Gävle 20 december

E3 Revanschen för hingstar & valacker var på papperet en öppen affär mellan de nio startande. Vinnaren i loppet Powerbank (e. The Bank) var en suverän vinnare för sin uppfödare, ägare och tränare Lars-Åke Söderholm. Efter en försiktig inledning hamnade Lars-Åke i fjärde utvändigt. 800 kvar attackerade han och via en härlig svepning till spets i sista sväng var Powerbank helt ohotad sedan flera av hans konkurrenter galopperat bort sig. Segertid 14,9a/2140 och fina 150.000 kronor. Stall Xanadu HB är med som uppfödare och Lars-Åke är ägare med flera.

Rackarkurt (e. Klack Jo) har inlett sin karriär på ett fint sätt som femåring. Efter ett andrapris och tre tredjepris var han nu en vinnare för Oskar Kylin Blom. Rackarkurt visade fin styrka och inställning när han på ett säkert sätt skaffade sig greppet trots ett lopp utvändigt ledaren. Segertid 33,5a/2140. 25.000 kronor till Röste, Vikström och Johansson med Stig Jarle Röste som tränare. Emma Eriksson i Hofors är uppfödare.

En stark vinnare var också Turboture (e. Turbo Sund) som fick göra grovjobbet utvändigt ledaren för Torbjörn Jansson. Nu kunde han inte svara på attackerna halvvarvet kvar, men när ledande Nicois du Gull/Oskar Kylin Blom galopperade 300 kvar höll Turboture farten till en säker seger. Segertid 17,3/2160 meter och 10.000 kronor. Anders Parling är tränare, uppfödare och ägare med Ann-Kristin Lindberg.

Magnus A Djuse, född 2000, har haft en grym säsong när det gäller segrar och inkörda pengar. Han kom från ett flott trippelseger under lördagen i V75 på Halmstad och han grejade ytterligare en trippelseger under söndagen. Först ut av vinnarna var Spike Razz (e.From Above) som från andra utvändigt fick ett perfekt smyglopp fram till sista sväng. Det blev en tuff slutstrid mot ledande Jack’s Candy/Torbjörn Jansson där Spike Razz avgjorde den sista biten efter en snabb avslutning. Segertid 16,9/2160 meter och 25.000 kronor. Jakob Croon är tränare och ägare.

Magnus hade bra flyt med Electrical Storm (e. Make it Happen) som från ett innerspår på tillägg hamnade i fjärde invändigt och det såg mörkt ut. Nu fick han chansen att glida ut i första sväng och väl där så laddade Magnus framåt till spets 2000 kvar. Med värsta motbudet, Carat Du Goutier/Jorma Kontio, utvändigt hade Magnus allt under kontroll. Segertid 15,5/2660 meter. 40.000 kronor till Top Of Europe Management AB och Aage Djuve som är uppfödare och ägare med Mattias Djuse som tränare.

Spets och slut var också segerreceptet för Forcement (e. Jam Pridem). I spets fick Magnus bestämma tempot till varvet kvar då formstarka Vega Face/Viktor Malmrot pressade upp tempot. Nu orkade inte Vega Face hela vägen och Magnus hade bra koll på upploppet. Segertid 18,3a/2140. 40.000 kronor till Lind Consulting i Västerås AB med Martin P Djuse som tränare.

Ulf Ohlsson grejade en fin dubbelseger. Något som är ganska vanligt oavsett vilken travbana han tävlar på. En som också grejade en fin dubbelseger var Zeb Jonasson, född 1999, vilket däremot inte tillhör vanligheterna. Zeb har i år fått allt bättre chanser och han har tagit väl hand om sina styrningar. Hula Hula Sisu (e. Readly Express) var en av favoriterna i loppet. Zeb laddade från start och kunde överta spets i första sväng. Där fick han bestämma tempot till en säker seger. Segertid 17,3a/2140. 40.000 kronor till Stall Courant och en stalldubbel för Mattias Djuse.

Zeb var också skrällkusken under dagen i GrandSlam75. Fantom (e. Särpefanten) kunde avgöra på ett säkert sätt trots en tuff resa utvändigt ledaren. Vinnarodds hela 62,89! Segertid 27,5/1660 meter och 40.000 kronor. Maud Blomqvist och Olle Jönsson är uppfödare, ägare och tränare.

Sexårige Bokli Rapp (e. Mörtvedt Jerkeld) var helt överlägsen för Ulf Ohlsson. Ulf avancerade tidigt i loppet och via tredjespår fram till spets 900 kvar blev segermarginalen tio längder. Tionde starten i regi Daniel Redén och den femte segern av totalt tolv segrar. Segertid 26,2a/2140 och 40.000 kronor till Brixton Medical AB (Daniel Redén) med flera.

Fyraåriga Krakas (e. Yarrah Boko) avslutade starkt i spåren till seger för Ulf Ohlsson. Krakas hamnade i fjärde utvändigt och det var långt fram 700 kvar när Ulf attackerade. I en stenhård slutstrid mot Langen’s Airborne/Hannu Korpi och jätteskrällen Gilbert Bris/Rikard N Skoglund tredje invändigt och lucka 200 kvar, avgjorde Krakas den sista biten. Segertid 14,6a/1640. 40.000 kronor till TA Maskin i Forsa AB. Jan Ove Olsen är tränare.

Treårige Mighty One (e. Maharajah) var en fin bekantskap i karriärens fjärde start och den första starten i regi Emilia Leo. Efter tre starter med galopp visade han bra takter i sitt första felfria lopp. Emilia hamnade utan rygg. 1200 kvar valde hon rygg på ledande Cheval Mon Ami/Oskar J Andersson. 600 kvar attackerade Emilia och det blev en härlig duell där Cheval Mon Ami högst motvilligt fick ge sig sista biten. Segertid 17,2/2140 meter och 25.000 kronor. Gunnar och Lena Stelius är uppfödare och ägare. Mighty One är första avkomman till Mighty Trick som bara hann med sju starter med tre segrar och i träning hos Johanna K Karlsson.

Foto: CHRISTER NORIN

Text: J-E GUSTAFSSON