Gävle 26 mars

Bland flera fina prestationer under kvällen var tolvårige (!) Picasso (e. Viking Kronos) en helt suverän vinnare för sin tränare Troels Andersen. Från andra utvändigt ”blåste” han förbi sina konkurrenter sista 700 i en helt ohotad seger i karriärens 90:e start. Segertid 10,1a/1640 via 08,9 sista 800 och 30.000 kronor till Team Picasso-Easy. Picasso delar nu årets snabbaste segertid med elitloppsaktuelle Disco Volante.

Oskar Kylin Blom grejade en fin dubbelseger. Tioårige Lukas Bris (e. Mythical Lindy) fick ett helt perfekt smyglopp i tredje invändigt. 700 kvar kunde Oskar glida ut i andra utvändigt och 450 kvar satt han utvändigt ledande Melizza/Robert Wilhelmsson som i sin tur hade tagit över kommandot efter ett lopp utvändigt ledaren. Det blev en tuff slutstrid mot bra avslutande Findus M./Jenny A Björk där Lukas Bris höll greppet på ett mycket fint sätt. Segertid 13,4a/2140 och 30.000 kronor. Brisgå HB är ägare med Jenny Eriksson som skötare.

Sexåriga Västerbo Replique (e. Echo 11,5 miljoner som lämnat Strong Boy D.E. 5,5 miljoner, Sauveur 4,9 miljoner och Hövding Lavec 4,7 miljoner) avgjorde på ett fint sätt för Oskar. Efter en fin inledning till spets valde Oskar att släppa till Marengo/Jorma Kontio efter körda halvvarvet. Nu fick han chansen att utmana och Västerbo Replique skaffade sig ett säkert grepp sista biten. Segertid 14,8/1640 meter och 25.000 kronor. Västerbo Stuteri AB är uppfödare med M. Forsbergs Bygg AB som ägare och Ylva Welén som tränare.

Erik Adielsson och Ulf Ohlsson var också två kuskar som grejade en dubbelseger. Erik inledde kvällen med seger för treårige Twigs Honor (e. Voltigeur de Myrt 13,5 miljoner) yngst i loppet som enda treåring. Från ett femtespår i volten inledde han mycket stabilt och fint till spets. 1500 kvar fick han press av Asterix S.H./Emilia Leo och de båda hade en fin duell där övriga var chanslösa att hänga med. Twigs Honor höll ett säkert grepp hela vägen och han svarade för en imponerande debut. Segertid 15,7/2140 meter via 1.14 sista 1500 och 25.000 kronor. Eva Skantz är uppfödare med Ingela Bodeby. De är också ägare med Lars Lindh. Tränare är Svante Båth med Elin Nordqvist som skötare. Twigs Honor är tredje avkomman till Twigs Unique. Mormor Twigs Goldie lämnade Twigs Tarzan 1,2 miljoner. Mororsmor är Ava Knight och i fjärde ledet på mödernet återfinna härliga Alva som lämnat Atom Knight 3,7 miljoner. Bra betyg också till tappre Asterix S.H. som travade sista 1700 efter 1.14 och Eric Halbak/Rauno Pöllänen som trea i mål efter ett lopp i rygg på ledaren via 15,3 sista 1500.

Erik prickade starten perfekt med fyraåriga Mellby Hope (e. Going Kronos) som från ett tillägg var i spets efter körda 550 meter. Där fick Erik bestämma tempot och det blev en målfotoseger mot bra avslutande She Follow Me/Markus B Svedberg som visade fortsatt fin form från tredje utvändigt och starka sista 700 utan rygg i tredjespår. Segertid 15,0/2160 meter via 12,9 sista 800 och fina 50.000 kronor till uppfödaren och ägaren Mellby Gård med Svante Båth som tränare och en fin stalldubbel till Svante. Mira Lahtinen är skötare.

Fyraårige Italienfödde Admiral As (e. Ready Cash) var en övertygande vinnare för Ulf Ohlsson. I första sväng kunde han överta spets av Click Bait/Örjan Kihlström och efter lugna 16,1 första varvet blev det rejäl körning under slutvarvet. Admiral As såg ”joggandes” ut när stack undan till en mycket enkel seger. Segertid 13,1a/2140 via 10,7 sista varvet och ett nytt banrekord för fyraåriga utländska hingstar/valacker. Det tidigare rekordet hade Seismic Wave på 13,4 från november 2019. 35.000 kronor till SRF Stable med Reijo Liljendahl som tränare och Emma Haag som skötare. Åttonde segern i karriärens tionde start imponerar och han har inte förlorat i ett felfritt lopp hittills. Den här killen blir intressant att följa i fyraåringsloppen framöver. Admiral As är tredje avkomman till Galiera As som också lämnat Vincent As 1,1 miljoner.

Med årsdebuten som överstökad som femma i mål efter ett lopp utvändigt ledaren var Pydin (e. Moe Odin med Järvsöfaks som morfar) också han en mycket övertygande vinnare för Ulf Ohlsson. Via tredjespår fram till ledande Bellfaks/Jan-Olov Persson efter körda halvvarvet kunde Ulf överta spets 1500 kvar. Första varvet travades efter tuffa 22,2. I sista sväng var det ett kompakt fält med flera inblandade konkurrenter, men det var ingen som kunde rubba Pydin på segern. Segertid 23,0/2160 meter. Loppet var ett försök i DubbelCupen och 50.000 kronor till uppfödaren och ägaren Bo Torstemo med Niclas Torstemo som tränare och Anna Torstemo som skötare.

Treåriga Finskfödda Follow My Lead (e. Broadway Hall nio starter, nio segrar och 4 miljoner) var helt ohotad från spets för Jorma Kontio. Segertid 16,2/2140 meter i karriärens tredje start via 12,2 sista 800 och 40.000 kronor. Anja Pikkarainen är ägare med Pekka Korpi som tränare.

I ett försök i Sleipner Cup för fyraåriga kallblod var Järvsö Elling (e. Horgen Tore) den starkaste för Dagfinn Aarum. Han var med som tredje häst invändigt innan Dagfinn valde utvändigt ledande Alfa Lina/Lars-Erik Karlsson varvet kvar. De båda bjöd på en härlig duell under slutvarvet där Jäevsö Elling avgjorde på ett säkert sätt i sin årsdebut. Han avslutade sin treårssäsong på ett fint sätt och nu såg han mycket fin ut. Segertid 26,6/2160 meter via flotta 23,8 sista 1000. 35.000 kronor till Easy KB med Jan-Olov Persson som tränare och Jenny Petersson som skötare. Fjolårets kriterievinnare Bäcklös Uriel svarade för ett mycket bra lopp i sin årsdebut för Wiktor Kylin Blom. Han galopperade efter cirka 100 meter och efter ett invändigt lopp avslutade han starkt till tredjepriset. Han travade 27,1/2160 meter via 25,7/2000 meter och 24,1 sista 1000.

Very Charming (e. Chocolatier) har ett fint facit på Gävletravet. Nu grejade han karriärens sjunde seger och den fjärde på fem starter på Gävletravet för Linn Stolt i E30-loppet för ungdomar födda 1990 och senare. Linn kunde överta spets i första sväng och sedan fick hon bestämma tempot (16,3/1000 och 15,2/2000) till en helt ohotad seger. Segertid 14,9a/2640 och 30.000 kronor. Stall Pershion är ägare med Claes Sjöström som tränare och Sara Norrström som skötare.

Foto: CHRISTER NORIN/ALN

Text: J-E GUSTAFSSON