Gävle 17 oktober

En helt underbar travdag med flera fina prestationer och så här sent på året med fem (!) nya banrekord. Dessutom med publik om än i begränsat antal på restaurangen och segerintervjuer. Magnus A Djuse, född 2000, är nu den yngsta segerkusken i Gävle Stora Pris som körts sedan 1942. Härlige From the Mine (e. From Above) grejade spetsstriden för Magnus och efter tuffa 08,4 första 500 kunde Magnus dämpa tempot till 12,8 första 1000. Utvändigt ledaren satt Hachiko de Veluwe/Jorma Kontio och det blev just de båda som duellerade hela slutvarvet. From the Mine höll greppet hela vägen. Segertid 12,2a/2140 och 150.000 kronor. Stall Grå HB är uppfödare och ägare med Catarina Norqvist som tränare. Det här var Magnus 150:e seger i år och i prispengar har det hittills blivit 14,9 miljoner.

S.T.C.C.Faksen (e. Norheim Faksen) var vinnaren i DubbelCupens final för Ulf Ohlsson. Ulf avancerade varvet kvar från tredje utvändigt och via spets 550 kvar höll han ett säkert grepp mot starkt avslutande T.B.´S Tröllgutt/Torbjörn Jansson. Segertid 23,9/2160 meter och fina 200.000 kronor. Karen E.Kvåle är tränare och ägare tillsammans med Peter Backlund. T.B.´S Tröllgutt travade 21,8/1900 meter efter sin inledande galopp.

Jonathan Carre hade på förhand den bästa hästen i Gävleborgs Montéserie Final med Gretzky Boko (e. Muscle Hill och fina Vanessa du Ling 2,5 miljoner). Efter en långsam inledning attackerade Jonathan 700 kvar från femte utvändigt och efter en stark avslutning höll han greppet mot Golden News/Emilia Leo där det krävdes ett målfoto innan segraren var klar. Segertid 14,0a/2140 och 100.000 kronor. Binge AS Burland i Norge är ägare med Morten A Pedersen som tränare och Silje Bendiksen som skötare. Gretzky Boko har imponerat i sin nya karriär som montéhäst med två raka segrar. Emilia Leo var en överlägsen vinnare i grundserien.

Speedy Tilly ( e. Up and Quick) och Mily (e. Perhaps Love) var två Robert Bergh-tränade hästar som inledde V75-omgången. Speedy Tilly avgjorde på ett mycket fint sätt från tredje utvändigt för Per Lennartsson i Sören Erikssons lopp med 110.000 kronor till vinnaren. Segertid 13,6/2140 meter vilket också var ett nytt banrekord för femåriga hingstar/valacker över medeldistans i voltstart. It´s Showtime hade det tidigare rekordet på 14,2 från 2018. Mikael, Markus och Vivianne Johansson och Magdalena Almgren är ägare med My Hedberg som skötare.

Mily imponerade också hon i en säker seger för Nicklas Westerholm. 1100 kvar avancerade Nicklas från sjunde utvändigt och resten av loppet fick Mily trava utan rygg. In på upploppet hade hon skaffat sig greppet och Nicklas kunde sitta lugn den sista biten. Segertid 12,8/2180 meter vilket också det är ett nytt banrekord för sexåriga och äldre svenskfödda ston. Easy KB är ägare med Eva Belgium som skötare. Bakom vinnaren avslutade Millie Millionaire/Örjan Kihlström, åttonde utvändigt, starkt till andrapriset (12,9/2180 meter via 1.11 sista 1000) och Cordelia I.S./Jenny A Björk till ett fint tredjepris efter ett smyglopp i tredje invändigt och lucka i sista sväng.

Vagabond Bi (e. Varenne) var helt överlägsen för Ulf Ohlsson i Lars Axelssons lopp. Efter körda halvvarvet kunde Ulf överta spets och sedan drog Vagabond Bi undan i cirka 30-40 meters ledning. Han stumnade något sista 500 men det var ingen som kom i farlig närhet och det såg ut att finnas krafter kvar. Segertid 11,7a/2140 och 125.000 kronor. Stall Skaven HB är ägare med David Persson som tränare och Frida Carlsson som skötare. Vagabond Bi har visat en härlig utveckling som sexåring. Han har i år travat in 1,1 miljoner.

