Gävle 10 september

Union Forces (e. Cantab Hall) var en överaskande vinnare för spelarna när han i en stenhård slutstrid fick greppet sista biten på stallkompisen Click Bait/Per Lennartsson i Fyraåringsstjärnan för Jorma Kontio. Union Forces öppnade vasst bakom bilen och kunde enkelt överta spets. Nu valde Jorma att släppa till Click Bait i första sväng, som också han öppnade vasst från ett åttondespår. Efter 09,9 första 500 kunde Per Lennartsson dämpa tempot till 12,4 första 1000 med loppets spelfavorit, 17 på tian, Aramis Bar/Björn Goop utvändigt. I sista sväng var favoriten slagen, sjätte häst i mål av åtta startande, och in på upploppet fick Union Forces luckan. Nu växlade han tempo på ett mycket bra sätt och det var starkt att hinna fram till seger i den snabba avslutningen. Sjunde starten, av totalt 34, i regi Stefan Melander. Segertid 11,2a/1640 och 150.000 kronor till Stefan Melander som också är ägare. Sandra Ljungberg är skötare. En fin stalldubbel till Stefan där Click Bait tjänade 75.000 kronor. Stallets tredje häst i loppet, Surf´n Turf/Ulf Ohlsson grejade ett femtepris värt 12.000 kronor. Stefan Melander har tidigare två segrar i Fyraåringsstjärnan som körts sedan 1980. Keystone Sequence var vinnaren 1997 och Nuncio 2015 på loppets hittills bästa segertid 1.09,6. Vinnaroddset på Union Forces var 57,17, vilket är det högsta vinnaroddset för Jorma Kontio på Gävletravet. Hans tidigare rekordnotering var Global Juggler på 50,03 från 2009.

Alice Molin var offensiv med East Doris (e. G.H.Nemo) i finalen av Travbutikens B-tränarserie Gävletravet 2020. Hon lämnade rygg på ledande B.B.S.Day Dream/Mattias Eriksson 1500 kvar och efter tuffa 14,7 första 1000 kunde hon överta spets 900 kvar. Det var stumma ben till slut, men hon höll greppet hela vägen mot bra avslutande Christer/Jonna Andersson. Segertid 15,0a/2140 och 50.000 kronor. Stall East End HB i Insjön är uppfödare och ägare med Leif Jonsson som tränare.

Janina Seppälä var en överlägsen vinnare i grundserien. Hon var den som vann två av de tio loppen innan finalen och hon grejade ett femtepris i finalen med Mionetto T.P. Poängtoppens tränare var Liselotte Olsson med två segrar.

Deep Pockets (e. Ready Cash med Cantab Hall som morfar) var spetsfavoriten i Tommy Åströms lopp som kördes för tionde gången. Erik Adielsson satt i spets efter körda 150 meter och första 500 efter ganska lugna 11,7. Varvet kvar blev det körning när Reigning Moni/Örjan Kihlström avancerade fram till ledaren och första 1000 efter 10,9. Deep Pockets såg ut att ha problem halvvarvet kvar. Nu sträckte han på sig på ett berömvärt sätt när han grejade segern i en tuff slutstrid mot bra avslutande Overtimeosåfin/Mats E Djuse. Segertid 11,3a/1640 och 50.000 kronor. Kjell Johansson i Huaröd är ägare med Svante Båth som tränare. Deep Pockets är första avkomman till Bloom Boko som också hade en vinnare, Gardner Shaw, under onsdagen i V86 för sin tränare Jörgen Westholm. Värt att notera för framtiden. Victory´s Club/Kajsa Frick fick ett fint lopp i rygg på ledaren och hon blev fast med till synes gott om krafter kvar som trea i mål.

Erik Adielsson inledde kvällen med ett äkta hattrick till tränaren Svante Båths stora glädje. Deep Pockets var hans tredje vinnare. Treårige El Patron (e. E L Titan) var en säker spetsvinnare i karriärens tredje start. Segertid 15,8a/2140. 25.000 kronor till KB Capulus Horses med Svante Båth som tränare och Veera Ojaniemi som skötare.

