Gävle 23 maj

Efter en mycket fin värmning hade Joakim Lövgren taktiken klar i loppet kallat Vägen till Elitloppet med sin Racing Mange (e. Orlando Vici). Via ett tredjespår i första sväng kunde han överta spets efter körda 400 meter. Det kostade 08,1 första 500. Sedan kunde Joakim lugna ned tempot till 10,5 första 1000 och då fanns det krafter kvar att hålla hela vägen mot smygkörda, rygg på ledaren, Conrads Rödluva/Örjan Kihström som imponerade i sin första start i eliten. Segertid 09,7a/1609 och fina 300.000 kronor. Aac Nybrostrand Invest AB och YTAAB AB är ägare. Frida Skullman är skötare. Brioni var vinnaren i Elitloppet 2011 för Joakim Lövgren och nu har han åter chansen att ta hem det ärofyllda loppet.

”Han kändes mycket bättre i värmningen än vad han gjort tidigare i år och då tog jag chansen. 50 meter innan start drog jag ned ”norsken” och hjälmen och gasade vad det gick. Tanken var att komma först till plankan och det lyckades. I sista sväng tänkte jag packa in Örjan, men då var han redan loss och det blev en härlig fight där min häst sträckte på sig på ett berömvärt sätt”, sade Joakim.

Mats E Djuse fortsätter att leverera vinnare. Fjolårets komet med hela 99 segrar var en stor bedrift. I år är han på väg mot än större segersiffror. Femårige Gott Klirr (e. Åsajerven) har börjat årets säsong på ett strålande sätt. Tre segrar på fyra starter och nu en jättefin seger i Gunnar Wallbergs Minne med hela 200.000 kronor till vinnaren. Efter en fin start hamnade Mats i andra utvändigt och där kunde han vänta med attacken till 700 kvar. Via utvändigt ledande S.T.C.C.Faksen/Ulf Eriksson i sista sväng skaffade han sig ett säkert grepp. Segertid 23,7/2160 meter vilket är ett nytt banrekord för femåriga svenska hingstar/valacker. Det tidigare rekordet hade B.W.Modde på 25,7. Jan-Olov Persson är tränare och Emelie Mood är skötare. Kuril AB är ägare med Åke Svanstedt Inc.

Mats E Djuse prickade starten perfekt från ett tillägg med formstarka Argbiggan (e. Maharajah) som redan efter körda 400 meter satt i spets. Där fick Mats bestämma tempot till en säker seger. Segertid 15,4/2660 meter och 110.000 kronor. Lennart Johansson i Lidköping är ägare med Rickard Svanstedt som tränare och Felicia Johansson som skötare. Bakom vinnaren svarade And Stitch/Felicia Molin för ett strålande lopp som delad tvåa. Det var hon som släppte spets och hon höll farten starkt i en snabb avslutning och fortsatt visad härlig form. And Stitch travade 16,1/2640 meter och 41.250 kronor i prispengar till ägaren och tränaren Kristofer Jansson.

Tioåriga Åsrud Vilja (e. Järvsöviking) var loppets stora spelfavorit i Mofaksans Stolopp och ett försök i Norrlands Elitserie. Örjan Kihlström avancerade 1200 kvar från andra utvändigt och via utvändigt ledaren 850 kvar och spets 550 kvar var Åsrud Vilja ohotad. Segertid 22,7/2180 meter och 100.000 kronor till Stall Vilja i Norge med Tor Örjan Johansen som tränare. Segertiden är ett nytt svenskt rekord för utländska ston över medeldistans. Det tidigare rekordet hade Mine på 24,1/2180 meter från oktober 2019 på Gävletravet.

Örjan infriade också sitt favoritskap med fyraårige Expensive (e. Offshore Dream). Örjan sände framåt redan efter körda halvvarvet och via utvändigt ledaren 950 kvar och spets i sista sväng höll han greppet sista biten mot starkt avslutande Ready Doc/Jörgen S Eriksson. Segertid 11,7a/1640 och 110.000 kronor. Junge Trav KB i Strömnäsbruk är uppfödare och ägare med Fredrik Linder som tränare.