Peter Untersteiner laddade rejält från start med fyraårige Global Agreement (e. Love You) och från spets efter körda 200 meter var han helt överlägsen. Segertid nya banrekordet 11,8a/2140 för fyraåriga svenskfödda hingstar och valacker via 08,6 sista 800 och 110.000 kronor. Easy KB är ägare med Anna Carlsson Levia som skötare. Det är sällan man ser en sådan uppvisning i Klass II. En av V75-omgångens bästa intryck när han gjorde sin blott nionde start. 2018 travade Global Unprotected 12,5a/2140 med samma uppfödare Global Farm AB. Lite kuriosa hur tufft det är i V75. Joyness/Kevin Svedlund, ett av tre ston i loppet, grejade ett sjundepris, 5.000 kronor, som fastlåst efter ett smyglopp i fjärde invändigt. Hon travade nya rekordet 12,9a/2140 via 1.10 sista 800 med krafter kvar.

Efter flera starter i Frankrike utan att lyckas fullt ut är sexårige Born Unicorn (e. Raja Mirchi) tillbaka i Sverige och nu i träning hos Daniel Redén. Han kom från en fin spetsseger och nu grejade han andra raka segern för Örjan Kihlström. Varvet kvar attackerade Örjan från andra utvändigt och han tog sig snabbt fram till utvändigt ledaren 450 kvar. Han skaffade sig ett säkert grepp in på upploppet, men det blev en stenhård fight sista biten mot mycket bra avslutande Indras’s Secret/Nicklas Westerholm, fjärde utvändigt och ett av två ston i loppet, och det krävdes ett målfoto. Där visade det sig att Born Unicorn hade nosen först. Segertid nya banrekordet 13,7a/3140 för äldre svenska hingstar och valacker och 110.000 kronor. Caramera AB är ägare. Per Pergenius är skötare.

Fyraårige Storm Jaro (e. Doktor Jaros) yngst i loppet som en av två fyraåringar öppnade vasst bakom bilen för Carl Johan Jepson. I första sväng kunde han överta spets av Z.M.´S Jerven/Erik Adielsson. Sedan fick ”Kalle” bestämma tempot till en säker seger sedan loppets spelfavorit Nårje/Björn Steinseth galopperat cirka 100 kvar utvändigt ledaren. Segertid nya banrekordet 25,9a/2140 för fyraåriga utländska hingstar och valacker. Myhreng Jerker hade det tidigare rekordet på 26,1a/2140 från 2015. Fina 100.000 kronor till uppfödaren och ägaren Gunvald Åsegård med Frode Hamre som tränare.

Dagen inleddes med en populär hemmavinnare i treårige Hombre D. (e. Walk the Walk) som från spets var helt ohotad för sin tränare Oskar Kylin Blom. Segertid 13,5a/1640 och 40.000 kronor. Easy KB är ägare med Hanna Reiser som skötare.

Det blev enklare än förväntat. Han har tränat på i sanden och visat bra harmoni. Han har också växt på sig. Det kändes mycket bra hela vägen”, sade Oskar.

Fyraårige Deliver (e. Infinitif och härliga Dame Arrow 2,2 miljoner) var en fin vinnare för Örjan Kihlström. Han hamnade dock illa till i tredjespår från början och då valde Örjan att avancera. 1400 kvar var han framme utvändigt ledande Attila Zack/Emilia Leo. Varvet kvar blev han avlöst av Atlas Kronos/Daniel Wäjersten. Nu satt Örjan kvar när det attackerades på sista långsidan och med både tur och skicklighet fick han luckan cirka 120 kvar och via en pigg avslutning fick han greppet sista biten på tappre Radetzky/Mattias Djuse som gjort grovjobbet sista 800 utan rygg och grepp 150 kvar. Segertid 14,2a/2140 och 30.000 kronor. På Stället KB är ägare med Svante Ericsson som tränare.

Treårige Readly Lavec (e. Bird Parker) har börjat sin karriär på ett fint sätt för sin tränare Oskar J Andersson. Efter seger i debuten och ett andrapris i sin andra start var han åter en vinnare. Med bara tre hästar på startvolten kunde Oskar enkelt ta hand om spets och där fick han bestämma tempot till en säker seger. Segertid 15,7/2140 meter och 30.000 kronor. Easy KB är ägare och det här var deras fjärde vinnare (!) under dagen. Readly Lavec är första avkomman till Caddie Jasmina som började sin karriär med tre segrar och två andrapris på sina första fem starter. Jaguar C.Boko/Olle Alsén visade fortsatt fin form som tvåa efter ett smyglopp i tredje invändigt på nya rekordet 15,0/2160 meter.

Foto: CHRISTER NORIN

Text: J-E GUSTAFSSON