Gävle 2 juni

I sin femte start i monté var Volcan d’Inverne (e. Scarlet Knight) helt överlägsen för Emilia Leo i det sjätte försöket i Gävleborgs Montéserie. Emilia avvaktade i rygg på ledande Julian Sand/Jenny A Björk innan hon attackerade på allvar 900 kvar och i ett härligt speedryck kunde Volcan d’Inverne överta spets och övriga var då utan chans att haka på. Volcan d’Inverne har visat fin form i flera starter och kom från en fotoförlust på Eskilstuna. Segertid 15,4/2140 meter. 25.000 kronor till familjen Bo, Berit, Anders och Andreas Jernkvist.

Fin form utan seger har också fyraårige Nebbenes Solan (e. Smedheim Solan) visat i flera starter. Nu i karriärens 15:e start grejade han segern för Emil Eriksson. Det har varit mycket galopper, men nu som felfri visade han klassen. Emil avancerade 1100 kvar från andra utvändigt och via spets 700 kvar höll han greppet hela vägen mot smygkörda Marelda/Rebecca Dahlén som var riktigt närgången på upploppet. Segertid 31,0a/2140 och 30.000 kronor till Nicklas Blom som ägare och tränare. Mormorsmor är Spikdona, 47 segrar och 1,2 miljoner, som lämnat Spikeld 127 segrar och 7,4 miljoner. Loppet var det femte försöket i Hedlunds Åkeri AB:s ungdomsserie 2020 där vi hittills haft fina framgångar för våra Gävlekuskar. Mattias Hansson toppar listan före Ludwig Wickman och Elias Strandberg med Malin Friman på fjärdeplats. Serien avgörs i tio försök med två finalavdelningar för de tolv främsta 10 november.

M.T.Likable (e. Ken Warkentin) svarade för en vass årsdebut och första starten sedan september förra året. Johan Brandel testade rejält för spets, men fick svar av Volusia Bell/Ulf Eriksson och efter körda 400 meter kunde Johan slinka ned i rygg på ledaren. Första 500 efter tuffa 08,5 och första 1000 efter 12,8. Nu kunde Johan vänta med attacken till sista sväng och M.T.Likeable avgjorde säkert mot bra avslutande Enjoy Di Quattro/Peter Larsson som också han svarade för en fin årsdebut och första starten sedan oktober förra året. Segertid 13,7a/1640 och 10.000 kronor till familjen Börje, Tomas och Johan Brandel. M.T.Likable är nionde avkomman till ostartade Sopran Sund som också lämnat Red Hot Dynamite 5,6 miljoner.

Emilia Leo grejade en fin dubbelseger. Fyraårige Slippery Runway (e. Scarlet Knight) var helt ohotad från spets i andra raka segern och den tredje segern på sina första sex starter. Segertid 14,9a/2140 och 30.000 kronor. Stefan Melander är uppfödare, ägare och tränare med Stina Sjöberg som skötare.

I en favoritbetonad V5-omgång var Sundbo Bysen (e. Sundbo Kravall) den enda lilla överraskningen i det femte försöket i Gävleborgs Montéserie för Angelica Klockar. Från ett tillägg hamnade hon perfekt till i andra utvändigt och via utan rygg 800 kvar och spets 550 kvar var Sundbo Bysen ohotad. Segertid 28,1/1660 meter. 25.000 kronor till Sundbo Bysen HB i Slite med Mikael Cedergren som tränare. 49:e starten i karriären för Sundbo Bysen och den första i monté slutade i succé.

Treåriga Global Brexit (e. Broadway Hall) var yngst i loppet som enda treåring och ett av fem ston. Från ett åttondespår i volten kom tränaren Daniel Wäjersten perfekt till i andra utvändigt vilket blev utvändigt ledande Hidden Assets/Mats E Djuse 1400 kvar. 700 kvar tryckte Daniel upp tempot och redan i sista sväng hade han skaffat sig greppet. En mycket fin prestation av loppets minst rutinerade häst med blott sju starter innan Gävlestarten. Segertid 15,6/2140 meter. 25.000 kronor till Easy KB.

Västammade treåriga Amour Vixi (e. Trixton) var också det en imponerade vinnare i sin debut för tränaren Tuomas Korvenoja. Från ett fjärdespår i volten stack hon till spets och där fick Tuomas bestämma tempot. 1300 kvar fick han lite press av Canzone/Nicklas Westerholm, men det bekymrade inte Amour Vixi som var helt ohotad. Segertid 16,1/2140 meter. 40.000 kronor till ML Stable Oy i Finland. Amour Vixi är åttonde avkomman till Ripley som också lämnat Lewis Ale 2,2 miljoner och Alien Lady 1,5 miljoner.

Spets och slut var segerreceptet för fyraåriga Ålandshästen Backflip (e. Jocose) för sin ägare och tränare Ralf Göstas i karriärens fjärde start i det femte försöket i Travbutikens B-tränarserie. Segertid nya rekordet 17,1/2140 meter i första starten sedan september förra året. Backflip är femte avkomman till Marelle som lämnat ett år äldre syrran Activated 5,7 miljoner.

Foto: CHRISTER NORIN/ALN

Text: J-E GUSTAFSSON