Gävle 4 mars

Prince Yoda (e. Saxo de Vandel) var en övertygande vinnare i årets andra start för sina tränare Johanna K Karlsson och Elias Strandberg. Prince Yoda hamnade utvändigt ledaren efter en fin inledning från sitt sjundespår bakom bilen. I sista sväng kunde Elias överta spets och Prince Yoda stack undan till en helt ohotad seger. Segertid 14,3a/2140 och 10.000 kronor till Markus Jalsborn och Jens Oscarsson.

Fyraårige Lancelot Laday (e. Panne de Moteur), yngst i loppet som enda fyraåring, var också han en helt ohotad vinnare. Jimmy Dahlman kunde enkelt överta spets och där fick han bestämma tempot. Segertid 16,9a/1640. 10.000 kronor till Easy KB med Rebecca Dahlén som skötare och Dennis Palmqvist som tränare.

Femårige Reven Dejavu (e. Revenue) var lunchens mest överlägsna vinnare för sin tränare Jörgen Westholm. Jörgen kunde enkelt överta spets och sedan var övriga helt utan chans att kunna utmana. Segertid fina 14,5a/2140 och 25.000 kronor. Maria Forsgren i Hofors är ägare och uppfödare med Jari Haaranen. Adam Ekberg är skötare. Sjunde starten, av totalt 16, i regi Westholm och andra segern av totalt fyra segrar. Reven Dejavu är andra avkomman till Maxima Wibb. Mormorsmor Ann Rodney lämnade Rambo Tuna, född 1987, 568.000 kronor som Stefan Erlandsson firade många fina framgångar med.

Magnus A Djuse var lunchens kusk med en fin dubbelseger. Forcement (e. Jam Pridem) var en, av sex, spetsvinnare under lunchen. Tre starter i Gävle och tre segrar. Samtliga över lång distans. Med bara tre hästar på startvolten kunde Magnus ta hand om spets och det var först 1200 kvar som det blev körning i loppet när Jörgen Westholm attackerade med loppets andrahandsfavorit Prince Knight. Forcement svarade bra på attacken och han höll ett säkert grepp hela vägen. Segertid 16,4/2640 meter och 25.000 kronor. Lind Consulting i Västerås AB är ägare. Martin P Djuse är tränare.

Spets och slut var också segerreceptet för Lass Revenue (e. Revenue) som fick öppna första 500 efter 10,5. Sedan kunde Magnus lugna ned tempot, 12,3/1000, och i sista sväng hade han avgjort loppet i en mycket fin stil. Segertid 12,1a/1640. 25.000 kronor till Stall Lasi HB och Mattias Djuse Stable AB med Mattias som tränare och Caroline Bood som skötare.

Nioårige Inge Ålj (e. Lome Elden) svarade för en av årets mest suveräna årsdebuter, hittills. Efter cirka 100 meter galopperade han och hamnade långt bak i fältet. Från sjätte utvändigt kunde Jonas Florén avancera fram till tredje utvändigt 300 kvar och via en stark avslutning fick han greppet på ledande Klack Ibra/Wiktor Kylin-Blom och han höll också undan för smygkörde Guli Tiger/Emeli Eriksson som utmanade sista biten som en 67-oddsare. Segertid 27,3/1660 meter via 25,4 sista 1400. 25.000 kronor till Stall Lasshansgården med Sören Frisk som tränare. Inge Ålj är andra avkomman till Ellen Ålj. Mormorsmor Järvsö Sara lämnade Järvsömolle 1,9 miljoner och Pelle Babs 1 miljon.

Fyraårige Poppy Fighter (e. Hard Livin) var en fin vinnare för Nicklas Westerholm i hästens andra start. Han fick ett perfekt smyglopp i rygg på ledande I Am D/Oskar Kylin Blom och när utvändige Laurentius Allegra/Jörgen Westholm tröttnade i sista sväng fick Poppy Fighter chansen att utmana. Mitt på upploppet hade han skaffat sig greppet. Segertid 17,5a/2140 och 25.000 kronor. Sandra Lund är tränare och ägare med Marie Lund och Linn Hedkvist.

Jorma Kontio kunde överta spets med Eclat de Gravel (e. Soleil d’ Enfer) i första sväng och sedan höll han ett säkert grepp mot smygkörde, tredje invändigt, El Clasico/Claes Sjöström. Segertid 16,7/2140 meter. 25.000 kronor till Gasen i Botten i Stockholm AB med Sölve Bäck som tränare. Andra segern i den åttonde starten och båda segrarna på Gävletravet.

Wiktor Kylin-Blom fick fyraåriga Omega R.B. (e. Hellin Faxen) i träning 6 februari i år. I sin första start, av totalt fem starter, var hon en mycket säker spetsvinnare. Efter lugna 39,9/500 och 37,7/1000 var övriga utan chans att kunna utmana i en snabb avslutning. Segertid 33,8/2140 meter via 1.31 sista 1000. 30.000 kronor till Marita Arvidsson och Kent Jordansson som är uppfödare och ägare.

Foto: CHRISTER NORIN

Text: J-E GUSTAFSSON