Gävle 15 april

Treåriga Global Collection (e. Brillantissime) började karriären med att galoppera bort sig på upploppeti sina två första starter med två fina placeringar på gång. Hon var en klar vinnare i starten innan på Romme när hon galopperade cirka 100 kvar för sin tränare Fredrik Wallin. Hon klarade ett snävt fjärdespår i volten på ett fint sätt och nu med Jorma Kontio i sulkyn hamnade hon som tredje häst invändigt. 1300 kvar valde Jorma positionen utvändigt ledaren och han satte press direkt. 750 kvar kunde han överta spets och sedan stack Global Collection undan till en helt ohotad seger mot välstammade Felicia Zet/Örjan Kihlström spelad till 13 på tian. Segertid 15,8/2140 meter via 13,6 sista 1300 och 40.000 kronor. Fredrik Wallin är ägare med flera. Mikaela Wahlberg är skötare.

Örjan Kihlström hade, på förhand, flera fina segerchanser och han blev också kvällens kusk med tre segrar. Fyraåriga Sister Sledge (e. Father Patrick) gjorde nu sin första start i Sverige efter två säsonger i USA med strålande resultat. Hon tog enkelt hand om spets och sedan blev det lite tryck av stallkompisen Beacon Kronos/Ulf Ohlsson. Nu höll Sister Sledge greppet hela vägen och hon såg fin ut, men det blev ingen riktig värdemätare. Daniel Redén är tränare. Loppet var ett försök i Norrlands Grand Prix med 35.000 kronor till vinnaren. Stall Zet är ägare med Jenny Sundin som skötare.

Born Unicorn (e. Raja Mirchi) fick ett fint smyglopp i andra utvändigt och när Örjan attackerade 700 kvar var han den starkaste i en snabb avslutning. Segertid 13,3/2160 meter via 11,6 sista 1000. 35.000 kronor till Caramera AB i Bjärred med Daniel Redén som tränare och en fin stalldubbel. Ninni Gardelin är skötare.

Ett fint smyglopp fick också Häsen Räsern (e. Järvsöfaks) i ett försök i DubbelCupen. Från dubbla tillägg smög Örjan med i ryggar och efter en fin avslutning fick han greppet på G.G.Pugh/Robert Wilhelmsson som i sin tur övertagit spets halvvarvet kvar. Mellan de båda avslutade Klack Tekla/Magnus A Djuse vasst sista biten efter ett lopp i rygg på ledande Ulvsåsen/Ulf Ohlsson som galopperade cirka 600 kvar. Segertid 26,1/2680 meter. 50.000 kronor till Karin Roslund och Rolf Stigsson som är uppfödare och ägare med Jan-Olov Persson som tränare och Hanna Edvinsson som skötare.

Jan-Olov Persson och Hanna Edvinsson kunde räkna in en fin stalldubbel när fyraårige Wolt (e. Moe Odin) var en överraskande vinnare i ett försök i Sleipner Cup för Ulf Ohlsson. Efter ett lopp i tredje invändigt fick Ulf luckan i sista sväng och efter en mycket stark avslutning i en rafflande slutstrid fick han greppet på Soldhöjdens Drake/Torbjörn Jansson som i sin tur hade knäckt ledande Finseh Faksen/Jorma Kontio. Segertid 26,6/2160 meter och 35.000 kronor. Pekka Lillbacka är uppfödare och ägare.

Jörgen Westholm kunde räkna in en fin stalldubbel han också. Treårige Global Concept (e. Charly du Noyer med Donato Hanover som morfar) var en imponerande debutvinnare för Jörgen. I rygg på ledande Eskobar Zet/Örjan Kihlström, spelad till 12 på tian, satt Jörgen ”klistrad” hela vägen fram till sista sväng. 300 kvar attackerade han och via en sylvass avslutning var Global Concept helt överlägsen och han passerade mållinjen på härligt spänstiga ben med full fart. Segertid 15,2/2140 meter via 13,5 sista 1000. 25.000 kronor till Team Westholm AB.

Knifetown Hall (e. Conway Hall) var en helt ohotad spetsvinnare för David Grundmann i ett uttagningslopp i E30 Ungdomslopp. Han såg mycket fin ut när han började med 10,6/500 och varvade på 12,5. In på upploppet stack han bara undan. Segertid 13,9a/2140. 30.000 kronor till Lundqvist Bergsprängning AB i Knivsta. Jörgen Westholm är tränare. Årets sjunde seger för David som har börjat årets säsong på ett strålande sätt och han ståtar med mycket fina 20 procent i kuskstatistiken.

Bland flera mycket fina vinnare under kvällen var femårige Airborne (e. Bold Eagle) kvällens behållning. Han var loppets klara spelfavorit i Vårstayern. Nu började han med en galopp innan startbilen släppte fältet för Magnus A Djuse, som fyllde 21 år denna dag. Efter galoppen låg han på en hel del. 1200 kvar kunde Magnus följa med i ryggar i tredjespår och när han attackerade ut på sista långsidan stod övriga ”helt still”. Vilken rykare! Han rundade sina konkurrenter till en överlägsen ledning i sista sväng. Segertid 15,7a/3140 via 14,8 sista 3000 och 1.12 sista 800. Oscar Berglund är tränare och ägare. Kalle Alander är skötare. Kommer Oscar att få den här killen att lugna ned sig kommer han att räcka långt upp i klasserna.

Fyraårige Call To the Bar (e. From Above) var riktigt laddad inför sin årsdebut för sin tränare Markus B Svedberg. Han kunde överta spets i första sväng för att sedan släppa till Holy Moses Mearas/Ulf Ohlsson varvet kvar som laddade framåt via tredjespår första halvvarvet. I sista sväng hade han fritt fram och efter en härlig avslutning fick han greppet i en fin slutstrid mot ledaren och Ottens Hero/Örjan Kihlström som avancerat fram till ledaren 500 kvar. Segertid 12,7a/1640. 30.000 kronor till Olof Brodin (Chartering) AB i Sollentuna.

Thellthemsebbe Sox (e. Ready Cash) började karriären med en fin seger i träning hos Timo Nurmos. Efter två starter sedan med galopp var han nu en vinnare igen i sin nya regi Jörgen S Eriksson. Jörgen fick hästen i träning i november förra året. Jörgen provade för spets men fick svar. Från rygg på ledaren valde han positionen utvändigt ledaren 1300 kvar och via spets 500 kvar var han en säker vinnare. Segertid 16,5/2140 meter och 25.000 kronor. JimMit AB med flera är ägare. Amanda Hellström är skötare.

Foto: CHRISTER NORIN

Text: J-E GUSTAFSSON