Gävle 22 maj

Mats E Djuse och Emilia Leo grejade en fin stalldubbel till Fredrik Wallin i Sven-Erik Landins lopp. Ies Elisabet (e. Super Photo Kosmos) var vinnaren efter en fin avslutning från fjärde utvändigt. Mats kunde smyga med i rygg fram till upploppet där han fick greppet på Xanthis Delicious som i sin tur hade skaffat sig greppet på ledande North Dakota/Oskar Kylin Blom. Det dröjde dock med resultatet. Först i mål var Zante Grif/Kim Moberg som avslutade sylvasst sista 300 metrarna. Nu blev hon diskad för trängning i sista sväng. Segertid nya banrekordet 13,2/2160 meter för femåriga svenska ston via vassa 09,4 sista 800. Det tidigare rekordet hade Gossip´s Queen på 13,6/2160 meter. 110.000 kronor till IFG Konsult AB med Mikaela Wahlberg som skötare.

Gareth Boko (e. Make it Happen) kom från en övertygande seger i sin första start i regi Jerry Riordan. Han visade fortsatt härlig form när han avgjorde sista 100 i H.K.H.Prins Daniels lopp – Vägen till Elitloppet – för Magnus A Djuse. Han hamnade bra till i tredje utvändigt och med rygg 600 kvar fick han greppet på Racing Mange/Joakim Lövgren som fick ge sig i striden om andrapriset mot Floris Baldwin/Erik Adielsson som avslutade vasst efter en sen lucka. Segertid 09,6a/1609, vilket också är årets snabbaste segertid. Fina 400.000 kronor till uppfödaren och ägaren Boko Stables Holland BV med flera.

Ett fint smyglopp fick också Mo Sjur (e. Bork Odin) som efter en liten störning cirka 600 kvar fick upp farten rejält från tredje utvändigt för Ulf Eriksson i DubbelCupens Final som även var det tionde loppet i Gunnar Wallbergs Minne. Segertid nya banrekordet 23,1/2160 meter för femåriga utländska hingstar och valacker via vassa 20,4 sista 800. 200.000 kronor till K M Hästfarm i Holm AB med flera. Tredje starten i regi Joakim Elfving som fortsätter att ha stallets hästar i bländande författning. Sanna Kumanto är skötare.

Per Lennartsson prickade starten perfekt med Van Gogh Z.S. (e. Love You) som i spets fick bestämma till en säker seger i Ramuddens lopp. Segertid nya banrekordet 12,2/2140 meter för äldre utländska hingstar och valacker via 09,1 sista 800. 125.000 kronor till Örebro MOT-AB och Steve Tiselius Åkeri AB. Robert Bergh är tränare med Chloe Pettersson som skötare. 17:e segern i den 30:e starten imponerar.

Magnus Jakobsson provade barfota runt om för första gången på fyraåriga Global Black Money (e. S.J.´s Caviar) och det blev succé direkt. Från tredje utvändigt kunde han smyga med och via en vass avslutning avgjorde hon på ett säkert sätt. Segertid nya banrekordet 11,6a/1640 för fyraåriga svenska ston via 10,6 sista 800. 110.000 kronor till HB DÄ ÅRNER SÄ i Vimmerby i Clarion Winns lopp. Isabelle Hansen är skötare.

Efter fem körda avdelningar på V75-spelet hade samtliga fem vinnare satt ett nytt banrekord. Den femte att göra det var fyraåriga Kate Baldwin (e. Virgill Boko) som enda sto i loppet, som ockå var den enda riktiga överraskningen på spelet. Tomas Pettersson kunde smyga med i fjärde utvändigt och via femtespår in på upploppet hann hon fram till seger. Segertid 12,5a/2140 är nytt banrekord för fyraåriga utländska ston och 110.000 kronor till Hans Ulrich Bornmann i Bilmetros lopp. Sybille Tinter är tränare.

