Gävle 24 januari

Morotai Degato (e. Maharajah) visade fortsatt härlig form för sin ägare/tränare Oskar Kylin Blom när han avgjorde en tuff slutstrid efter ett lopp i princip utan rygg hela vägen. Det var rejäl körning i loppet. Ledande Boulder Luke/Mika Forss svarade ut Fleet Admiral/Örjan Kihlström och de båda började första 500 efter 12,2 och första 1000 efter 11,9. Morotai Deagto satt med i andra utvändigt, men det var många längder fram till tätduon. I sista sväng såg det tufft ut för Oskar, men väl inne på upploppet fick han greppet som höll hela vägen. Segertid 13,5a/2140 och 35.000 kronor till Bloms Konsulting HB med flera. Jenny Eriksson är skötare.

Daniel Redén hade laddat rejält inför GS75 och han kunde vända hemåt med fyra segrar till stallet. Samtliga vinnare körda av Örjan Kihlström. Fyraårige Versace Face (e. Joke Face) inledde omgången med en säker spetsseger. Segertid 15,8a/2140 och 25.000 kronor. Stall Zet (Daniel Redén) är ägare.

Roli Eld (e. Lome Elden) grejade spetsstriden från sitt innerspår bakom bilen och sedan höll han ett säkert grepp mot tappre B.W.Rune/Mats E Djuse som fick göra grovjobbet utvändigt utan rygg. Segertid fina 21,8a/1640 för årstiden och 50.000 kronor. M Evelyn Dalen och Tor H Hegna är ägare.

Den som Daniel hade bäst förhoppningar på var femårige Bugatti Miles (e. Djali Boko) som i karriärens 21:a start nu gjorde sin första start i regi Daniel. Han hade rätt i sitt tänkande. Bugatti Miles fick trava hela loppet utan rygg och det var bara en kort bit 300 kvar som han kunde smyga med i rygg på ledande Inge B.Svärlig/Petter Lundberg innan han avgjorde på ett säkert sätt. Segertid 15,4a/2640 och 35.000 kronor.

”Det går att fynda på tradera. Hästen var i fin författning när vi köpte honom och han har hela tiden visat ett härligt psyke. Nu var tanken att smyga igång lite försiktigt och jag tror han kommer att bli mycket bra framöver med barfotabalans”, sade Daniel.

Femårige Deal Done Zet (e. Googoo Gaagaa), minst rutinerad i loppet med sina åtta starter var en suverän vinnare för Örjan. Från tredje utvändigt och attack 700 kvar rundade han fram till en stark seger i sin årsdebut. Segertid 13,4a/1640 och 35.000 kronor.

Det var upplagt för en favoritparad med flera starka förhandsfavoriter och förutom Redéns fyra vinnare var också fyraårige Tangen Svenn (e. Norheim Svenn) en spelfavorit som infriade sitt favoritskap för Ulf Ohlsson. Ulf kunde överta spets efter körda halvvarvet och sedan fick han bestämma tempot till en säker seger mot tappre Mino Tabac/Olle Alsén som höll farten strålande till andrapriset efter ett lopp utvändigt ledaren/vinnaren. Segertid 31,7a/2640. Öystein Tjomsland är tränare med Anna Karin Jonsson som skötare. 35.000 kronor till Bergsåker Open Trotters KB.

Ulf grejade en dubbelseger när han var vinnaren med fyraåriga Enola Gay (e. Explosive Matter) som tränas av Joakim Elfving. Från ett tolftespår i volten kom Ulf fint igenom från början och via rygg på ledaren valde han utvändigt ledande Babbel/Anders Eriksson 1300 kvar. I sista sväng tvekade Enola Gay lite och det var nära galopp innan Ulf fick fart på henne igen och han kunde greja en målfotoseger. Segertid 17,3/2140 meter. 25.000 kronor till Jan Spåls Invest AB i Falun. Linnéa Durhan är skötare.

Anders Eriksson fick ge sig via ett målfoto med Babbel. Han inledde dagen med en seger. Athletic Lane (e. Formula One) fick ett fint lopp i andra utvändigt och där kunde Anders vänta med attacken till halvvaret kvar. 150 kvar fick han ett säkert grepp på ledande Kings Island King/Erik Lindegren. Segertid 16,3/2160 meter. 10.000 kronor till uppfödaren, ägaren och tränaren Thomas Franck. Annika Grinder är skötare.

I fyraåringsloppet, med från början fem startande, blev det bara tre hästar kvar efter två strykningar. Oskar Kylin Blom tog enkelt hand om spets med Zack Bris och han fick bestämma tempot efter 13,1/500 och 20,9/1000. Det var först 700 kvar som det blev körning i loppet och då var det Kimi di Quattro (e. Maharajah) som satte fart på loppet efter att ha liftat med i rygg. De båda bjöd på en härlig avslutning där Kimi di Quattro skaffade sig greppet sista 100 för sin tränare Markus B Svedberg. Segertid 17,1a/2140 via vassa 08,6 sista 500 och 35.000 kronor. Olof Brodin (Chatering) AB i Sollentuna är ägare. Jimmy Hertzberg är skötare.

I det andra försöket i Travbutikens B-tränarserie höll ledande Zagor Grif (e. Varenne) greppet hela vägen i en tät slutstrid för Viktor Flink Ideborn. Segertid 15,5a/2140. Mathias Blomqvist är tränare. 35.000 kronor till Dannes Spelbutik HB i Eskilstuna. Mormor Up Front JM har lämnat Oasis Bi 18,6 miljoner och Robert Bi 9,9 miljoner. Loppets spelfavorit Enge Eros/Ove Berglin höll farten strålande till ett fjärdepris efter ett lopp utvändigt ledaren i sin årsdebut. Bakom ledaren/vinnaren blev Hersey’s Kisses/Peter Larsson fast med krafter kvar efter ett lopp i rygg på ledaren.

Foto: CHRISTER NORIN

Text: J-E GUSTAFSSON