Gävle 16 mars

Big Cactus Zet (e. Shaq is Back) var en, av sex, spetsvinnare under kvällen. Oskar Kylin Blom fick bestämma tempot och Big Cactus Zet höll greppet hela vägen i en stenhård slutstrid mot bra avslutande Minnestads Ecuador/Rebecca Dahlén som utmanade rejält sista halvvarvet. Segertid 15,5a/2640. 30.000 kronor till Åke Eriksson som tränare och ägare med Firma Backes Häst och Service. Pia Eriksson är skötare.

Rutbo Roffe, Quarcia, Made By Vitsand, Click Bait och Månlykke A.M. var alla mycket fina vinnare i sin årsdebut. Fjolårets SM-vinnare Månlykke A.M. (e. Månprinsen A.M.) kunde överta spets efter körda 550 meter för sin tränare Gunnar Melander. Med värsta hotet B.W.Rune/Mats E Djuse utvändigt, hade Gunnar kontroll på fältet i en snabb avslutning, 20,8 sista 500. Segertid nya banrekordet 23,6a/2140 för sexåriga och äldre svenskfödda hingstar och valacker. Månprinsen A.M. hade det tidigare rekordet på 24,2 från 2013. 50.000 kronor till Sjösläntens Konsult och Fastighets AB. Månlykke A.M. såg mycket fin ut och han är en av de mest intressanta kallbloden framöver i den högsta klassen.

Quarcia (e. Quarcio du Chene) har visat en härlig utveckling för sin uppfödare, ägare och tränare Roger Forslund. Efter en fin inledning hamnade Kim Moberg i andra utvändigt. 700 kvar attackerade Kim och via en mycket fin avslutning fick Quarcia ett säkert grepp på ledande Inshallah/Mika Forss. Segertid 14,5/2160 meter via 1.12 sista 1000. 30.000 kronor till Roger och fortsätter Quarcia sitt segertåg är hon innan årets säsong en medlem i miljonklassen i intjänade pengar som sexåring. Kim Moberg har haft ett fint förtroende av Roger som kusk och det här var hennes 100:e kuskseger.

Jag är mycket glad att få vara kusk till den här fina hästen som svarat för flera mycket starka lopp i hård konkurrens. Nu var hon jättefin i sin årsdebut och hon avgjorde på ett strålande sätt med norsken och tussarna oryckta”, sade Kim.

Made By Vitsand (e. Mythical Lindy) gjorde sin första start i regi Daniel Wäjersten. Daniel fick hästen i träning i december förra året. Via tredjespår fram till utvändigt ledaren kunde Daniel överta spets 1500 kvar. Efter tuffa 14,6 första 1000 var det stumma ben till slut, men hon höll greppet hela vägen mot Raja Summer/Oskar J Andersson som i sin tur släppt spets och sedan utmanat på ett starkt sätt sista halvvarvet. Segertid 15,5/2160 meter. 25.000 kronor till Åv´s Entrepenad AB i Sundsvall. Olle Wäjersten är skötare.

Femårige Click Bait (e. Cantab Hall), yngst i loppet, kunde överta spets efter körda 550 meter för Örjan Kihlström. Det kostade 09,8 första 500 innan Örjan kunde dämpa till 13,1 första 1000. Click Bait stack undan till en säker seger i en snabb avslutning, 09,6/500, mot bra avslutande Queer Fish/Erik Adielsson som också han visade strålande form i sin årsdebut. Segertid 12,1a/1640 och 35.000 kronor till Stefan Melander som är tränare och ägare. Mikael Pettersson är skötare.

Tioårige Rutbo Roffe (e. Klack Jo) har visat härlig form i sina få starter det senaste året. I sin sjätte start sedan februari ifjol var han en fin vinnare i montéloppet för Anna Erixon. Efter en fin inledning hamnade han utan rygg efter körda halvvarvet. 700 kvar kunde Anna överta spets och det höll hela vägen in i mål mot bra avslutande Björlifanner/Nathalie Blom som fick chansen för sent efter ett invändigt lopp. Segertid 25,9/1660 meter. 25.000 kronor till Anders K Karlsson som tränare och uppfödare och ägare med Carina Lindkvist.

Eld Tekno (e. Tekno Odin med Järvsöfaks som morfar) har visat mycket fin form i sina två första starter som fyraåring efter en halsoperation. Magnus A Djuse avancerade redan efter körda halvvarvet från dubbla tillägg till spets 1200 kvar. Nu höll han greppet hela vägen mot Bäcklös Faron/Oskar Kylin Blom som fick göra grovjobbet sista 1200 utan rygg i en snabb avslutning. Två mycket fina prestationer och en stark årsdebut av Bäcklös Faron som återigen visade sin härliga inställning. Segertid 27,2/2180 meter och 35.000 kronor till uppfödaren och ägaren Lennart Bäwerholm med Jan-Olov Persson som tränare.

”Han var lite taggad i starten och det blev en kortare galopp. Nu blev det tvärs emot mot vad jag ville att det skulle bli med ett lopp i rygg. Jag är mycket nöjd med honom och han krigade hela vägen. Han tävlade med träningsbalans och det finns mycket att slipa på i de närmaste starterna. Han visade fortsatt sin klass när han kunde utmana Eld Tekno som i sin tur visat kanonform i sina två första starter för året”, sade Oskar.

Spelfavoriterna under kvällen infriade sina favoritskap i åtta av de tio loppen. Hera Eck (e. Look de Star), ett av två ston i loppet, var kvällens största överraskning, 74 gånger pengarna, när hon från ett perfekt lopp i andra utändigt kunde skaffa sig greppet för Andre Schiller sista biten i en stenhård slutstrid mot tappre Prince Yoda/Elias Strandberg som gjort grovjobbet utvändigt ledande Bottnas Explosive/Petter Lundberg. Första segern i karriärens 42:a start. Segertid 14,1a/2140 och 30.000 kronor till uppfödaren och ägaren Gerhard Sporrer med Palle Pettersson som tränare.

Treåriga Wilda Knight (e. Scarlet Knight), ett av tre ston i loppet, kunde enkelt försvara sitt innerspår i volten till spets för sin tränare Claes Sjöström i karriärens andra start. Efter lugna 22,9/500 och 20,3/1000 fanns det gott om krafter kvar till en säker spetsseger mot Atomic Face/Oskar Kylin Blom som bjöd upp till en fin duell sista varvet efter ett lopp utan rygg i sin debut. Segertid 17,2/2140 meter via 14,5 sista 1000 och 13,9 sista 500. 40.000 kronor till Easy KB. Sara Norrström är skötare.

Gentleman Sisu (e. Pastor Stephen) var en fin vinnare i det fjärde försöket i Travbutikens B-tränarserie. Som loppets stora spelfavorit hamnade han utan rygg 1300 kvar. Ut på slutrundan blev det rejäl körning och han fick verkligen försvara sin position. Trots det tuffa loppet var han den starkaste för Paula A Gyllenberg. Segertid 16,6a/2140 och 25.000 kronor. Linn Hellström är tränare och ägare med Ulf och Tina Hellström samt Britt Ollas.

Foto: CHRISTER NORIN

Text: J-E GUSTAFSSON