Gävle 29 april

Treåriga Elsa Bols (e. Aperfectyankee) har börjat sin karriär på ett fint sätt med två raka spetssegrar. Båda segrarna med Johan Brandel som kusk. Från ett sjundespår i volten kunde Johan ganska enkelt ta hand om spets och efter lugna 21,7 första 500 fick han bestämma tempot till en helt ohotad seger. Segertid 17,2/2140 meter via 14,6 sista 1000 och 13,8 sista 800 och 40.000 kronor till EWETO Invest AB med Fredrik Wallin som tränare.

Efter ett lopp i andra utvändigt och attack 250 kvar var Pydin (e. Moe Odin med Järvsöfaks som morfar) en mycket fin vinnare i loppet Vägen till Speedrace Solvalla 28 maj över distansen 1140 meter autostart. Andra raka segern med Tomas Pettersson som kusk. Som väntat var det Torpa Nicklas/Odd Arne Sagholen som tog hand om spets med Ådne Odin/Ole Johan Östre utvändigt. De började första 500 efter 17,5. De båda hade inget att sätta emot när Pydin attackerade. Segertid 19,2a/1140 och 50.000 kronor till familjen Torstemo med Bo som uppfödare och ägare och Niclas som tränare och Anna Torstemo som skötare.

I det andra loppet över samma distans med rubriken Vägen till Speedrace Solvalla 30 maj var elvaårige Let’s Dance D.E. (e. Oscar Schindler SL) en överaskande vinnare med sin tränare Klaus Kern. Från andra utvändigt kunde han smyga med fram till upploppet och när loppets klara spelfavorit From The Mine/Mats E Djuse rullade över i passgång och galopperade 100 kvar fick han chansen att utmana ledande In Line Tooma/Oskar Kylin Blom som öppnat stenhårt till spets efter körda 400 meter. Det krävdes ett målfoto. Segertid 09,7a/1140 och 50.000 kronor. Sonja Tinter och Gerhard Sporrer är ägare.

Fyraårige Monster Mustasch (e. Monster Monsun) var en överlägsen spetsvinnare för Lukas Svedin i det fjärde försöket i Hedlunds Åkeri AB:s Körsvensserie. Han var mycket vass den första biten där ingen kunde utmana i spetsstriden. Efter flera fina lopp utan seger var han en mycket välförtjänt vinnare. Fredrik Fransson är tränare och uppfödare med hustrun Michaela. 25.000 kronor till Easy KB.

Showtimejackflower (e. Ken Warkentin) har också han visat härlig form i flera starter utan seger. Han har alltid varit startsnabb och nu tog han hand spets utan problem för Linus Lönn. Efter en kanonfin inledning från ett elftespår bakom bilen kunde Oskar Kylin Blom överta spets efter körda 400 meter med Morotai Degato. Där fick han bestämma tempot, 17,8/1000 och 16,7/2000. Ju längre loppet kördes blev han än mer lite piggare och i sista sväng drog Oskar undan, vilket öppnade vägen för Showtimejackflower som fick chansen att utmana. Efter en stenhård upploppsduell fick han nosen först. Segertid 15,5a/2640 via 1.12 sista 800 och än snabbare sista 500. 25.000 kronor till SM Eguie AB och Susanna Hockman som också är uppfödare. Thomas Lönn är tränare. Showtimejackflower är första avkomman till ostartade Ganaoque Flower. Mormor Emma Flower var en överraskande V75-vinnare på Jägerso 27 januari 2007 till hela 49 gånger pengarna med Jörgen Sjunnesson som kusk.

Jörgen Westholm har stallets hästar i härlig författning. Nu visade Global Attention (e. Love You) klassen i en säker spetsseger där han inte fick något gratis. Efter två raka segrar i början på säsongen så provade man två starter i V75, vilket slutade med galopp. Han kunde enkelt ta hand om spets. 1500 kvar blev han uppvaktad av Testa Di Cavolo/Ulf Ohlsson och de båda bjöd på en mycket fin duell där övriga var chanslösa att hänga på. Nu visade Global Attention sin fina styrka och han stack undan till en helt ohotad seger. Segertid 14,3a/2640 via 12,3 sista 1000 och 25.000 kronor till Firma Stall Attention. Testa Di Cavolo svarade för ett strålande lopp i sin första start sedan augusti förra året som tvåa på tiden 14,7a/2640 via 13,3 sista 1700. Han hamnar under rubriken ”nästa gång”.

Oskar Florhed var offensiv med fyraårige Voltaire P.Hill (e. Coktail Jet). Han lämnade andra utvändigt och via utvändigt ledande Favourite Picture/Andreas Lövdal 1200 kvar hade han skaffat sig greppet 150 kvar. Segertid 14,7/2160 meter och 25.000 kronor till ägaren och tränaren Robert Bergh. Chloe Pettersson är skötare.

Treårige Uriel R.B. (e. B.W.Modde) har börjat sin karriär på ett fint sätt för sin tränare Jan-Olov Persson. Med bara fem startande satt han med som tredje häst för Ulf Ohlsson. 1100 kvar valde Ulf att avancera fram i andra spår och när Mjölner Malvin/Oskar Kylin Blom galopperade i rygg på ledande G.G.Svea/Robert Wilhelmsson 500 kvar kunde Ulf glida ned i rygg i sista sväng. De båda bjöd på en härlig upploppsduell där det krävdes ett målfoto. Segertid 30,3/2160 meter och fina 50.000 kronor till Stall Beaver HB i Kramfors. Andra segern på de första tre starterna. G.G.Svea (e. Björs Frej) galopperade kort i första sväng som ensam på start. Sedan visade hon bra inställning när hon blev utmanad och hon har också börjat sin karriär på ett fint sätt med två andrapris på sina första tre starter.

Fyraårige Make It Rain, den mest meriterade hästen i loppet med två segrar på sina första 27 starter, (e. Make it Happen) avslutade kvällen med en målfotoseger för Jorma Kontio. Jorma hamnade utan rygg och där satt ganska lugn innan han tog upp jakten på loppets spelfavorit ledande fyraårige Burj Khalifa/Jörgen Westholm sista 700. Segertid 16,6a/2140 och 10.000 kronor till Who´ll Stop The Rain Stable med Jonna Irri som tränare.

Foto: CHRISTER NORIN

Text: J-E GUSTAFSSON