Gävle 1 april

Hombre D. (e. Walk the Walk) var kvällens behållning under skärtorsdagen. Hombre D. yngst i loppet som en av två fyraåringar avgjorde den tuffa vägen utvändigt ledaren för sin tränare Oskar Kylin Blom. Segertiden 12,4/1640 meter är ett nytt svenskt rekord för fyraåriga hingstar/valacker 1640 meter voltstart. 100.000 kronor till Easy KB med Hanna Reiser som skötare.

”Han var fruktansvärt bra. Han är som bäst när han får tävla utan rygg. När man ska köra ett så kallat fint lopp blir han bara lat. Det är en härlig kille, men han är lite speciell. Nu blev ju starten fördröjd när en av hans konkurrenter skenade runt flera varv. Vi satt på innerplan och skrittade och då trodde han att det var klart för kvällen. Det var först 700 kvar som han började ta tag i grejorna. Jag hade sagt på förhand i tipsen att jag inte var rädd för att ta positionen utvändigt ledaren och det kändes extra skönt att vi lyckades. Det blev tight sista biten mot Westholms häst (Reven Dejavu) som liftat med i rygg, men han sträckte på sig. Nu väntar kval till kungapokalen på Åby som körs fredagen 23 april. Där kommer också Capital Gain C.C. att prova kvalen. Han kändes också mycket fin, men när vi inte kunde hålla spets blev vi fast med lite krafter kvar”, sade en strålande glad tränare.

Andra raka montésegern för Madelene Johansson och Self Explosive (e. Explosive Matter). Madelene laddade rejält för spets och efter 400 meter var hon i täten. Det kostade 09,2/500 innan hon kunde dämpa tempot till 12,7/1000. Self Explosive visade fin styrka och inställning när han blev hårt utmanad hela upploppet. Segertid 14,2a/2140 och 30.000 kronor. Lena Sundström och Nils Elfving är ägare med Dennis Palmqvist som tränare.

Johan Brandel fick hoppa in som ersättare till Andreas Lövdal i det tredje försöket i Hedlunds Åkeri AB:s Körsvensserie. Janie Jones (e. Super Photo Kosmos) fick bestämma i spets och hon stack undan till en säker seger. Segertid 16,3a/2140 och 30.000 kronor. Lisa Maria Orefors är tränare och ägare med uppfödaren Lhådös Kakel Invest AB. Andra segern i karriären hittills. Den första togs på Gävletravet i november 2019 med Emilia Leo.

Erik Adielsson kunde enkelt ta hand om spets med Zante Grif (e. Varenne) i Påskägget med fina 150.000 kronor till vinnaren. Tionde segern i karriären hittills och den andra starten i regi Svante Båth. Efter lugna 1.17 första 1000 drogs tempot upp rejält när Estelle Nordique/Örjan Kihlström kom fram 1800 kvar. Zante Grif hade ett säkert grepp hela vägen. Segertid nya banrekordet 14,4/2640 meter för äldre utländska ston. Fame Boko hade det tidigare rekordet på 15,9/2640 från 2018. Ägare är Roman Thomaskamp och C.P. Isliker i Schweiz. Göran och Christer Larsson är skötare. Erik Adielsson var en vinnare i Påskägget redan 2010 med Jullan som tränades av Stig H Johansson.

Chapuy (e. Quite Easy U.S.) var storfavorit i Lars Axelssons lopp och han var också en helt ohotad vinnare för sin tränare Åke Lindblom. Åke kunde dirigera loppet hela vägen och det fanns gott om krafter kvar. From the Mine/Mats E Djuse, rygg på ledaren/vinnaren, svarade för en mycket fin årsdebut som tvåa tiondelen sämre än vinnaren i sin årsdebut. Segertid 11,5a/1640 och 100.000 kronor till ägaren Björn Wedenberg. Ulrika Lindblom är skötare.

