Gävle 8 maj

Ozzy´s Melody (e. Tucson) har visat fin form i flera starter och nu svarade fyraåringen för ett strålande lopp. Tränaren och ägaren Erik Lindegren laddade från start och efter körda 400 meter kunde han överta spets av First Love M.L./Jimmy Dahlman som också han öppnade vasst bakom bilen. Det kostade 11,0/500 och 12,3/1000. Nu hade han ett säkert grepp även om det krympte sista biten mot vasst avslutade Wilson Knight/Claes Sjöström. Segertid nya rekordet 12,8a/1640 och 25.000 kronor.

Markus B Svedberg hade tre hästar till start och det blev en fin dubbelseger och ett andrapris. She Follow Me (e. Maharajah) fick greppet sista 100 från tredje utvändigt och attack 700 kvar i det första försöket i Maharajahs Stoserie. Segertid 14,1a/2140 och 30.000 kronor. Olof Brodin (Chartering) AB är ägare. Urban G Eriksson är uppfödare.

Fyraårige Fighter (e. Up Front Larry) fick en stentuff inledning innan han kunde överta spets av Kontur/Tomas Pettersson varvet kvar. Första 500 efter 07,2! Markus kunde sedan dämpa tempot till 14,2 första 1000 och trots den tuffa öppningen var han helt ohotad. Segertid nya rekordet 14,0a/1640. 25.000 kronor till B Westerbergs Skrot AB i Hofors som också är ägare till framgångsrike Pontiac S.W. Fighter är fjärde avkomman till underbara Dame Arrow 2,2 miljoner.

Beat the Beast (e. Lucky Chucky) var omgångens stora skrällvinnare på V65-spelet. Linus Lönn hamande i tredje invändigt från bakspår bakom bilen. Nu kom han ut i andra utvändigt på sista långsidan och där kunde han vänta med attacken till 250 kvar. Efter en stenhård slutstrid mot ledande spelfavoriten Poppy Fighter/Hanna Forslin och loppets andrahandsfavorit Beauty Super Nova/Paula A Gyllenberg som gjort grovjobbet utvändigt ledaren fick Linus greppet sista biten. Segertid 16,0a/2640 och vinnarodds 96,23! På V65-spelet var han spelad till 0,67%. 25.000 kronor till uppfödaren och ägaren Stall Norr Om Ån HB i Gävle med Thomas Lönn som tränare och Lina Sjöbom som skötare. Beat the Beast är andra avkomman till fina Bachelores Dream 1,8 miljoner. Loppet var det femte försöket i Hedlunds Åkeri AB:s Körsvensserie. Linus och David Grundmann toppar nu serien på 41 poäng.

Innan skrällsegern för Beat the Beast hade Kajsa Frick sett till att många kuponger blivit värdelösa för sex rätt. Åstas Gotthard (e. Järvsöviking) var en spetsvinnare för Kajsa i årets tredje start. Han hade ingen bra säsong förra året och inledningen på årets första starter hade inte heller visat något vasst. Nu var han laddad och efter lugna 29,8 första 500 drog Kajsa undan i ett stenhårt tempo. Det stod och vägde om segern i sista sväng mot uppvaktande Tåga Viktor/Paula A Gyllenberg och det hela var inte avgjort då han galopperade 250 kvar. Segertid nya rekordet 26,5/1640 meter via 1.24 sista 1000 och 25.000 kronor till Charlotte Frölin som är uppfödare och ägare med Ingemar Frölin.

Ulf Eriksson inledde V65-spelet med en säker spetsvinnare. 1550 kvar kunde han överta spets med spelfavoriten Van Gogh Z.S. (e. Love You) som nu hamnat i ett enklare sällskap. Segertid 14,2/2160 meter via 12,8 sista 1000. 25.000 kronor till Örebro MOT-AB och Steve Tiselius Åkeri AB med Robert Bergh som tränare. Skötare är Chloe Pettersson. Van Gogh Z.S. började med nio segrar på sina första tio starter då han kom i träning till Robert. Robert som hade en kanondag på Åbytravet. Fifty Cent Piece var en spetsvinnare i Drottning Silvias Pokal och Rome Pays Off grejade andrapriset i Konung Gustaf V:s Pokal. Till stallet under Åbydagen blev det 1.927.000 kronor.

Inför den sista avdelningen på V65-spelet fanns det åtta tappra kuponger kvar värda 193.894 kronor. Nu galopperade den stora spelfavoriten, spelad till 15 på tian, Unlimited Face/Bo Eklöf bort alla sina chanser redan efter körda halvvarvet. Efter en fin inledning till tredje invändigt gled Jari Åkerfeldt fram utvändigt ledaren varvet kvar med Ålandshästen Timorol (e. Timoko) som var helt överlägsen på slutvarvet när han tog över kommandot halvvarvet kvar. Segertid nya rekordet 14,8/2160 meter och 35.000 kronor till uppfödaren, ägaren och tränaren Ulf Eriksson. Timorol har alltid varit en lovande travare och det här var en strålande årsdebut i första starten sedan augusti månad förra året. Jorid Eriksson är skötare. Timorol är första avkomman till Qvintette som vann tolv lopp och fem av dessa med Sören Eriksson som kusk. Mormorsmor Maggie Allen lämnade Davidov 1,5 miljoner och Maggies Boy 1 miljon. Det var ingen av kupongerna som klarade vinnaren och det blev utdelning på fem rätt. Loppet var det sjätte försöket i Grafströms B-tränarserie Travbutikens B-tränarserie.

Tredje raka segern för fyraårige norskfödde Faks Odin (e. Bork Odin med Järvsöfaks som morfar). Han imponerade i sin seger efter en startgalopp och tappade värdefulla metrar. Varvet kvar var han i kontakt med täten och via utvändligt ledande Lill Berit/Kajsa Frick kunde han överta spets 500 kvar till en säker seger. Segertid 30,0/2160 meter via 26,9 sista 2000. 30.000 kronor till Stall Buffalo med Stian Eilefsen som tränare och Line Andersen som skötare.

Treårige Beat Generation (e. Bird Parker) och fyraåriga Märta B.J. (e. Super Photo Kosmos) var två helt ohotade spetsvinnare. Beat Generation tog enkelt hand om spets för sin tränare Jörgen Westholm och via 19,8/500 och 18,9/1000 var övriga utan chans att utmana i en snabb avslutning. Segertid 16,8/2140 meter via 14,8 sista 1000 och 13,4 sista 500. En mycket fin debut. 25.000 kronor till Stall Ebba Britta som också är ägare till Exodus Brick, trea i Svenskt Trav-Kriterium 2019. Beat Generation är sjätte avkomman till Safety Match som tjänade 440.000 kronor för Stig H Johansson. Mormor Flash Light lämnade Sanity 10,2 miljoner. Linda Bergqvist är skötare.

Märta B.J. fick en tuff öpnning till spets via 11,5 första 500 innan Tomas Pettersson kunde dämpa tempot till 14,4 första 1000. In på upploppet stack hon undan på ett fint sätt i karriärens första seger i den femte starten. Segertid 14,2a/1640. 25.000 kronor till tränaren Tord Blomkvist om också är uppfödare och ägare med Bo Jansson. Märta B.J. är tredje avkomman till fina Hickorina Ö. som vann 15 lopp på 68 starter varav sex segrar med Sören Eriksson. Hon började karriären med två raka segrar på Gävletravet. Mormor Xifina Ö. var en V75-vinnare i maj 1996 på Skellefteå för Ulf Eriksson.

Foto: CHRISTER NORIN

Text: J-E GUSTAFSSON