Gävle 3 december

Selma Töll (e. From Above och härliga Greta Töll) hade ett bra fjolår med flera fina segrar och 343.000 kronor intjänat. I år har hon inte haft samma framgång i sina blott nio starter. Efter en fin värmning var hon nu tillbaka som en vinnare. Torbjörn Jansson fick en fin start till femte utvändigt. 700 kvar attackerade han och utan rygg skaffade sig Selma Töll ett säkert grepp sista biten. Segertid 14,7/2160 meter och 30.000 kronor. Jimmy A Åsberg är tränare och ägare med Malin Gustafsson och Kenneth Innala.

Claes Sjöström blev kvällens kusk med en dubbelseger. Fyraårige Eddy West (e. Sahara Dynamite med Scarlet Knight som morfar) fortsätter att övertyga. Efter en trist inledning i tredjespår valde Claes att backa efter körda 400 meter. Sjätte utvändigt blev femte utvändigt 1300 kvar. 700 kvar var Claes med i tredjespår med rygg och när Eddy West fick sträcka ut för fullt avgjorde han hur enkelt som helst mot en stark ledare i Ready Doc. En suverän insats! Segertid 13,8a/2140 och 110.000 kronor. Loppet var ett försök i Klass I med final på Solvalla 26 december. AB B.L. Wester (Göran) i Täby är uppfödare och ägare. Sara Norrström är skötare.

Tvååriga Breeze (e. Broad Bahn 11,7 miljoner) var en mycket fin debutvinnare för sin tränare Claes Sjöström. Från ett sjundespår i volten öppnade hon stabilt och fint och efter körda 200 meter var hon i spets. Nu blev hon pressad hela vägen, men det var ingen fara. Hon svarade upp mycket fint och stack undan till en säker seger mot starkt avslutande Beawinner/Mats E Djuse. Segertid 16,4/1640 meter och 25.000 kronor. Anders och Kristin Hedlund är ägare med Linn Stolt som skötare.

Carisma Sisu (e. Yankee Glide) kunde överta spets efter körda 400 meter för Mika Forss. Första 500 efter tuffa 08,3 innan Mika kunde dämpa farten till 11,5 första 1000. I sista sväng var det ingen som kunde hänga med och Carisma Sisu var helt överlägsen. Segertid 11,8a/1640. 35.000 kronor till PS Horse AB (Petri Salmela) i Boden med Petri som tränare och Anne Raatikanhen som skötare.

Ole (e. Jocose) visade fin styrka och inställning när han avgjorde från utvändigt ledaren och spets 500 kvar för Rikard N Skoglund i karriärens andra seger. Segertid 14,7a/2140. 35.000 kronor till Valbonne HB i Tumba. Hans-Owe Sundberg är tränare. Eric Halbak/Rauno Pöllänen avslutade fint till andrapriset efter ett invändigt smyglopp och han visade gryende form.

Femårige Soldhöjdenslucifer (e. Prins Juventus) fick luckan i sista sväng efter ett invändigt smyglopp för sin ägare och tränare Sandra Lissel. Först hamnade hon i tredje invändigt, vilket blev rygg på ledaren 600 kvar. När hon fick luckan hade fyraårige Nebbenes Solan/Wiktor Kylin-Blom tagit över kommandot efter en stark forcering i spåren 1700 kvar. Det blev en stenhård slutstrid där Soldhöjdenslucifer kunde avgöra via ett målfoto. Segertid 29,8a/2640 och 30.000 kronor.

Fyraåriga Höwings Yoki (e. Infinitif) öppnade vasst bakom bilen till spets för David Grundmann i ett lopp ingående i Wången Cup för körsvenner födda 1995 eller senare. Nu valde David att släppa spets till loppets spelfavorit Global Wannabe/Olle Wäjersten i första sväng. Nu fick han chansen att utmana när Olle drog undan i sista sväng och efter en härlig avslutning fick Höwings Yoki greppet sista biten i en snabb avslutning. Segertid nya rekordet 14,2a/1640. 30.000 kronor till Gubb-Dan HB i Dala-Husby med Fredrik Tengstad som tränare. Ägargänget har varit med i många år och är kanske mera kända som ägare till Radagast som var en V75-vinnare på Romme i november 2018.

Treårige Zeolit (e. Make it Happen) har visat en härlig utveckling för sin uppfödare, ägare och tränare Jari Åkerfeldt. Tredje raka segern i sina första fem starter imponerar. Jari laddade 700 kvar från fjärde utvändigt och via en mycket vass avslutning till spets 500 kvar var Zeolit helt överlägsen. Segertid 15,1a/2140 och 40.000 kronor.

Treårige Readly Lavec (e. Bird Parker med Going Kronos som morfar) har också han börjat sin karriär på ett mycket fint sätt för sin tränare Oskar J Andersson. Tredje raka segern efter ett lopp utvändigt utan rygg första varvet till spets 1100 kvar och den fjärde segern i sin femte start. Allt såg klart ut i sista sväng, men han fick verkligen kämpa för segern. Den som utmanade var treårige Hanapier/Martin P Djuse som efter ett smyglopp i tredje/andra utvändigt avslutade starkt till en målfotoförlust. Segertid 16,4/2160 meter och 25.000 kronor. Easy KB är ägare med Alexander Andersson som skötare.

Treårige norskfödde Stormjerven (e. Åsajerven med Moe Odin som morfar) grejade sitt stora favoritskap för Ole Johan Östre trots två galopper under vägen. Han började med en kortare galopp efter körda 100 meter. Sedan blev det galopp också i första sväng och i det läget hade han långt fram till täten. Varvet kvar var han ikapp fältet och efter en stark forcering kunde han överta spets i sista sväng. Nu blev han tufft utmanad av 70-oddsaren Kattens Moddy/Tomas Rosén som bjöd upp till strid. Stormjerven försvarade sig bra till en målfotoseger och han är efter fyra starter i karriären hittills obesegrad. Segertid 29,1/2180 meter via 27,2 sista 1000 och fina 50.000 kronor. Team T.C. i Norge är ägare med Karoline Lund Solberg som tränare.

Femåriga V.S.Selma (e. Marion Mad Money) var kvällens högoddsare för Viktor Lyck. Från ett krångligt åttondespår i volten från ett tillägg hamnade Viktor i tredje invändigt efter en fin inledning. Det såg inte bra ut, men helt plötsligt kunde han glida ut i andra utvändigt halvvarvet kvar. I sista sväng fick han luckan och det var bara att köra rakt fram i andraspår, vilket bäddade för en målfotoseger mot Mascarpone Doc/Robert Wilhelmsson som gjort grovjobbet utvändigt ledaren. Segertid 16,0/1660 meter och 10.000 kronor. Ägare är Dalecarlia Stables med Veronica Sundberg som uppfödare och tränare.

Foto: CHRISTER NORIN

Text: J-E GUSTAFSSON