Mika Ahtiainen ny banmästare

Från 9 november kan vi presentera en ny banmästare på Gävletravet. Det är Mika Ahtiainen 47 år. Han kommer närmast från tjänsten som banmästare på Åbotravet i Finland.

Mika har kört knappt 500 travlopp och tagit 22 segrar. Han har tidigare jobbat i travstall hos Jan-Erik Nygård, Harri Koivunen, Tapio Perttunen och Teemu Okkolin.

Hur ser din bakgrund inom travet ut, hur länge var du aktiv själv och hur länge har du jobbat som banmästare?

Jag köpte min första travhäst år 2000 och sedan har det bara rullat på, mellan åren 2012 och 2016 körde jag ganska så mycket lopp. 2016 började jag min nya tjänst som banmästare på Åbo efter att dessförinnan arbetat i två år på Orimattilas träningscenter”.

Vad var det som gjorde att du tog steget från att själv träna och köra hästar till att börja som banmästare?

De letade efter en ny banmästare och jag kände att jag ville prova på det och jag hade tur att de valde mig, det är inget beslut jag ångrar”.

Finns det något givet koncept för att en bana ska vara skonsam för både träning och tävling?

Först måste jag lära mig hur banans material fungerar innan jag vet vad som fungerar bäst. Det gäller att ha en bra dialog med tränarna om hur de vill ha det också och sedan är det bara att jobba hårt och göra sitt bästa”.

Mika var och jobbade på Gävletravet en vecka i oktober i samband med våra STL/V75-tävlingar 17 oktober och har känt på materialet lite grann, men vad blir det viktigaste för dig så här i början?

Det blir att se hur banunderlaget fungerar i olika väderförhållanden för att kunna hantera det så bra som möjligt och återigen att jobba hårt och alltid försöka ha en bra framförhållning”.

Välkommen till vårt team och lycka till med arbetet!

Tack så mycket, det känns inspirerande och roligt att börja jobba här, säger Mika”.

MATHIAS GUSTAFSSON