Gävle 23 april

Freckless (e. Scarlet Knight) öppnade vasst bakom bilen för Rikard N Skoglund, men han blev tvungen att släppa till Gassin Am/Kaj Widell i första sväng. Det blev rejäl körning i loppet trots tuffa 09,5 första 500. 1300 kvar hade loppets spelfavorit Zeolit/Jari Åkerfeldt avancerat fram till ledaren och de båda höll ett stenhårt 1.12-tempo. Cirka 850 kvar kunde Rikard glida ut i andra utvändigt. I sista sväng såg det trögt ut men Freckless höll farten strålande i en tät slutstrid. Segertid nya rekordet 14,0a/2140 och 25.000 kronor till tränaren och ägaren Daniel Hansson. Fyraårige Ozzy’s Melody/Erik Lindegren visade fortsatt härlig form när han avslutade starkt till andrapriset på nya rekordet 14,1a/2140.

Inshallah (e. Gift Kronos) var också han mycket vass ut bakom bilen för Troels Andersen. Där fick Troels bestämma tempot och i sista sväng ryckte han undan till en helt ohotad seger. Segertid 14,3a/2140 via 11,5 sista 800. 25.000 kronor till Bo Heyman och Kaj Tobias AB med Henrik Larsson som tränare.

Johan Brandel var offensiv med familjens fyraårige Feeling Fat (e. Farifant) som via tredjespår i första sväng kunde överta spets ut på första långsidan. Sedan hade Johan allt under kontroll i en säker seger. En fin årsdebut. Segertid 15,4a/1640 och 10.000 kronor. Feeling Fat är andra avkomman till ostartade Beauty Love som också lämnat Allowable 454.000 kronor.

Henrik Larsson kunde räkna in en fin stalldubbel. Treårige Icouldbetheone (e. Rokkakudo) var starkast trots ett tufft lopp utvändigt ledaren i karriärens första seger i den fjärde starten för Mika Forss. Segertid 16,2a/2140 och 25.000 kronor. Sofia Nyström Gunnarsson i Märsta är ägare. Rokkakudo 4,9 miljoner har bara två startande avkommor hittills och det här var hans första vinnare.

Mika Forss körde bara två lopp och han blev mister hundra procent. Han använde samma segerrecept, utvändigt ledaren, med Gerris Trix (e. Trixton) som nu gjorde sin första start i regi Marjo Kivimaa, sambo med Mika. Från tredje utvändigt avancerade Mika fram till ledande My Liberty/Tomas Pettersson 1100 kvar. Denne hade han knäckt mitt på upploppet. Segertid 14,7a/2140 via 1.14 sista 1300. 25.000 kronor till Team Herkules i Finland.

Andra raka segern för Gin Krupa (e. Intoxicated). Han kom från en seger med Johan Brandel på Hagmyren. Efter en vass inledning kunde Kaj Widell överta spets i första sväng av Running Sölebo/Conny Hallström. Efter lugna 17,9 första varvet fanns det gott om krafter kvar på slutrundan. Segertid 16,2a/2140 och 25.000 kronor till familjen Sundgren med Marita och Staffan som uppfödare, ägare och tränare och Helena Sundgren som skötare. Gin Krupa är andra avkomman till ostartade Hankypanky Gina. Mormorsmor Gina Nibs född 1969 (89 starter och 27 segrar) var en härlig travare med en vass speed. Hon lämnade Gin Spraket 1,4 miljoner.

Det kördes två kallblodiga lopp under dagen och Jan-Olov Persson var kungen med en flott stalldubbel i de båda loppen. Jan-Olov körde själv vinnaren i treårige Sturfajt’n (e. Tekno Odin med Järvsöfaks som morfar) som imponerade i tredje raka segern i sina fyra första starter. Det var första gången han fick prova på startbilen. Från sjundespår blixtrade han till spets på bara några steg där övriga såg ut att stå stilla. Mycket läckert. Sturfajt’n var yngst som enda treåring i loppet. Segertid 31,4a/2140, vilket också var ett nytt banrekord för treåriga hingstar och valacker. 30.000 kronor till Tekno Odin AB i Hudiksvall. Bakom den överlägsne vinnaren grejade Vrål Åke, lillebror till Månlykke A.M. andra priset för Mats E Djuse.

Mats E Djuse fick revansch på Jan-Olov när han var vinnaren med Sölvsveds Atlas (e. Moe Odin med Atom Vinter som morfar). Mats kunde överta spets i första sväng och sedan valde han att släppa efter 400 meter till stallkompisen fyraårige B.W.Bille/Jan-Olov Persson, som öppnat mycket vasst från tolftespår bakom bilen. I sista sväng fick Mats chansen att utmana ledaren och mitt på upploppet hade han skaffat sig greppet efter en vass avslutning. Segertid 27,0a/1640 via 24,2 sista 800 och 25.000 kronor till Stall D. B.W.Bille höll farten fint till andrapriset. Värt att notera. Fyraårige Ängsbrage visade härlig form efter en inledande startgalopp som fyra i mål.

Foto: CHRISTER NORIN

Text: J-E GUSTAFSSON