Gävle 29 oktober

Härlige fuxige Bäcklös Faron (e. Järvsö Tore) avgjorde en härlig slutstrid sista halvvarvet utvändigt ledande Prinsen/Ole Johan Östre i det anrika loppet Jöns Olofssons Minne som körts sedan 1974. Segertid 23,5/1680 meter via 22,5 sista varvet och fina 75.000 kronor. Nicklas Blom och Kristin Persson är uppfödare med Stall MajKen HB med flera som ägare och Oskar Kylin Blom som tränare med Moa Bylund som skötare. Segertiden är ett nytt svenskt rekord för treåriga hingstar/valacker över kort distans. Tekno Eld hade det tidigare rekordet på 25,4/1680 meter. Bäcklös Faron har ny två svenska rekord, både över kort- och medeldistans. Dessutom var segertiden 23,5 ett nytt världsrekord. Rappstjernen har det svenska rekordet för utländska treåriga hingstar/valacker på 24,8/1680 meter.

Detta var första hemmasegern i loppet sedan 1996 då Pål Mira var vinnaren för sin ägare och uppfödare Hans-Erik Fröroth. Hovfaksen var vinnaren i loppet 2009 för sin tränare Jan-Olov Persson med Hovstallet i Gävle HB som ägare. Bäcklös Faron blir mycket intressant att följa framöver efter sex segrar och två andrapris på sina första nio starter. Han är också klar som avelshingst. Han grejade alla krav på Wången och bland andra utnämnda avelshingstar, Bol Brage, Gott Klirr, Järvsö Elling och Oppgårdsdrängen samtliga tränade av Jan-Olov Persson blev Bäcklös Faron utsedd till Best in Show. En mycket fin titel och en stor merit för Nicklas och Kristin som uppfödare.

Fyraårige Mo Sjur (e. Bork Odin) avgjorde också han på ett mycket fint sätt för sin tränare Jan Roar Mjölneröd i Leufsta-loppet som körts sedan 1986. Från positionen andra utvändigt attackerade Jan Roar 800 kvar och via utvändigt ledande Järvsö Tord/Jan-Olov Persson sista halvvarvet fick han greppet mitt på upploppet i en ruggigt stark avslutning. Segertid 23,2a/1640 via 21,8 sista 1000 och 19,7 sista 800 och fina 75.000 kronor. Ägare är Eddie Grinaker i Norge. Nordsjö Odin har banrekordet på 22,9 från förra årerts lopp.

Merittyngda Elian Web (e. Like A Prayer) var helt ohotad från spets för Jorma Kontio i Vallonloppet som körts sedan 1987. Jorma prickade starten bra från sjundespår i volten och han kunde överta spets i första sväng. Efter lugna 1.13 första 1000 var övriga utan chans att kunna utmana. Segertid nya banrekordet 11,6/1640 meter. 50.000 kronor till Sauli Mariläinen med Katja Melkko som tränare. Finlandsägde Special Promise, vinnaren i loppet 2016, hade det tidigare rekordet på 1.12,0. Bakom vinnaren avslutade Västerbo Grosbois/Rauno Pöllänen fint till andrapriset efter ett lopp i tredje invändigt och lucka 200 kvar på nya rekordtiden 11,9.

Luna Nera Doc (e. Zerbeus) var en mycket fin vinnare för Mats E Djuse i finalen i Maharajahs Stoserie. Efter en trist inledning i tredjespår valde Mats att backa 1500 kvar och då hamnade han i sjätte invändigt. Nu kunde han glida ut i andraspår 900 kvar och via attack 800 kvar med rygg avslutade Luna Nera Doc helt suveränt till en klar seger mot formstarka Infinite Knight/Rikard N Skoglund som skaffat sig greppet in på upploppet. Segertid 13,6a/2140 och även här fina 75.000 kronor. Håkan B Svensson och HB Trend Center är ägare med Oskar J Andersson som tränare.