Fredrik Linder kunde räkna in ytterligare en vinnare under dagen. Fyraåriga Isa (e. Super Photo Kosmos) laddades för spets och där fick Mika Forss bestämma tempot till en ohotad seger. Segertid 14,8a/2140. Loppet var ett försök i Maharajahs Stoserie med 30.000 kronor till vinnaren. Ishak Issa är ägare.

Fredrik Linder hade också, på förhand, en bra segerchans med formstarke Falcon Am/Örjan Kihlström. Nu missade Örjan lite i starten vilket bäddade för en enkel spetsseger för Vikens High Yield (e. Love You) som verkligen ser kanonfin ut och fjärde raka segern. Per Lennartsson tyckte det var ett vanligt träningsjobb och det fanns gott om krafter kvar. 110.000 kronor till Firma M F P Trading i Axvall med Robert Bergh som tränare och My Hedberg som skötare.

Daniel Wäjersten har en intressant travare i sexårige Merritt (e. Super Photo Kosmos). Efter en lugn inledning hamnade han i fjärde utvändigt. 700 kvar attackerade han och via en mycket stark avslutning avgjorde han hur enkelt som helst i tredje raka segern. Segertid fina 1.12,0a/2140. 110.000 kronor till Easy KB. Olivia Geideby är skötare.

Daniel Wäjersten var också V75-omgångens skrällkusk när han grejade segern med 67-oddsaren Heading Reference (e. Scarlet Knight). Från ett bakspår bakom bilen hamnade han bra till i andra utvändigt. Nu blev han utan rygg 600 kvar när Viking Brodde/Jorma Kontio övertog spets och det blev en stenhård duell hela upploppet där Heading Reference krigade sig till segern. Segertid 12,5a/2640 och 125.000 kronor. KLV Holding AB med flera är ägare med Håkan Skoglund som tränare.

Radagast (e. Turbo Sund) kom från en fin prestation som tvåa i ett montélopp för Emilia Leo. Nu grejade han segern efter en stark avslutning för Emilia i ett försök i Gävleborgs Montéserie. Det stod och vägde mot Star Costashorta/Jonathan Carre som var tapper som knappt slagen efter ett lopp utvändigt ledaren. Segertid 12,5a/1640. 50.000 kronor till Gubb-Dan HB i Dala-Husby som är uppfödare och ägare med Fredrik Tengstad som tränare.

Treårige Ferox Brick (e. Orlando Vici) ska bli intressant att följa. Han har börjat sin karriär på ett fint sätt som tvåa i debuten och nu med två raka segrar. Nu visade han styrka och en härlig inställning när han höll greppet hela vägen efter ett lopp utvändigt ledaren mot smygkörda konkurrenter för Oskar J Andersson. Segertid 14,6a/2140. 40.000 kronor till Philip konsulting HB i Vänersborg. Jasmine Ising är tränare. Ferox Brick är fjärde avkomman till Blazing Kemp som också lämnat Bandit Brick 1,2 miljoner och 32 segrar på 43 starter.

I det avslutande loppet under en mycket fin V75-dag med flera starka prestationer fanns det tre Gävletränade hästar till start och de grejade alla de tre pallplatserna. Bäst var fyraårige Bicc´s Avalon (e. Brad de Weluwe) som avancerade 1100 kvar från fjärde utvändigt för Rikard N Skoglund. Ut på sista långsidan kunde han överta spets och samtidigt fick han uppvaktning av Icona Pop/Anna Ek som hittat loss från rygg på ledaren. De båda lämnade övriga med många längder där Bicc´s Avalon höll greppet hela vägen. Eric Halbak/Rauno Pöllänen avslutade fint till tredjepriset från sjätte utvändigt och fortsatt visad fin form. Segertid 15,6/2660 meter och 30.000 kronor till Easy KB. Fredrik Wallin är tränare.

Foto: CHRISTER NORIN/ALN

Text: J-E GUSTAFSSON