Gävle 22 september

I.T.Inventor (e. Super Photo Kosmos) inledde årets säsong på ett härligt sätt med en V75-seger i årets tredje start på Axevalla i februari. Sedan har han strulat till det med en hel del galopper. Nu var han tillbaka som en vinnare och han gjorde det på ett strålande sätt. Efter en försiktig inledning, sist efter körda 100 meter, rundade han fram till ledaren 900 kvar för Emilia Leo och nu avgjorde han på sin fina styrka och inställning i en tuff slutstrid. Segertid 15,8/2660 meter och 30.000 kronor till Stall Startbrasa. Johanna K Karlsson är tränare.

Ludwig Wickman har fått chansen två gånger med Tritons Ariel (e. Triton Sund) och nu ståtar hon med två raka segrar. Ludwig avancerade varvet kvar från femte utvändigt och via en härlig svepning hade han övertagit spets i sista sväng till en helt ohotad seger. Segertid 15,4a/2140 och 30.000 kronor. Bengt Olovsson är uppfödare och ägare med Arnold Mattsson och Ronny Walfridsson. Krister Jakobsson är tränare. Loppet var det nionde försöket, av tio, i Hedlunds Åkeri AB:s Ungdomsserie. Ludwig toppar poängligan i stor stil med sina två segrar, hittills, i försöken.

Anders Eriksson var kvällens dubbelvinnare och Jasmine Ising var densamma som tränare. Jasmine presenterade en mycket fin debutant i tvåårige Icicle (e. Raja Mirchi). Han uppträdde på ett mycket förnuftigt sätt. Anders prickade starten perfekt och kunde väldigt enkelt ta hand om spets. Ut på slutvarvet fick de sällskap av Indigo Sisu/Ulf Ohlsson och de båda bjöd på en härlig fight där Icicle höll greppet hela vägen i en snabb avslutning. Segertid 15,8/1640 meter och 25.000 kronor till Philip konsulting HB. Segertiden är ett tangerat banrekord för tvååriga hingstar/valacker över kort distans voltstart. 2012 travade Neutron Broline 15,8. Snabbaste tvååring med voltstart på Gävletravet är stoet No Limit Power som travade 15,5 år 2014. Icicle är fjärde avkomman till Nottechiara Font som också lämnat Fragolini AM.

I sin andra start, av totalt 14, i regi Jasmine Ising var fyraåriga Quite A Barbara (e. Quite Easy U.S.) en säker spetsvinnare för Anders Eriksson. Segertid 15,0a/2140. Också en fin ägardubbel till Philip konsulting HB. Stallet har nu tre raka segrar och fina 30 i segerprocent. Imponerande.

Treårige Hulte Tord (e. Hulte Magnus) avgjorde på ett fint sätt för Ulf Ohlsson. Hulte Tord hamnade bra till direkt som tredje häst invändigt med fritt hela vägen. I sista sväng attackerade Ulf och det blev en mycket lätt seger sedan ledande Järvsö Jens/Jan-Olov Persson galopperat 250 kvar. Segertid 31,8/2180 meter. 25.000 kronor till Easy KB med Leif Jonsson som uppfödare och Niclas Torstemo som tränare. Hulte Tord är efter fina Hulte Tilda som med sina 1,6 miljoner är sjätte vinstrikaste svenskfödda kallblodiga sto genom tiderna.

Treåriga Erin Zet (e. Hard Livin) fick greppet sista biten på en tapper Violette Face/Kaj Widell efter en stark avslutning från fjärde utvändigt för Magnus A Djuse. Segertid 16,1/2140 meter. 40.000 kronor till Stall Zet med Daniel Redén som tränare.

Kaj Widell fick sin revansch när han från spets höll greppet i en tuff slutstrid med fyraåriga Jamaica Boko (e. Zola Boko) som tränas av Mikael Cedergren. Segertid 14,3a/2140 och 30.000 kronor till Per-Anders Croon och M.C.Racing AB med Ingela Lindgren som skötare. Loppet var det sjunde försöket, av åtta totalt, i Maharajahs Stoserie 2020. Jamaica Boko är efter Recos Lady som också lämnat Linus Boy 1,8 miljoner.

Mats E Djuse var en överlägsen vinnare, som en av fem nominerade, under rubriken Årets Komet på den stora hästgalan för sina resultat under fjolåret med 99 segrar och 6,4 miljoner. Åsasindy (e. Moe Odin) är inte att lita på, men fartmässigt duger hon bra. Efter ett lopp utvändigt ledaren och spets 950 kvar var hon en säker vinnare mot starkt avslutande Storm Wilma/Wiktor Kylin-Blom som visade fortsatt form efter sin inledande galopp. Segertid 31,4/2160 meter. 30.000 kronor till Björlia Veterinär och Avlsstasjon i Norge. Jan-Olov Persson är tränare. Seger nummer 132 i år för Mats och i prispengar har han, hitills, kört in 10.059.272 kronor (!).

Ett STORT GRATTIS till vinnaren som klarade alla vinnarna på V5 vilket betalade fina 100.981 kronor.

Foto: CHRISTER NORIN

Text: J-E GUSTAFSSON