Gävletravet 17 november

Tioåriga Hönn Blesa (e. Moe Odin) avgjorde på ett mycket fint sätt för sin ägare och tränare Ulf Backhouse i en stenhård slutstrid. Hönn Blesa, enda sto i loppet, tog en kort galopp i starten och hon hamnade i femte utvändigt. Halvvarvet kvar attackerade Ulf och via femtespår kunde hon skaffa sig greppet sista biten. Segertid 27,6/2160 meter. Jan Eriksson är delägare.

Titan Igiro (e. Triton Sund) var den enda överraskningen på V5-spelet. Malin Friman hamnade perfekt till i andra utvändigt från ett bakspår bakom bilen. Varvet kvar blev de utan rygg när Charmante Amok/Katrin K Frick kunde överta spets och när megafavoriten, Global Wizard/Kim Moberg, attackerade kunde Malin överta spets 700 kvar. Titan Igiro svarade bra på angreppet och när Global Wizard galopperade 250 kvar i tveksam aktion var Titan Igiro helt ohotad. Segertid 14,9a/2140 och 10.000 kronor vilket var förstapriset i alla lopp under kvällen. Stall Brunna HB i Västerås är uppfödare och ägare med Thomas Franck som tränare och Annika Grinder som skötare.

Fyraårige Digital Evolution (e. Super Photo Kosmos) gjorde sin femte start i regi Jan Wagenaar. Från fjärde utvändigt avancerade Jan 1100 kvar och via utvändigt ledaren 950 kvar och spets 600 kvar var Digital Evolution helt ohotad i karriärens tredje seger och den första segern i sin nya regi. Segertid 17,0a/2140. Malin Wagenaar är skötare.

Kvällens högodssare var Klack Ibra och Mattias Hansson till 22 gånger pengarna. Klack Ibra gjorde sin första start i regi för sin ägare Hreggvidur Eyvindsson. Mattias hamnade fint till i tredje utvändigt från ett tillägg. Varvet kvar attackerade han när Månfröken/Billy Svedlund galopperade utvändigt ledande Berglund Oda/Emma Tångring. Från utvändigt ledaren kunde Mattias överta spets 500 kvar och sedan höll han ett säkert grepp. Segertid 29,1/1660 meter. Jenny, Elsa och Eyvindur Mandal är delägare. Mattias har fin form på sina körningar. Fyra segrar på de senaste tio starterna är ett mycket fint facit. Fin form har också Hreggvidur på sina starthästar. Titania I.S. och Cordelia I.S. har visat härlig form i tuffa sällskap.

Kim Moberg och Klaus Kern var kvällens dubbelvinnare. Kim inledde med fyraåriga Giselle (e. Quite Easy U.S.) som från spets var helt ohotad i karriärens första seger i den sjunde starten. Segertid 16,8a/2140. Kjell Jonsson är tränare och ägare med Jan-Thore Gebart och Christer Strandberg. Kjell Jonsson, född 1951, har haft flera fina travare under sin karriär som tränare. Tyson Sidney (e. Zoot Suit) började sin karriär hos Kjell och han var en debutvinnare på Gävletravet 1 januari 1996.

Treåriga Naima Sjöhammar (e. Make it Happen) yngst i loppet som enda treåring och ett av sex ston var också hon ohotad från spets för Kim. Segertid 16,3a/2140. V.C.Partners AB i Täby är uppfödare och ägare med Svante Båth som tränare.

Femåriga What´s My Name (e. Lavec Kronos) var en av sex spetsvinnare under kvällen. Klaus Kern kunde överta spets efter körda 400 meter och där fick han bestämma tempot, 14,7/500 och 15,9/1000, till en mycket säker seger. Segertid 16,4a/2140 i karriärens första seger i den 17:e starten och favoritspelad till 1,66 i vinnarodds. Sybille Tinter och Jochen Klasens är ägare.

Spets och slut var också segerreceptet med Give Me Ten (e. Niky). Klaus drog undan med 12,4/500 och 14,7/1000 och då var det ingen som kunde utmana på allvar. Give Me Ten var helt överlägsen. Segertid 13,8a/2140. Klaus är också ägare med Michael Jost.

Sexåriga Insignia (e. Sam Bourbon) var en fin spetsvinnare på Gävletravet i augusti månad för Viktor Lyck. Det var årets första seger. Efter flera starter utan seger mot tuffa motståndare och dessutom med dåliga utgångslägen var hon nu återigen en vinnare för Viktor Lyck. Från sitt innerspår bakom bilen kunde Viktor greja spetsstriden och där fick han bestämma tempot till måttliga 19,2 första 1000 och då fanns det gott om krafter kvar ut på slutvarvet. Insignia stack enkelt undan till en säker seger i en snabb avslutning. Segertid 16,8a/2140. Veronica Sundberg är tränare och Dalecarlia Stables är ägare.

Ten Times (e. Juliano Star) har efter sina första tio starter i år visat en tveksam form utan seger. Nu ståtar han med två raka segrar. Petter Lundberg är kusken som grejat segrarna. Petter kunde överta spets efter körda 400 meter. Nu blev han rejält utmanad och då valde han att släppa spets till Carbon Crystal/Ilvari Nurminen som öppnade vasst från ett bakspår bakom bilen. Petter fick chansen i sista sväng att utmana och efter en fin avslutning skaffade han sig ett säkert grepp. Segertid 16,1a/2140. Jonna Jinesjö är tränare. Per Nordberg och Marianne Tuuvas är uppfödare och ägare.

Femårige Zätasekinen (e. Marion Mad Money) började året med en tveksam insats på Gävletravet som sjätte häst i mål. Ytterligare tre starter i år har han visat tveksam form. Nu i årets femte start var han helt ohotad från spets för sin tränare Jan Ove Olsen. Zätasekinen öppnade bra bakom bilen och kunde enkelt överta spets. Där fick Jan Ove bestämma tempot, 14,0/500 och 18,1/1000 och han stack undan till en mycket säker seger med krafter kvar. Segertid 17,6a/2140. Stall Z-A Olsims är ägare.

Foto: CHRISTER NORIN

Text: J-E GUSTAFSSON