Gävle 21 november

Ies Juvel (e. Maharajah) var en övertygande vinnare i sin andra raka seger i årets blott åttonde start. Mats E Djuse kunde enkelt ta hand om spets och där fick han bestämma tempot till 17,2 första 1000. Ut på sista långsidan drog Mats upp tempot rejält och Ies Juvel stack undan till en helt överlägsen seger. Segertid 15,2/2140 meter och 30.000 kronor. IFG Konsult AB i Enköping är ägare med Fredrik Wallin som tränare. Stallkompisen Dusktodawn Sisu/Kaj Widell grejade en fin stalldubbel efter en stark avslutning i spåren från fjärde utvändigt.

Olle Alsén inledde kvällen med en fin hemmaseger. Treåriga Nikki Minaj (e. From Above) var i spets från ett niondespår bakom bilen efter körda 150 meter. Nu valde Olle att släppa spets i första sväng till Lovergirl Gem/Erik Lindegren. 200 kvar fick Olle luckan och i en tät slutstrid fick Nikki Minaj greppet sista biten. Segertid 20,2a/2140. 25.000 kronor till Gundbo Stable AB i Östervåla. Lukas Svedlund är skötare. Bill Ingvarsson och Ewa Fridh-Ingvarsson är uppfödare.

Fyraårige Dream E.G. (e. Super Photo Kosmos) var också det en vinnare i en stenhård slutstrid för David Grundmann. Från fjärde utvändigt avslutade han mycket bra sista 700 i karriärens andra seger. Segertid 15,9a/1640 och 25.000 kronor. Stall Golvsta HB är uppfödare och ägare (Lars-Erik Eriksson) med Lars-Erik Eriksson som tränare. Mari Ericsson är skötare. Dream E.G. är första avkomman till fina Lady Flax som tyvärr fick en alldeles för kort karriär med bara sju starter och tre segrar.

Treårige Eskils Joker (e. Joker Elden med Järvsöfaks som morfar) kunde avgöra trots en galopp på vägen för Per Lennartsson. Eskils Joker hamnade utan rygg och galopperade 1050 kvar. Han tappade en hel del mark och det var starkt att hinna fram till sin första seger i den sjätte starten. Segertid 36,4/2160 meter. 25.000 kronor till Felicia Molin och Kristofer Jansson. De blev ägare till hästen i maj månad med Felicia som tränare i november månad. Eskils Joker är första avkomman till Sundbo Smaragd. Mormorsmor Smulan K. lämnade Rolex K. 2,7 miljoner, Pålex K. 2,4 miljoner och Truls K. 1,1 miljoner.

Per Lennartsson var kvällens kusk med en mycket fin trippelseger. Han inledde med fyraårige Deal Done Zet (e. Googoo Gaagaa) som var ohotad från spets efter körda 550 meter. Segertid 16,2/2140 meter. 25.000 kronor till uppfödaren, ägaren och tränaren Daniel Redén. Deal Done Zet började sin karriär med fyra raka segrar. Nu grejade han sin femte seger i den åttonde starten.

Hazard Boko (e. S.J.´s Caviar) var helt överlägsen från spets för sin tränare Per Lennartsson. Från sitt innerspår bakom bilen blev det spekulationer om hur det skulle bli i spetsstriden. Hazard Boko var helt ohotad den första biten och efter vassa 09,2 första 500 fick Per dämpa tempot till 12,1 första 1000 på det lite tungsprungna banunderlaget. I sista sväng var det tight med positionerna bakom ledaren och in på upploppet stack Hazard Boko undan på ett mycket fint sätt i sin andra raka seger med till synes gott om krafter kvar. Segertid 12,2a/1640 och 30.000 kronor. Anders Bäcke i Hedemora är stolt ägare. Bakom den suveräna vinnaren avslutade Västerbo Grosbois/Rauno Pöllänen starkt till andrapriset efter ett lopp i fjärde utvändigt och tredjespår sista 700.

Treårige Zeolit (e. Make it Happen) har börjat sin karriär på ett fint sätt för sin uppfödare, ägare och tränare Jari Åkerfeldt. Från fjärde utvändigt avancerade Jari 1300 kvar och via utvändigt ledande Ingrid Sting/Rikard N Skoglund 1100 kvar skaffade han sig greppet sista 100 på ett starkt sätt i andra raka segern i den fjärde starten. Segertid 17,1a/2140 och 25.000 kronor.

Välstammade treårige Jack M.R. (e. Smedsbo Faksen 1,7 miljoner) avgjorde på ett starkt sätt för sin tränare och ägare, med flera, Peter Eriksson i sin första seger i den elfte starten. Från ett invändigt läge kunde Peter glida ut i tredje utvändigt 1300 kvar och via en stark avslutning fick han greppet sista biten på tappra Ronja N.N./Stig Jarle Röste som i sin tur hade skaffat sig greppet i sista sväng efter en stor inledande galopp i första sväng. Segertid 32,7/2660 meter och 30.000 kronor. Segertiden är ett nytt banrekord för treåriga hingstar/valacker över 2640 meter. Önnes Skogman hade det tidigare rekordet på 32,9/2640 meter från 2019. Marie Rohlin i Järvsö är uppfödare. Jack M.R. är sjätte avkomman till sveriges vinstrikaste kallblodiga sto Lundås Emelie 3,2 miljoner.

Treårige O.M.Highstep (e. Make it Happen) gjorde sin andra start för sin ägare och tränare Emilia Leo. Efter ett andrapris i den första starten från utvändigt ledaren var han nu en vinnare från samma position. Halvvarvet kvar kunde Emilia överta spets och sedan var övriga utan chans att kunna utmana. Segertid 18,7/2140 meter och 40.000 kronor. Lina Leek är skötare.

Treårige Cab Frontline (e. Caballion) var en fin spetsvinnare för sin tränare Tomas Pettersson i karriärens fjärde start. Cab Frontline öppnade bra från ett sjundespår i volten och efter en snabb avslutning hade han ett säkert grepp mot smygkörde, rygg ledaren, treårige Gobernante/Kaj Widell som utmanade sista halvvarvet. Segertid 18,0/2140 meter. 40.000 kronor till ägaren Stig Helge Larsson i Bollnäs. Cab Frontline var kvällens sjätte treåriga vinnare.

Foto: CHRISTER NORIN

Text: J-E GUSTAFSSON