Spets och slut var också segerreceptet för formstarke Deal Done Zet (e. Googoo Gaagaa med Andover Hall som morfar) i Sören Erikssons lopp. Det var tuff körning i loppet med spelfavoriten Aragorn As/Jorma Kontio utvändigt som såg till att tempot hölls uppe. Deal Done Zet kan se lite slak ut vissa bitar, men han biter i bra när han blir utmanad. Nu höll han greppet mot bra avslutande Fighter Lady/Rikard N Skoglund. Femte raka segern imponerar. 100.000 kronor till Stall Zet med Daniel Redén som tränare och Mikaela Magnusson som skötare.

Daniel Redén, Örjan Kihlström och Mikaela Magnusson hade en fin kväll med en dubbelseger. Hilltop Hawk (e. Muscle Hill med Andover Hall som morfar) hamnade utvändigt ledande Yankee Dee/Kenneth Haugstad som inte kunde försvara sig när Örjan tryckte till efter körda 800 meter och han kunde cirka 1100 kvar överta spets. Påpassligt av Örjan då ledaren hade problem med aktionen. Hilltop Hawk försvarade sig bra sista 800 mot starkt avslutande Airborne/Magnus A Djuse som i sin tur visade fin styrka i sin första start i regi Oscar Berglund. Segertid 14,3a/2140 i tredje raka segern och 100.000 kronor till Stall Zet.

I det sjätte försöket i STL Kallblodsdivisionen var Demex (e. Järvsöfaks) vinnaren för sin tränare Jan-Olov Persson efter ett rafflande upplopp. Demex hamnade i fjärde invändigt innan Jan-Olov kunde glida ut i tredje utvändigt 700 kvar. In på upploppet satt han fast innan han mycket turligt fick luckan cirka 200 kvar när stallkompisen Gott Klirr/Mats E Djuse galopperade och han i sin tur störde Gorm/Ulf Ohlsson. Det såg länge mycket bra ut för ledande Nordby Kuling/Olle Alsén som svarat på alla attacker innan han oturligt åkte dit sista biten. Han visade dock att formen är bra och att han klarar lång distans samt en lite extra kick som barfota runt om. Segertid 26,0/2660 meter och 100.000 kronor till Stall Storskogen med Per-Gunnar Persson som uppfödare.

Rotate (e. Scarlet Knight) kom från en övertygande seger och han visade samma fina glöd när han från positioen utvändigt ledaren 1800 kvar krossade sina konkurrenter. Hästen som kostade 250.000 kronor har nu på två starter tjänat 210.000 kronor för sin nya ägare Ameva AB i Lysekil. Björn Goop är tränare med Jenny Nordensom som skötare. Rotate är nionde avkomman till Hermit Lady som också lämnat Friction 4,3 miljoner och System Performence 2,2 miljoner.

Femårige Guli Frodo (e. Bork Odin) har visat en härlig utveckling för Björn Karlsson. Nu kunde han överta spets in i första sväng och sedan höll han greppet hela vägen i en tight slutstrid. Guli Frodo såg mycket fin ut. Segertid 28,4/2640 meter. 40.000 kronor till ägaren Lars Linderberg. Guli Frodo är femte avkomman till Åsa Stina som lämnat Guli Roy 1,2 miljoner.

Treårige Glen (e. Beer Summit) var inte riktigt med från sitt sjättespår i starten. Efter den lite trevande inledningen hamnade han ändå bra till i andra utvändigt för Emilia Leo. 700 kvar attackerade Emilia och med grepp 300 kvar var Glen ohotad på upploppet. Segertid 15,8/2140 meter i karriärens första seger i den femte starten och 30.000 kronor till Sara Norrström som är tränare och ägare. Modern Presume började sin karriär med två raka segrar och den andra segern togs på Gävletravet 14 mars 2013.

Backhammer (e. Tekno Odin med Järvsöfaks som morfar) avslutade en strålande kväll med flera mycket starka prestationer. Bo Eklöf avancerade 1300 kvar från andra utvändigt och han kunde sedan överta spets ut på sista långsidan av ledande Ersa Victor/Madelene Johansson. Det såg klart ut, men Ersa Victor kom tillbaka på ett bra sätt och utmanade sista biten. Segertid 31,7a/2140 och 30.000 kronor. Queen Stable HB i Kovland är ägare med Ingrid Nyman som tränare. Hon är också uppfödare med Roger Karlsson.

Foto: CHRISTER NORIN

Text: J-E GUSTAFSSON