Tioåriga Åsrud Vilja (e. Järvsöviking) fortsätter att övertyga efter en strålande säsong i den tuffa klassen mot hingstar och valacker. Nu hade hon ett bra uppgift på förhand, som enda sto i loppet, med en bra chans om spetsstriden för Rikard N Skoglund. Hon tog enkelt hand om spets, men det blev press första varvet innan Rikard kunde dämpa tempot en aning. Nu höll hon greppet hela vägen mot bra avslutande femårige Ängsborken/Jimmy Jonsson som i sin tur visade klassen efter ett lopp i femte invändigt i karriärens blott 25:e start mot mera meriterade konkurrenter. Segertid 22,6a/2140 och 75.000 kronor till Stall Vilja i Norge med Tor Örjan Johansen som uppfödare och tränare. Segertiden är ett nytt svenskt rekord över distansen och hon har också det svenska rekordet på 21,7/2160 meter voltstart.

Kvällen inleddes med en fin hemmavinnare. Femåriga Läckra Lisa (e. Bork Odin med Järvsöfaks om morfar) avslutade mycket bra i spåren sista 700 från femte utvändigt för sin skötare Madelene Johansson. Det krävdes ett målfoto mot ledande Torvald Grimm/Ante Lisell. Segertid 29,1/2180 meter och 50.000 kronor. Anders Pålerfält är uppfödare med Stallbutiken i Sandviken HB som ägare.

Jorma Kontio grejade en fin stalldubbel till Katja Melkko. Fyraårige Galileo Journey (e. Andover Hall) kunde enkelt överta spets i första sväng och där fick Jorma bestämma tempot till en helt ohotad seger. Segertid 16,2/2660 meter och 30.000 kronor. Timo Väänänen och Juha-Pekka Kaiholehto är ägare. En fint matchad häst i sin femte seger på sina första sju starter.

Rikard N Skoglund var en av tre dubbelvinnare under kvällen. Nu fick han chansen med formstarke femårige Stjerne Tore (e. Åsajerven) som efter ett lopp i rygg på ledaren och utvändigt ledaren 1500 kvar och spets 750 kvar höll greppet mot bra avslutande Prins C.K./Jan-Olov Persson. Segertiden 28,4/3140 meter är ett nytt banrekord för femåriga hingstar/valacker. 50.000 kronor till ägaren Thor Henry Hansen i Norge med Öystein Tjomsland som tränare och Madde Eriksson som skötare.

Treårige Coucher Du Soleil (e. Muscle Massive) tog enkelt hand om spets för sin tränare Peter Eriksson från sitt innerspår bakom bilen. Där fick han bestämma tempot efter körda halvvarvet, 20,9/1000, och efter en snabb avslutning hade han ett säkert grepp hela upploppet till hela 43 gånger pengarna i karriärens första seger i den tredje starten. Segertid 18,2a/2140 via 15,2 sista 1000 och 25.000 kronor till Stall Segerhuva.

Femåriga Sundbo Nova (e. Sundbo Kravall) har visat fin form i flera starter och nu grejade hon årets fjärde seger för Magnus A Djuse. Från rygg på ledande Klack Tekla/Oskar Kylin Blom kunde hon överta spets sedan ledarinnan bröt ut 1400 kvar. I den positionen höll hon greppet hela vägen mot starkt avslutande Alfie/Mikael Olsson som fick lite för långt fram från femte utvändigt i lite dåliga ryggar fram till sista sväng. Segertid nya banrekordet 25,9/2160 meter för femåriga ston i voltstart över medeldistans. Nordblomma hade det tidigare rekordet på 1.28,0 från 2009. Vega Jonsson med flera är ägare med Robert Skoglund som tränare.

Oskar Kylin Blom avslutade kvällen som den tredje kuskvinnaren med en dubbelseger. Sjuåriga fuxiga Si Belle Q.C. (e. Royal Dream 14,3 miljoner) var en säker spetsvinnare i karriärens första seger i den 21:a starten och dessutom den första pallplatsen. Segertid nya rekordet 17,2/2140 meter och 10.000 kronor till familjen Björkvall som säkert var en av de mest glada vinnarna under kvällen med Susann som tränare och Ing-Britt som ägare och Stefan som skötare. Si Belle Q.C. är fjärde avkomman till ostartade Tina Q.C.

Foto: CHRISTER NORIN

Text: J-E GUSTAFSSON