Gävle 31 juli

Jackpot Tooma (e. Olimede) var på förhand den stora favoriten att vinna Damklubbens Guldlopp, ett lopp som körts sedan 1987 med fina priser. Jackpot Tooma kom från en suverän insats som en vinnare i Örebro efter en stor galopp. Han visade klassen redan i försöket för Örjan Kihlström när han via ett tredjespår i första sväng kunde överta spets efter körda halvvarvet. Segertid 12,2a/1640 med till synes gott om krafter kvar och 25.000 kronor till Stall Zet och tränaren Daniel Redén. I finalen valde man ett femtespår i volten och efter körda 500 meter satt Örjan Kihlström perfekt med i andra utvändigt. 1500 kvar valde han att avancera och kunde enkelt överta spets 1200 kvar. Sedan hade man allt under kontroll. Segertid 14,4/2160 meter och 60.000 kronor. Mattias Eriksson är skötare.

I det andra försöket i Damklubbens Guldlopp var fyraåriga Isa (e. Super Photo Kosmos) en stark vinnare för Emilia Leo. Trots ett tufft lopp utvändigt ledaren fick hon greppet sista biten. Segertid 12,7a/1640 och 25.000 kronor. Ishak Issa är ägare med Fredrik Linder som tränare. Isa visade sin fina form som tvåa i finalen. Från spets släppte Emilia 1200 kvar till Jackpot Tooma och hon höll sedan farten strålande till ett säkert andrapris värt 30.000 kronor.

Örjan Kihlström fick ett fint lopp i draget med Rose Run Sydney (e. Triumphant Caviar) i Supersprinten. Ebony Boko/Oskar J Andersson lyckades försvara sitt innerspår bakom bilen till spets mot hemmahoppet M.T.Insider/Olle Alsén. Efter tuffa 06,4/500 var de utan chans att svara Rose Run Sydney som ”liftat” med i rygg fram till upploppet. Segertid 09,5a/1140 och 50.000 kronor till Stall Zet och Daniel Redén. Ninni Gardelin är skötare.

Bättre lycka för Oskar J Andersson när han från spets höll greppet hela vägen med formstarka Luna Nera Doc (e. Zerberus) i det fjärde försöket i Maharajahs Stoserie 2020. Det kördes friskt hela loppet och det var starkt att hålla undan efter tuffa 12,2/500 och 13,1/1000. Segertid 13,4a/2140. 30.000 kronor till Håkan B Svensson och HB Trend Center. Elsa Mearas/Per Linderoth avslutade strålande i spåren sista varvet till andrapriset.

Vidar Tjomsland hade ansvaret för brodern Öystein Tjomsland båda starthästar och han kunde vända hemåt med en fin dubbelseger. Valle Hugo (e. Tekno Odin) avgjorde på ett starkt sätt i ett försök i DubbelCupen med 50.000 kronor till vinnaren. Från fjärde utvändigt avancerade Vidar 1200 kvar och 800 kvar kunde han slinka ned i andra utvändigt. I det läget hade hemmahoppet Nordby Elde/Olle Alsén övertagit kommandot och han fick Skorpion/Mats E Djuse utvändigt. Tempot var tufft och Vidar kunde vänta med den avgörande attacken till in på upploppet. Segertid 26,4/2660 meter vilket är ett nytt banrekord för femåriga utländska hingstar/valacker över 2640 meter voltstart. Det tidigare rekordet hade Tin Gnist 31,3 från 2017. Gunnar Helge Söberg är ägare och Anna-Karin Jonsson är skötare. Bakom vinnaren avslutade Smefaksen/Torbjörn Jansson starkt till andrapriset.

Femårige Stjerne Tore (e. Åsajerven) visade fin styrka och inställning för Vidar. Från tolftespår bakom bilen hamnade han i tredjespår och Vidar avancerade framåt direkt. Nu kunde han överta spets 1350 kvar och sedan hade Vidar kontroll på övriga i en helt ohotad seger. Segertid 28,3a/2140 och 25.000 kronor. Henry Thor Hansen är ägare och Madde Eriksson är skötare.

Efter fyra körda avdelningar på V64-spelet var värdet blygsamma 45 kronor. Nu blev det till slut 4.099 kronor för sex rätt och det var Thomas Åhlund som rensade bort många system när han från spets var ohotad med sin egenägda Vacqueyras (e. Dream Vacation). Sin vana trogen öppnade han vasst bakom bilen och efter 10,4/500 fick Thomas bestämma tempot till 13,8/1000. Vacqueyras såg kanonfin ut hela vägen och det var bara Overtimeosåfin/Mats E Djuse som kunde hänga med från rygg på ledaren/vinnaren. Segertid 12,7a/2140 och 25.000 kronor. Stall Zets båda betrodda USA-födda High Glider och Reigning Moni var chanslösa att kunna utmana vinnaren. 18:e segern i start nummer 124. Man kan inte tro att han är elva år.

Fredrik Linder kunde räkna in en stalldubbel när treåriga Camaiore (e. Charly du Noyer) fick greppet sista biten för Mika Forss i en sylvass avslutning där ledande Blossom Kronos, spets i sista sväng, såg ”klar” ut för Örjan Kihlström. Segertid 17,2/2140 meter. 40.000 kronor till Stall Leumas.

Treårige Henry Flyer Sisu (e. Bold Eagle) fick ge sig från spets i debuten för Jorma Kontio. Nu körde Jorma till spets ut på första långsidan och efter lugna 19,6 första 1000 höll han greppet hela vägen. Segertid 17,0/2140 meter och 25.000 kronor. Söderbytorp Konsult AB är ägare med Timo Nurmos som tränare. Andrahandsfavoriten Global Appearance/Anders Eriksson galopperade efter cirka 100 meter och tappade mycket mark. Efter sin galopp avslutade han strålande till andrapriset på tiden 17,3/2140 meter. 400 kvar var han med som tolfte häst. Han travade 1.14/1900 meter med underkant 1.12 sista 800 i spåren.

Topnotch Liss (e. Infinitif) har haft en stigande formkurva i sina senaste starter och nu fick tränaren Per Linderoth en välförtjänt utdelning i Sommarstayern. Från fjärde utvändigt attackerade han 700 kvar och via fjärdespår 300 kvar fick han greppet sista biten på Silver Bullit/Jörgen Westholm som liftat med i rygg på ledaren. Segertid 16,1/3180 meter. 35.000 kronor till Bygg och Varu Akuten AB i Gällö. Susanne Andersson är skötare.

Foto: CHRISTER NORIN/ALN

Text: J-E GUSTAFSSON