Roger Fyhr går i pension, men slutar inte ännu…

Gävletravets tävlingsbana har under flera decennier fått mycket beröm från de aktiva och en viktig komponent i det hela är att banmästaren Roger Fyhr lagt ner sin själ för att få till en så skonsam bana som möjligt. Nu har det blivit dags för Roger att dra sig tillbaka, eller hur blir det egentligen…?

Roger började sin anställning på Gävletravet 1980 och när banmästaren Erland Scherp slutade runt 1988 tog Roger över den rollen. Grunden till sitt arbete fick han även från sin pappa Bertil som hade en del jobb på banan. På den tiden var det Bengt Axelsson som hade ansvaret för anläggningen, något som Roger också tog över.

Roger har tidigare också varit amatörtränare och kusk och han deltog bland annat i två Amatör-SM med en fjärdeplats som bäst. 2001 körde Roger sitt sista lopp och minns han rätt blev det runt 17-18 segrar.

Under åren har det slagits många svenska rekord och även världsrekord på Gävletravet, vilket också är ett bevis på banans kvalitet.

Finns det något speciellt lopp som du minns bäst från alla år?
Det är ju världsrekorden med Järvsöfaks och Going Kronos. När Järvsöfaks vann på 1.17,9 så sade jag att ingen kommer att slå det här innan jag slutar och det rekordet står ju sig fortfarande”, säger Roger.

29 november fyller Roger 66 år och idag gör han sin sista ordinarie arbetsdag innan det är dags att plocka ut pensionen, eller hur blir det egentligen?
Jag har sagt att jag står till förfogande om någon av grabbarna blir sjuk eller behöver hjälp, då kan jag tänka mig att rycka in, men något arbetsschema kommer jag inte finnas med på längre”.

Vad ska du hitta på nu när du får ännu mer fritid framöver?

Oj, jag har mycket att göra! Jag ska fixa klart med en ny altan hemma och sedan hoppas jag att jag och min sambo Maria Skogsberg kan vara ännu mer i vår stuga som vi har utanför Sveg. Och nu blir det mer tid att umgås med våra tre barnbarn också”, säger Roger.

Gävletravet kommer att tacka av Roger offentligt i samband med någon av våra större tävlingsdagar senare när vi återigen får ha publik på våra tävlingar.

MATHIAS GUSTAFSSON