Gävle 10 november

Det blev flera mycket fina hemmavinnare under kvällen. Det såg också ut att bli hemmaseger för Elias Strandberg i finalen av Hedlunds Åkeri AB:s Ungdomsserie 2020. Han fick chansen att välja häst som första kusk efter en seger i en av de två finalavdelningarna. Han valde Otroligosåfin som också var loppets spelfavorit och från spets såg det bra ut. Efter en vass avslutning var dock Barry Wadd (e. Super Photo Kosmos) en vinnare för Rebeccca Dahlén efter ett fint smyglopp i rygg på ledaren. Segertid fina 14,2a/2640 och 50.000 kronor till Easy KB med Tomas Pettersson som tränare. Efter de två avdelningarna där poängen skulle avgöra vilka som skulle få köra finalen hade Gävletravet fyra kuskar med segerchans. Elias Strandberg grejade andrapriset och Mattias Hansson tredjepriset med Very Charming. Kevin Svedlund var fyra med Star´s Fighter. I grundserien var Ludwig Wickman helt överlägsen med två segrar och 91 poäng.

Elias Strandberg var vinnaren med fyraårige Nebbenes Solan (e. Smedheim Solan), en av två fyraåringar i loppet, i den första finalavdelningen för kallblod. Efter en inledning i spåren första halvvarvet kunde han överta spets efter körda 550 meter och sedan hade han allt under kontroll. En fin kuskinsats då Nebbenens Solan inte är den mest lättkörda killen. Segertid 28,2a/2140 och 30.000 kronor. Nicklas Blom är tränare och ägare med Kristin Persson som skötare. Nebbenes Solan är andra avkomman till Nebbenes Jerka. Mormorsmor Spikdona lämnade Spikeld 7,4 miljoner. Han var den norskefödde hingsten som spräckte en ruggig formrad för Järvsöfaks när han var vinnare på Gävletravet 2003. Då hade Järvsöfaks 33 raka segrar. Om han inte hade förlorat loppet i Gävle och fortsatt med sitt enorma tävlande hade han haft 77 raka segrar innan han galopperade bort sig på Bjerke travbana i Norge 2005.

Mattias Hansson var vinnaren i den andra finalavdelningen med fyraårige Double Formula (e. Formula One). 700 kvar attackerade Mattias från fjärde utvändigt och via tredjespår utan rygg sista halvvarvet fick han greppet sista biten på tappra ledande Tingeling R.L./Elias Strandberg. Lillasystern Titania R.L. med Marcus Lilius fick ett perfekt smyglopp i rygg på sin syster och slutade tvåa. Segertid 12,8a/1640 och 30.000 kronor. Kalevi Mulari är uppfödare, ägare och tränare.

Kvällen inleddes med en hemmaseger. Treåriga Kona Boko (e. Broadway Hall) fick luckan in på upploppet efter ett lopp i rygg på ledaren och via en vass avslutning fick hon greppet via en målfotoseger för Rikard N Skoglund. Segertid nya rekordet 15,8/2140 meter och första segern i karriärens fjärde start. 25.000 kronor till Billerstena Consulting AB i Fjärdhundra med Fredrik Wallin som tränare.

Rikard N Skoglund var kvällens segerkusk med en fin dubbelseger. Fyraårige Made Of Stars (e. Super Photo Kosmos) avgjorde på ett mycket starkt sätt från fjärde utvändigt och attack 500 kvar mot ledande treårige Houdini J.C./Claes Sjöström. Segertid 16,0a/3140 och 30.000 kronor. Jörgen Westholm är uppfödare, ägare och tränare. Segertiden är ett tangerat banrekord för fyraåriga svenska hingstar/valacker över 3140a. Todays Popular travade också han 16,0 2015. Houdini J.C. travade 16,1a/3140, vilket är två tiondelar bättre än det svenska rekordet som Announcement innehar över distansen.