Fyraårige härlige fuxen Golden Boy Sisu (e. Love You) hamnade fint till för Erik från tolftespår på tillägg. Från tredje utvändigt och attack 800 kvar var han i spets 400 kvar till en helt ohotad seger. Femte segern i den nionde starten. Segertid 15,4/2160 meter och 30.000 kronor till B Westerbergs Skrot AB med flera och Svante Båth som tränare. Moa Thörngren är skötare. En intressant stammad kille. På mödernet återfinns Ah So som lämnade Workaholic 7,3 miljoner.

Från ett invändigt läge valde Per Lennartsson positionen utvändigt ledaren med Önnes Grimner (e. Järvsöviking) 2200 kvar. 1500 kvar kunde han överta spets av Klack Alva/Robert Wilhelmsson och sedan fick Önnes Grimner dra undan i sitt egna tempo till en säker seger. Segertid nya rekordet 27,0a/2640. Niclas Leanders är tränare och ägare med Elisabeth Olsson och Mats Söder med Marie Ungman i Alfta som uppfödare.

Per Lennartsson var också en vinnare med fyraårige, yngst i loppet, Cyrano De B. (e. S.J.´s Caviar). Per laddade rejält från åttondespår bakom bilen och i första sväng kunde han överta spets. Där fick han bestämma tempot till 13,5/1000 och 14,4/2000. I sista sväng blev han uppvaktad av Bear Hope/Björn Goop, men den attacken avfärdare han utan besvär. Segertid 13,6a/2640, vilket är ett nytt banrekord för fyraåriga hingstar/valacker. Det tidigare rekordet hade Magic Cash på 13,7a/2640 från förra året. Tom Hansson i Sankt Olof AB är uppfödare och ägare med flera. Satu Leppeteläinen är skötare. En fin kväll för Per med en fin dubbelseger och målfotoslagen i Fyraåringsstjärnan.

Elvaårige Tangen Haap (e. Lome Elden) fick ett perfekt smyglopp i andra utvändigt för sin tränare Björn Karlsson. Björn kunde vänta med attacken till 600 kvar och via utvändigt ledande Titan Tabac/Jorma Kontio sista halvvarvet var han helt överlägsen. Segertid 23,2a/2140 och 35.000 kronor till Stall Sedin HB. Segertiden är ett nytt banrekord för äldre utländska hingstar/valacker. Fjelstad Goggen hade det tidigare rekordet på 25,0a/2140 från 2015. Nu laddar Björn för V75 i Skellefteå 3 oktober.

Björn Goop hade flera fina segerchanser under kvällen och han var, för de flesta, singelstrecket med Aramis Bar i Fyraårsstjärnan i V64-spelet. Nu gick han inte helt lottlös som det brukar heta. Treåriga Italienskfödda Beauty Wind (e. Muscle Hill) avgjorde på ett suveränt sätt från tredje utvändigt i karriärens tredje seger i den sjätte starten. 600 kvar attackerade Björn och han fick ett mycket fint svar av den talangfulla damen. Via ett härligt speedryck kunde han överta spets 300 kvar av ledande Joyful Trix/Örjan Kihlström som i spets fick bestämma efter måttliga 19,0 första 1000. Segertid 16,1a/2140. 40.000 kronor till ägaren Jan Stins i Nederländerna. Sofia Hansson är skötare.

Tommy Eriksson har fått fin stil på Emoji A.F. (e. Text Me). Efter 21 starter utan seger ståtar han nu med två raka segrar. I starten innan på Gävle var han en säker spetsvinnare för sin tränare. Nu fick han svar i spetsstriden av Guidetti/Björn Goop som i sin tur såg mycket fin ut. Nu orkade inte ledaren hela vägen och redan i sista sväng hade Emoji A.F. skaffat sig greppet efter ett lopp utvändigt utan rygg för Tomas Petterson. Segertid 14,7a/1640 och 10.000 kronor. Roine Limell och Rolf Nordkvist är stolta ägare med Johanna Sundqvist som skötare.

Foto: CHRISTER NORIN

Text: J-E GUSTAFSSON