Gävle 7 januari

Malin Friman har ett fint facit med Sländan (e. Spikeld). Fyra segrar, av totalt sex segrar, på tolv starter med Malin som kusk är ett mycket fint facit. Efter en försiktig inledning hamnade Malin i femte invändigt. 1400 kvar kunde hon glida ut i fjärde utvändigt och med rygg i tredjespår sista 700 fick Sländan greppet sista biten efter en stark avslutning. Segertid 30,0a/2640 och 35.000 kronor. Görel Eldståhl-Willén är tränare och ägare med Sven Willén.

Oskar Kylin Blom hade en fin kväll med två stallsegrar. Västerbo Vixen (e. Timoko) avgjorde på ett starkt sätt från femte utvändigt och sista 700 utan rygg till en säker seger för Hanna Reiser i det första försöket i Hedlunds Åkeri AB:s Körsvensserie 2021. Segertid 15,9a/2140 och 25.000 kronor. Börje G Stridsberg i Märsta är ägare och uppfödare är Västerbo Stuteri AB.

Nyblivne fyraårige Zack Bris (e. Andover Andover) var en säker spetsvinnare för sin tränare Oskar Kylin Blom. Strax innan loppet blev loppets klara spelfavorit James Gonzales struken för hälta vilket öppnade upp loppet för övriga. I spets fick Oskar bestämma efter måttliga 18,4 första 1000 och då var konkurrenterna utan chans att utmana i en snabb avslutning. Segertid 16,1a/2140 och 30.000 kronor till Brisgå HB i Rosersberg som också är uppfödare under namnen Britt-Marie Rudöfors-Norling och Bo Norling. Som uppfödare har de ett svårslaget rekord. Falkon Bris (e. Armbro Trick 4,7 miljoner) vann två lopp under sin karriär. 5 maj 2016 vann han till 64 gånger pengarna och 26 augusti samma år till 73 gånger pengarna med Cornelia Bergström som kusk.

Dennis Palmqvist och sambon Rebecca Dahlén har flyttat sin licens till Gävletravet i år vilket känns mycket bra för Gävletravets del. De har under många år haft fina travare med bra framgångar utan att kanske inte få den uppmärksamhet som de båda förväntat sig. Det blev en bra start för de båda då Minnestads Ecuador (e. Chocolatier) avgjorde på ett suveränt sätt från utvändigt ledande Amorcer Levallo/Ulf Ohlsson, spelad till 16 på tian, sista 1500. En härlig duell mellan två formstarka hästar där vinnaren visade fin styrka och en härlig inställning. Segertid 15,3/2660 meter och 35.000 kronor. Dennis och Rebecca är också ägare med Fredrik Pettersson.

Ulf Ohlsson fick ge sig i den stenhårda slutstriden med Amorcer Levallo. Han inledde dock med en seger i V64-spelet med Lady Zappa (e. Mythical Lindy) som från fjärde utvändigt var den klart starkaste sista 700 utan rygg i en vass avslutning. Segertid 13,8a/1640 via 11,5 sista 800 och 35.000 kronor till uppfödaren och ägaren Stall Zenita HB i Järfälla med Petri Salmela som tränare. Anne Raatikainen är skötare. Den givna spelfavoriten, Give Me Ten/Klaus Kern, ströks väldigt sent för banförhållande vilket öppnade för spekulationer hur loppet skulle köras.

Franskfödda Estelle Nordique (e. Real de Lou) har under sin karriär hittills visat styrkan som sitt bästa sätt att avgöra loppen. Hon har under flera starter fungerat strålande med Torbjörn Jansson som kusk och nu visade hon återigen sin härliga inställning när hon avgjorde på styrka. Nu fick hon också ett perfekt lopp i andra utvändigt i ett, för hennes skull, passande högt tempo med 12,7/500 och 13,8/1000. Torbjörn kunde vänta med attacken till halvvarvet kvar och Estelle Nordique skaffade sig ett säkert grepp sista 100 mot tappra Highsurprise Laday/Magnus A Djuse som gjort grovjobbet utvändigt ledande Infinite Knight/Jörgen Westholm sista 1200. Segertid 14,7a/2140 och 30.000 kronor till Fincumet Group Oy i Finland med Katja Melkko som tränare. En liten tröst till tränaren Katja Melkko som fick stryka loppets stora spelfavorit James Gonzales för hälta i den sista avdelningen av V64-spelet.

High On Life (e. Red Hot Dynamite) var en mycket fin vinnare i montéloppet för Sofia Adolfsson. Från postionen utvändigt ledande Hakkestadhs Athena/Cristina A Hande var High On Life den starkaste sista biten i en härlig upploppsduell mellan två formstarka hästar och ett extra plus till vinnaren som nu gjorde sin första start i monté. Segertid 15,5a/1640. 25.000 kronor till Louise Granstedt som är tränare och ägare samt uppfödare med Kathrin Biderman. Sofia Adolfsson och Emilia Leo är de som dominerar i montéloppen numera. På över 900 starter för de båda hittills i monté, har de ”kört in” över 11 miljoner, 11,7 för Sofia och 11,8 för Emilia, och de ståtar med grymma 24 i segerprocent.

Rommetränaren Joakim Elfving hade ett strålande år 2010 med 71 segrar till stallet och fina 5,5 miljoner. Han inledde årets säsong på Gävletravet med en vinnare i femårige Askeladden (e. Horgen Tore) som inledde sin karriär med en fin seger. Han tog enkelt hand om spets innan Rikard N Skoglund valde att släppa spets 1450 kvar till tilläggstartande Högnäs Baloo/Olle Alsén. 1300 kvar valde Rikard positionen utvändigt ledaren och i sista sväng hade han ett klart grepp. Segertid 36,2/2140 meter och 25.000 kronor till Stall BKM. Askeladden är andra avkomman till fina Rönningsholms Moa 398.00 kronor som tränades av Cristina Erlandsson med Sven Erik Engberg i Torsåker som uppfödare.

G.G.Qubba (e. Månprinsen A.M.) kom i träning till Wiktor Kylin-Blom i oktober förra året. Efter 13 starter utan seger var han nu en mycket fin spetsvinnare i sina nya regi. Med bara fyra hästar på startvolten hade Wiktor inga problem med att försvara spetsstriden och efter lugna 33,0 första 500 drog Wiktor upp tempot successivt till en helt ohotad seger. Segertid nya rekordet 30,4/2140 meter. 30.000 kronor till Kristina Kylin AB med flera (Oskar Kylin Blom). Per-Erik Larsson i Björklinge är uppfödare.

Gentleman Sisu (e. Pastor Stephen med Donato Hanover som morfar) fick ett perfekt smyglopp i rygg på ledaren för Oskar J Andersson. Oskar hade fritt spelrum hela tiden och 700 kvar kunde han välja positionen utvändigt ledande Lancelot Laday/Ulf Ohlsson och de båda hade en fin duell på upploppet där Gentleman Sisu var den starkaste sista biten. Segerid 15,9/1640 meter i karriärens andra seger och 25.000 kronor till Linn Hellström som tränare och ägare med Ulf och Tina Hellström samt Britt Ollas. Gentleman Sisu är andra avkomman till ostartade Sofia Sisu. Mormor Armbro Caroll lämnade Dartagnan Sisu 1,3 miljoner och Dionne Sisu 1,3 miljoner.

Foto: CHRISTER NORIN

Text: J-E GUSTAFSSON