Admiral As (e. Ready Cash) inledde karriären med fem raka segrar för sin tränare Reijo Liljendahl. Som fyraåring utmanade han Ecurie D. i fyraåringseliten på Solvalla under Elitloppshelgen. Nu gjorde han en efterlängtad comeback som femåring. Det var positiva rapporter från stallet och han infriade sitt favoritskap med bravur. Örjan Kihlström gled bara fram till ledande Morotai Degato/Oskar Kylin Blom och där satt han lugn. I sista sväng syntes det att han var den starkaste och han stack undan till en övertygande seger. Segertid 13,7a/2640 via 09,6 sista 800. 110.000 kronor till SRF Stable i WH-el/Gävle Alltransports lopp. Pernilla Sundberg är skötare.

Forspärla (e. Hallsta Lotus) har i flera starter visat fin form och nu fick hon utdelning i Mofaksans stolopp som också var ett försök i Norrlands Elitserie. Varvet kvar avancerade Ulf Ohlsson och med rygg fram till 300 kvar avslutade hon vasst till seger mot formstarka Sundbo Nova/Magnus A Djuse som fick göra grovjobbet på slutvarvet. Segertid 24,0/2180 meter och seger i karriärens 100:e start! 100.000 kronor till tränaren Jan Gustavsson som ocksä är ägare med Desiree Gustafsson och Hanna Gustafsson som skötare.

Champion Chip (e. Pine Chip) har ett strålande facit i monté. Nu ståtar han med tolv segrar på 17 starter. Emilia Leo var bra med varvet kvar i rygg på ledande Drugstore/Jonathan Carre som i sin tur släppte till Vincent Chase/Jennifer Persson som drog undan i ett stenhårt tempo, 11,8/1000. I sista sväng såg det kärvt ut för Emilia då Drugstore hade skaffat sig greppet på en stumnade Vincent Chase. Segern var klar för Drugstore då han oturligt galopperade cirka 50 kvar. Champion Chip höll farten starkt och lyckades fånga in Vincent Chase den sista biten i Gävletravets Montépris. Det syntes att Emilia och Jennifer hade ett snack efter målgången. Segertid 12,7a/1640 och 50.000 kronor till Stall Ezzi med Claes Sjöström som tränare och Ellen Bergman som skötare.

Han var lite segare än tidigare och i sista sväng var det fortfarande långt fram. I det läget var jag inne på att försöka måtta in ett andrapris. Nu hann vi fram vilket Jennifer inte gillade. ”F-n Emilia du är omöjlig,” var det jag fick höra, sade Emilia.

Det finns bra fart och kunnande i femårige M.T.On Target (e. S.J.´s Caviar). Det finns också en del att slipa på för tränaren Oskar J Andersson. Efter två korta galopper första 400 meterna valde Oskar att köra fram till utvändigt ledande Capone Vox/Krister Jakobsson 1400 kvar. Därifrån hade han koll på läget och M.T On Target stack undan till en säker seger. segertid 15,0/2140 meter. 30.000 kronor till Easy KB i Sören Thyrs lopp. Paula Gyllenberg är skötare.

Mats E Djuse var den segerrikaste kusken under dagen med en fin dubbelseger. Kaitlin Way Scott (e. Ready Cash) fick göra grovjobbet sista 600 från andra utvändigt. Efter en stenhård slutstrid fick hon greppet via ett målfoto på ledande My Andovra/Kajsa Frick. Segertid nya rekordet 14,7a/2140 och 30.000 kronor till Stall Arsenal AB i Glimåkra. Jan-Olov Persson är tränare med Linda Hedström som skötare. Loppet var det andra försöket i Maharajahs Stoserie.

Treårige fuxige Punchboard (e. Readly Express med Going Kronos som morfar) har inlett sin karriär på ett strålande sätt med fyra raka segrar. Erik Adielsson kunde överta spets i första sväng och sedan fick han bestämma tempot, 1.17,0/1000, till en ohotad seger. Segertid 14,5a/2140 via 12,8 sista 1000. 40.000 kronor till uppfödaren och ägaren Jan-Olov Alfredsson med ägarnamnet Norses Travteam AB. Svante Båth är tränare med Alexander Ljungman som skötare.

Foto: CHRISTER NORIN

Text: J-E GUSTAFSSON