Bergsåker 24 mars

Iceland Falls (e. Iceland) blev utsedd till årets fyraåring för varmbloden och årets sto på Gävletravets digitala travgala efter sina fina framgångar 2020.

I årets första start var hon en helt suverän vinnare för Magnus A Djuse som yngst i loppet som enda femåring. Det började med en startgalopp, vilket var mycket överraskande då hon normalt är mycket travsäker. Efter galoppen hamnade hon som sjunde/sjätte häst och i sista sväng attackerade Magnus i fjärdespår 250 kvar. Det blev en dramatisk avslutning där Iceland Falls krigade för segern, men hon kunde inte skaffa sig greppet på Opalis/Tomas Pettersson som kunde avgöra via ett målfoto. Nu dröjde det med resultatet och efter att måldomarnämnden kollat loppet på upploppet så blev Opalis diskad på grund av trängning som påverkade resultatordningen. Segertid 12,7a/1640 och 60.000 kronor till Stall Stallströ HB i Hofors med Göran Blom som uppfödare och Lisa Grahn som skötare. Efter sin startgalopp travade hon i 1.11-tempo sista 1200. Inför loppet var hon den minst meriterade med sina 25 starter. Av Icelands 26 svenskfödda travare är hon den vinstrikate med sina 800.400 kronor och hon är också den vinstrikate av Uppsala Kronos avkommor.

”Hon kändes jättefin i värmningnen utan att vara pressad. Magnus sade att hon var riktigt laddad och galoppen kom som en överraskning. Hon hittade rätt gångsart snabbt och var bra med i loppet inför slutrundan. Nu avslutade hon helt suveränt och Magnus hade inte koll på att vinnaren skulle bli diskad. Hon hämtade sig snabbt efter det tuffa loppet och det här var inte den inledning på säsongen som vi hade väntat oss. Om allt är bra siktar vi på två lopp i april. Vi hade gärna varit med i flera av Diamantstoets lopp, men där skulle hon då få starta med dubbla tillägg vilket inte känns som helt okej”, sade en glad tränare Håkan Wallberg.

Foto: TR BILD

Text: J-E GUSTAFSSON