friidrottstävlingar räknas endast publiken, inte idrottare och tränare, som deltagare. Det eftersom det är publiken som utgör den större folksamlingen. Vid teaterföreställningar och konserter räknas endast publiken, inte ensemblen eller bandet, som deltagare. När det gäller vissa idrottevenemang t.ex. motionslopp, där den huvudsakliga folksamlingen består av de som utövar idrotten, inräknas i begreppet deltagare både publiken och löparna.

Tidigare information

Coronavirus COVID-19   

Med anledning av den uppkomma situation kring Coronavirus och Folkhälsomyndighetes rekommendationer, Regeringens och Svensk Travsports (ST) beslut så har Gävle Travsällskap fattat följande beslut.

  • Vår Travgala lördag den 14 mars kommer att flyttas till nytt datum. Ni som har betalat och vill få tillbaka pengarna kontaktar Anna Näsman Lindberg via mail, uppge namn och konto som ni vill ha återbetalningen till. [email protected]. Det går även bra att låta pengarna vara innestående.  
  • Vi kommer att köra travtävlingar enligt ST beslut med stängd publikplats och restaurang.
  • Restaurangen på stallbacken kommer att vara öppen vid tävlingstillfällen för aktiva, hästskötare, transportörer, funktionärer, Media och Gävletravets personal. 
  • Travskolan kommer att bedriva sin verksamhet som planerat.
  • Vår lunchrestaurang (9–14) på stallbacken kommer att ha öppet som vanligt.
  • Alla planerade större event är inställda tillsvidare, ex. loppis.

Klicka här för att läsa information från Svensk Travsport.