Gävle 5 oktober

Robert Wilhelmsson och Madelene Johansson kunde glädja sig åt en mycket fin stalldubbel i det tionde och sista försöket i Hedlunds Åkeri AB:s Ungdomsserie 2020. Femårige G.G.Pugh (e. Svall Ivar) fick ett perfekt smyglopp i andra utvändigt för Hanna Forslin samtidigt som stallkompisen Skeie Lotta/Madelene Johansson galopperade efter cirka 100 meter. 900 kvar attackerade Hanna och via utvändigt ledande Tåga Viktor/Paula A Gyllenberg sista 600 skaffade hon sig greppet sedan ledaren galopperat 250 kvar. Bakom vinnande G.G.Pugh avslutade Skeie Lotta helt strålande till andrapriset efter sin inledande galopp. Segertid 26,9a/2140 och 30.000 kronor. Per-Erik Larsson i Björklinge är uppfödare och ägare. Ludwig Wickman var poängmässigt bäst efter de tio försöken med sina två segrar. Två segrar också för Hanna Forslin, vilket bäddade för andraplatsen. Madelene Johansson skaffade sig värdefulla poäng inför finalen 10 november.

Västerbo Highscore (e. Kiss Francais) har visat härlig form en längre tid och nu var han åter en vinnare. Ulf Eriksson hamnade bra till i tredje utvändigt. Det var ett bra tempo i loppet, 10,9/500 och 13,1/1000, med ledande Carisma Sisu/Mika Forss som varvet kvar fick press av Fleet Admiral/Daniel Redén. Ulf kunde köra rakt fram i andraspår, vilket gjorde att han i sista sväng satt fast i andra utvändigt. 300 kvar stack han invändigt och med lite flax fick han luckan cirka 150 kvar och på den korta biten växlade Västerbo Highscore tempot på ett helt suveränt sätt till en säker seger mot en tapper Up To Me, ett av två ston i loppet, som via tredjespår utan rygg sista 600 skaffat sig greppet för Claes Sjöström. Segertid 12,6a/2140 och 30.000 kronor. Västerbo Stuteri AB är uppfödare och ägare med Björn Röcklinger som tränare.

Ulf Eriksson hade flera bra segerchanser på förhand och han grejade en fin dubbelseger. Lisa S.E. (e. Zola Boko) har också hon visat härlig form i flera starter i tuff konkurrens. Hon tog enkelt hand om spets bakom bilen. Nu valde Ulf att släppa spets i första sväng till loppets spelfavorit Infinite Knight/Jörgen Westholm. I spets fick Jörgen bestämma tempot och det såg ”klart ut” i sista sväng. Nu fick Ulf luckan in på upploppet med speediga Lisa S.E. som hann fram på ett säkert sätt sista biten efter en vass avslutning. Segertid 15,8a/2640. 30.000 kronor till Stefan Öhrberg som är tränare, ägare och uppfödare med Helen Landin. Loppet var det åttonde och sista försöket i Maharajahs Stoserie 2020. Finalen avgörs 29 okotober.

Jörgen Westholm hade också han flera fina segerchanser under kvällen och han grejade också en fin dubbelseger. Treåriga Scarlet´s Khaleesi (e. Scarlet Knight) visade fin inställning i sin debut. Hon tog enkelt hand om spets och sedan svarade hon fint på alla attacker i en säker seger. Segertid 16,8/2140 meter. 40.000 kronor till Easy KB som är uppfödare och ägare med Linn Grahn som skötare.

Fyraåriga Gardner Shaw (e. Ready Cash) var också hon en mycket fin spetsvinnare. Hon hade visat strålande form i flera starter och hon såg kanonfin ut hela loppet. Segertid 15,2a/2640 och 30.000 kronor. Stall Courant AB är ägare med Stine Obstfeler som skötare. Gardner Shaw står nu perfekt inne penningmässigt i Klass I med sina 490.500 kronor om tränaren Jörgen Westholm vill prova V75 i Gävle 17 oktober.

Jonathan Boko (e. Kadabra) fick ett fint smyglopp i rygg på ledande Perfect Time/Erik Lindgren för sin tränare Claes Sjöström. Claes hade hela tiden fritt spelrum och när han attackerade 600 kvar kunde han skaffa sig ett rejält försprång sedan ledaren galopperat 450 kvar. Nu höll han greppet mot mycket starkt avslutande Don´t Be Weak/Mats E Djuse som fick alldeles för långt fram från fjärde utvändigt. Segertid 14,8a/2140 och 30.000 kronor till Debaser Oy i Finalnd med Janina Glad som skötare.

Fyraårige Matter Håleryd (e. Explosive Matter) avgjorde på ett fint sätt för sin tränare Robert Dunder i andra segern i karriärens åttonde start. Efter ett lopp utvändigt ledaren var han helt ohotad på slutvarvet sedan värsta konkurrenten Fade To Black Ås/Fredrik Linder hamnat illa till invändigt och tappat värdefull position. Segertid 16,1/2160 meter och 30.000 kronor. Retail Lundström AB i Umeå är ägare.

Andra raka segern i karriärens femte start för fyraåriga Hauk Viktoria (e. Bork Odin). Hon kom fint fram för Tomas Pettersson till andra utvändigt 1300 kvar. När hästen utvändigt ledaren, Lill Berit/Kajsa Frick, galopperade 550 kvar kunde Tomas köra rakt fram och överta spets 300 kvar. Segertid nya rekordet 32,0/2160 meter. 30.000 kronor till HB Nostalgia Förvaltning i Solna med Tommy Eriksson som tränare och Johanna Sundqvist som skötare.

Jorma Kontio avslutade kvällen med en säker spetsseger för Affair Of Theunion (e. Standpoint 2,4 miljoner som avslutade sin karriär i träning hos Stig H Johansson där han vann en final i Gulddivisionen 2009 och samma år var han trea i Gävle Stora Pris). Det var sjätte starten, av totalt 37 starter, i regi Zandra Vidén. Segertid nya rekordet 14,7/1640 meter och 10.000 kronor till Zandra som ägare med Anders Wadin. Zandra, född 1979, har ett mycket fint facit som montéryttare med stora framgångar i Frankrike där hon segrat med hästar tränade av Björn Goop, Stefan Hultman och Jean Michel Bazire för ett nämna några av de mera kända med förstapris på 217.000 kronor åren 2009.

Foto: CHRISTER NORIN

Text: J-E GUSTAFSSON