Östersund 29 januari

Härlige fuxen Mino (e. Moe Odin med Minti som mor och storebror till Roli Eld 2,4 miljoner) har haft en mycket fin karriär med flera flotta segrar. Som nybliven 13-åring var han nu återigen en vinnare. Han kom från en fin insats som fyra på hemmaplan där lillebror Roli Eld var vinnaren. Efter ett fint lopp i andra utvändigt varvet kvar kunde Per Linderoth vänta med attacken till in på upploppet och Mino avgjorde på ett mycket fint sätt i en snabb avslutning. Segertid 24,5/1680 meter och 35.000 kronor till tränaren Helena Stens Runfeldt som också är ägare med Niclas Runfeldt.

Helena blev ägare till Mino i oktober 2017. Mino gjorde en start som treåring. Som femåring började han med fem raka segrar för sin tränare och uppfödare Hovel Helmen. Han gjorde sin första start på Gävletravet 17 maj 2014 och då grejade han sin femte raka seger i Gunnar Wallbergs Minne med Magnus Jakobsson som kusk (se bilden). Han har i träning hos Helena visat fin form i flera starter utan att vara vinnaren. Ett andrapris i mars förra året på Bergsåker bakom vinnande Tangen Haap var en mycket fin insats. I träning hos Gerth-Ove Karlsson tog han fem segrar. Ett andrapris och ett sjundepris blev facit när han tävlade på Vincennes som nioåring.

I aveln har han nu fyra startande avkommor där de äldsta är fyra år och bäst av de är hittills Mino Tabac, 120.300 kronor, som också han visade härlig form i sin senaste start som tvåa efter ett lopp utvändigt ledaren för sin ägare och tränare Olle Alsén. Det här är travsport när det är som bäst. En talang som unghäst med flera fina framgångar med olika tränare. Sedan går det några år utan framgångar, men flera fina lopp utan att vara en vinnare. Ett STORT GRATTIS till Helena som svarat för ett fint tränarjobb och att hon alltid haft hästen i fin författning.

J-E GUSTAFSSON