Gävle 16 februari

Maj Turbo (e. Turbo Sund) var en överraskande vinnare för spelarna på V64-spelet. Efter ett fint lopp i rygg på ledaren och lucka i sista sväng fick hon greppet sista biten för Robert Wilhelmsson. Segertid 15,7/2140 meter. 30.000 kronor till Firma Fredlunds Hovslageri med Ulla Fredlund som tränare. Karl och Birgitta Ivarsson är uppfödare med Kjell Fredlund. Maj Turbo har svarat för en härlig comeback. Det här var tredje starten sedan februari 2018. Maj Turbo är första avkomman till Himla C.D. som vann åtta lopp och fem segrar med Sören Eriksson.

Efter fem körda tävlingsdagar toppar Oskar Kylin Blom kusk- och tränarligan. Fyraåriga Staro Onyourmarks (e. Maharajah), lillasyster till mer välkända Makethemark 11,4 miljoner, kom i träning till Oskar i november förra året. Nu i sin första start i regi Oskar var hon helt ohotad sedan hon övertagit spets efter körda halvvarvet. Segertid 16,1a/2140 och 10.000 kronor. AB Kungsholmen Hästar med flera är ägare. Hanna Reiser är skötare.

Elvaåriga Alfie (e. Järvsöfaks) var i spets efter körda 100 meter för sin uppfödare, ägare och tränare Lars-Erik Karlsson. Där fick han bestämma tempot och Alfie höll greppet hela vägen i en snabb avslutning mot tappre sexårige Ard/Ole Johan Östre som bjöd strid hela upploppet trots ett lopp utvändigt utan rygg. Segertid nya banrekordet 23,7a/1640 för äldre svenskfödda ston. Lundås Emelie hade det tidigare rekordet på 24,5 från 2006. Alfie har också det svenska rekordet för femåriga ston på tiden 24,9a/1640. Stallkompisen Alfa Lina 1,4 miljoner har det svenska rekordet för fyraåriga ston över 2140 auto på tiden 25,4. Alfie passerade nu två miljoner i intjänade pengar och hon är nu tredje mest vinstrikaste svenskfödda kallblodiga sto genom tiderna. Lundås Emelie toppar med 3,2 miljoner före Mofaksan 2,6 miljoner. Mormor Nick Alfa, född 1981, tjänade 1,1 miljoner.

Isa (e. Super Photo Kosmos) var en säker spetsvinnare för sin tränare Fredrik Linder. Segertid 12,8a/1640 och 35.000 kronor. Issa Ishak är ägare. Isa har ett fint facit på Gävletravet. Fyra segrar, av åtta totalt hittills, på sju starter.

Ashbury Park (e. Orlando Vici) fick ett perfekt smyglopp fram till upploppet av Jennifer Persson i montéloppet. I en stenhård slutstrid fick Ashbury Park nosen först första sista biten mot Barney Granit/Therese Boström som i sin tur skaffat sig greppet på ledande Volcan D’ Inverne/Sofia Adolfsson. Det var blott femte starten sedan 2019. Ashbury Park har fina meriter i montésporten och det här var hans nionde seger, av totalt tio, på 31 starter. Segertid 15,5a/2140 och 25.000 kronor. GHG Förvaltning AB och Thomas Lönn Trav AB är ägare med Thomas, Linus och Lovis Lönn som uppfödare. Thomas är också tränare. Lina Sjöbom är skötare. Ashbury Park är andra avkomman till Pau 3,3 miljoner som var vinnaren i Breeders ’Crown-finalen för fyraåriga ston på Mantorp 2007 till hela 115 gånger pengarna med Ulf Ohlsson som kusk.

Franskfödde Forcement (e. Jam Pridem) kunde enkelt överta spets efter körda 400 meter för Magnus A Djuse. Där fick han bestämma tempot till mycket måttliga 20,4/1000 och 20,6/2000. I en snabb avslutning var han en säker vinnare mot Joyness/Kevin Svedlund som svarade för en fin årsdebut. Segertid 18,5/3140 meter. 35.000 kronor till Lind Consulting i Västerås AB med Martin P Djuse som tränare.

Claes Sjöström fick ett fint smyglopp i andra utvändigt med Twinkle Face (e. Raja Mirchi). 700 kvar attackerade han och via en härlig avslutning fick han greppet in på upploppet på ledande Dexter Brick/Magnus A Djuse. Segertid 14,8a/2140 via 11,3 sista 800 och 30.000 kronor till Hans Ulrich Bornmann. Sybille Tinter är tränare. Balotelli Crown/Hanna Forslin, sjätte utvändigt, avslutade strålande till andrapriset på tiden 14,8a/2140 via 10,9 sista 1000 i spåren sista halvvarvet.

Andra raka segern för fyraåriga Enola Gay (e. Explosive Matter). Rikard N Skoglund kom fint igenom från ett niondespår i volten och från rygg på ledaren valde Rikard positionen utvändigt ledaren varvet kvar. I sista sväng kunde han överta kommandot till en säker seger. Segertid 17,4/2140 meter och 25.000 kronor. Jan Spåls Invest AB i Falun är ägare med Joakim Elfving som tränare och Linnea Durhan som skötare.

Femårige Andelskungen To (e. Horgen Tore) avgjorde på ett starkt sätt i sin årsdebut och första starten sedan september förra året. Från fjärde utvändigt avancerade Mats E Djuse 700 kvar och resten av loppet utan rygg. Cirka 75 kvar fick han greppet på Rind/Ulf Ohlsson som skaffat sig greppet in på upploppet efter ett lopp i rygg på ledande Midgårds Viking/Emelia Leo som tappade aktionen och galopperade 275 kvar. Segertid 29,6a/2140. 25.000 kronor till Stall Andelskungen-Easy med Jan-Olov Persson som tränare och Amanda Röste som skötare.

Spets och slut var segerreceptet för Ninepoints Coolman (e. Scarlet Knight) och David Grundmann i det andra försöket i Hedlunds Åkeri AB:s Körsvensserie 2021. Segertid 17,5/2140 meter. 30.000 kronor till ägaren Bengt Johansson i Sala som också är uppfödare med tränaren Jörgen Westholm.

Foto: CHRISTER NORIN

Text: J-E GUSTAFSSON