Gävle 30 december

Andra raka segern för treårige Kattens Moddy (e. B.W.Modde) med sin uppfödare, ägare och tränare Tomas Rosén. Tomas avancerade 800 kvar från fjärde utvändigt och via en vass forcering var Kattens Moddy i spets 550 kvar. Sedan var han ohotad sedan enda hotet Faksida/Oskar Kylin Blom galopperat i rygg 350 kvar. Segertid 28,8/1660 meter och 30.000 kronor. Kattens Moddy har svarat för en mycket fin avslutning i sin första säsong och det ska bli kul att följa honom som fyraåring.

Jorma Kontio hade ett fint läge inför årsfinalen som en klar ledare i kuskligan. Nu blev det ingen fight mot Ulf Ohlsson som var tvungen att vinna med alla sina tre hästar. Treåriga Helluva Am (e. Readly Express) visade härlig styrka när hon efter en stenhård inledning till spets (09,6/500 och 13,5/1000) höll ett säkert grepp mot i rygg smygkörde Cash Cowboy/Peter G Norman. Segertid 15,1a/2140 och 25.000 kronor i den tredje raka segern. Sharon Stable AB i Ludvika är ägare med Katja Melkko som tränare.

Ulf Ohlsson gjorde ett tappert försök att kunna slå Jorma i fighten om kuskchampionatet. Han inledde med en säker spetsseger för treårige Zätas Forever Star (e. Allstar Hall). Ulf grejade spetsstriden utan problem och sedan fick han bestämma tempot. Segertid 15,0a/1640. 25.000 kronor till Stall Z-A Olsims med Jan Ove Olsen som tränare, stallets 22:a vinnare under året, och Helga Einarsson som skötare.

Fyraårige Hankypanky Redbank (e. Love You med Going Kronos som morfar) var också det en säker spetsvinnare för Ulf Ohlsson. Andra raka segern sedan debuten lovar gott. Segertid 19,1/2140 meter. Staffan Sundgren är tränare. 25.000 kronor till Ulf och Anna-Maria Lundqvist som är uppfödare och ägare.

Lars-Åke Söderholm var bestämd i spetskörningen med Timetoleaveagain (e. Timetosaygoodbye) som från ett åttondespår bakom bilen kunde överta spets ut på första långsidan. Varvet kvar var Jorma Kontio framme utvändigt ledaren med loppets spelfavorit, Joker Boko, och de båda bjöd på en härlig duell under slutvarvet. Ledande Timetoleaveagain vägrade släppa ifrån sig greppet och det blev till slut en säker seger. Segertid 16,5a/2140. 25.000 kronor till Life Care Assistans (Skogstorp) AB.

Jorma Kontio blev alltså kuskchampion med 17 segrar. Oskar J Andersson grejade titeln som Tränarchampion med tio segrar och två bättre andrapris än Fredrik Linder och Svante Båth som också hade tio tränarsegrar. B-Tränarchampion blev Jasmine Ising på fem segrar och Emilia Leo var ohotad som Montéchampion på sina tre segrar.

Foto: CHRISTER NORIN

Text: J-E GUSTAFSSON