Treåriga Kiara C.Boko (e. Broadway Hall) började karriären på ett strålande sätt med två raka segrar. Hon har hela tiden tävlat mot ett stenhårt motstånd och nu visade hon klassen i karriärens tredje seger i den 13:e starten. I flera starter har hon visat härlig form och nu fick hon den välförtjänta utdelningen för sin tränare Olle Alsén. Efter ett perfekt smyglopp i rygg på ledarinnan fick Olle luckan in på upploppet och i en stenhård slutstrid mot ledande Önas Py/Emilia Leo fick Kiara C.Boko greppet. Segertid nya rekordet 14,5a/2140. 40.000 kronor till Stall Charles Boko (Ciara). Erika Åhsblom är skötare. Två mycket fina prestationer och nu står nog Önas Py som en vinnare framöver. Kiara C.Boko rensade rejält som en 30-oddsare. Efter två körda V64-lopp var värdet 86 kronor och efter hennes seger var det bara 931 kuponger kvar till ett värde av 1.892 kronor.

Oskar J Andersson var lite tveksam till formen på Alorac Mathbell (e. Order By Fax). Efter ett lopp i tredje utvändigt och attack 700 kvar kunde han avgöra på ett starkt sätt mot ledande Kaptah/Ulf Ohlsson som såg ut att ha allt under kontroll fram till upploppet. Segertid 14,5/2140 meter och 30.000 kronor. Aros Rörinspektion AB i Västerås är ägare.

I ett fyraåringslopp för ston värmde M.T.Ooogaachakka (e. Googoo Gaagaa) på ett fint sätt för sin nya tränare Emilia Leo. Hon stod tufft inne penningmässigt, men det spelade ingen roll. Hon inledde vasst bakom bilen och från spets fick Emilia Leo bestämma tempot efter måttliga 1.18,0 första 1000. Nu blev hon utmanad hela upploppet där hon höll greppet i en snabb avslutning och en fin insats i sin nya regi och dessutom den första segern i karriärens åttonde start. Segertid 15,7a/2140 och 50.000 kronor. Wonderboys AB med flera är ägare.

Femårige B.W.Rune (e. Tekno Odin med Järvsöfaks som morfar) hade inför sin uppgift i ett försök i DubbelCupen bara gjort sju starter under året och en seger. Från sjätte utvändigt avancerade Mats E Djuse 1200 kvar och varvet kvar fick han draghjälp av stallkompisen Guli Roy/Wiktor Kylin-Blom. Nu var han inte den bästa draghjälpen och Mats var tvungen att attackera i fjärdespår 500 kvar. Efter en mycket stark avslutning fick han greppet på tappra ledande fyraåriga Norheim Borka/Rikard N Skoglund. Segertid 24,7/2680 meter via 23,3 sista varvet och 50.000 kronor. Birger Wallström är uppfödare och ägare med Jan-Olov Persson som tränare. B.W.Rune travade 25,2/2660 meter på Gävletravet i april, vilket då var ett tangerat svenskt rekord över distansen. Han delade rekordet med Bro Viking. Nu är han ensam om det svenska rekordet för femåriga svenska hingstar/valacker över lång distans.

B.W.Rune är tionde avkomman till underbara Gullan Fax som också lämnat miljonärerna B.W. Sture, B.W.Modde och B.W.Gulliver. På mödernet återfinns Bengt Göran Olssons fina ston Diadem, Cetti (29 starter och 17 segrar) samt Costa som var en av de bästa kallblodsstona på 1960-talet. Värt att notera. Norheim Borka (e. Bork Odin) travade 26,0/2640 meter i sin 15:e start. Det svenska rekordet över distansen för fyraåriga kallblodiga utländska ston har Lannem Silje på 25,7/2720 meter 2014.

Tvåårige Chopin Gar (e. Father Patrick ) har börjat sin karriär på ett fint sätt. Han inledde sin karriär med ett tredjepris på 15,1a/1640 som trea och i den andra starten i finalen av Breeders Course på Jägerso var han femte häst i mål på 13,7a/1640, vilket räckte till ett femtepris. Nu med bara fem startande bakom bilen kunde Jorma Kontio enkelt greja spetsstriden och efter mycket lugna 17,2/500 och 20,2/1000 var Chopin Gar helt ohotad i en snabb avslutning med gott om krafter kvar i mål. Segertid 17,4a/2140 är ett nytt banrekord. 30.000 kronor till Renato Bruni med flera som ägare. Anu Lempinen är skötare och Timo Nurmos tränare.

Foto: CHRISTER NORIN

Text: J-E GUSTAFSSON