Gävle 15 juni

Efter flera fina prestationer i stenhård konkurrens utan seger var Västerbo Grosbois (e. Good As Gold) en välförtjänt vinnare i Gävletravets Mästarpokal med fina 75.000 kronor i förstapris. Rauno Pöllänen valde ett invändigt lopp första varvet. Ut på sista långsidan kunde han glida ut i tredje utvändigt och i sista sväng hade han bra kontakt med Violette Face/Oskar Kylin Blom som övertagit spets 450 kvar. Med i striden in på upploppet var också Gordon Mearas/Olle Alsén. Det blev en stenhård fight där Västerbo Grosbois fick nosen först. Segertid nya banrekordet 12,8/2180 meter för äldre svenska hingstar och valacker. Ägare är Storåsnäll KB i Hofors. Malin Friman är skötare.

Robert Wilhelmsson var kvällens näst högsta högoddsare, 38 gånger pengarna, när han med G.G.Pugh (e. Svall Ivar) kunde avgöra efter en dramatisk avslutning i ett försök i DubbelCupen. Prins C.K./Jan-Olov Persson hade greppet i sista sväng och en ledning in på upploppet. Nu galopperade han cirka 150 kvar och det blev en rejäl störning för flera av ekipagen bakom. Den som klarade sig bäst var Robert och G.G.Pugh som stack undan till en säker seger. Segertid 27,2/2660 meter och 50.000 kronor. Per-Erik Larsson är uppfödare och ägare. Madelene Johansson är skötare.

Fyraårige Capital Gain C.C. (e. The Bank) var en fin vinnare för Oskar Kylin Blom som efter fyra andrapris, varav tre målfotoförluster (!) under kvällen, nu äntligen fick segerdefilera. Det var garanterat en härlig seger. Från tredje utvändigt attackerade Oskar 700 kvar och via en härlig svepning rundade han ledande spelfavoriten Excalibur Zet/Örjan Kihlström halvvarvet kvar. Segertid 17,7/3180 meter via fina 09,7 sista 800 i Hästägarestayern med 35.000 kronor till vinnaren. Stall Asagården HB och Rolf Rapp är ägare.

Femårige Herr Melin (e. Make it Happen) var helt ohotad från spets för Mats E Djuse i karriärens första seger. Inte helt oväntat då han börjat årets säsong med två bra placeringar och han visade i starten innan på Eskilstuna fin form efter en galopp. Segertid 14,6a/2140 och 25.000 kronor. Rikard Lindh är tränare och ägare tillsammans med Roger Jansson.

Mats E Djuse grejade en fin dubbelseger. Smedheim Solan (e. Bork Odin) kunde smyga med i rygg 700 kvar från fjärde utvändigt och i en hård slutstrid fick han greppet sista biten på spelfavoriten Steinfaks/Örjan Kihlström som gjort grovjobbet utvändigt ledaren sista 1400. Vinnarodds: 50,33 (!) och segertid 23,0/2160 meter. 35.000 kronor till Eirik Djuve. Jan-Olov Persson är tränare och Emelie Mood skötare.

Hästägarekannan har körts sedan 1994 med flera fina vinnare under åren. Fyraårige Wilda Simon (e. B.W.Modde) har hela tiden visat fin kapacitet, men också stor osäkerhet. Nu valde Nicklas Westerholm ett invändigt lopp den första biten. 1400 kvar kunde han glida ut i fjärde utvändigt och varvet kvar var han med i tredjespår med bra ryggar. 300 kvar fick Wilda Simon attackera på allvar och han höll farten starkt till en säker seger. Segertid nya banrekordet 30,0/3160 meter för fyraåriga svenska hingstar och valacker. 35.000 kronor till Ultra Racing Sweden HB (Nicklas Westerholm).

Fin fart och kunnande har också fyraåriga Clandestine (e. Readly Express) visat för sin tränare Daniel Wäjersten som bara hade en häst med sig från stallet. Hon kom från en imponerade seger och återigen visade hon jättefina takter. När Daniel laddade 700 kvar från tredje utvändigt var övriga utan chans att hänga med. Segertid 14,9a/2140 via 09,6 sista 700. 50.000 kronor till Sansiro AB i Skanör.

Your Dreamlove (e. Love You) har inlett årets säsong på ett strålande sätt. Efter ett fint andrapris i årsdebuten var hon nu en vinnare i ett Ungdomslopp ingående i Wången Cup. William Ekberg kunde smyga med i rygg på loppets spelfavorit Vanja/Kim Moberg ända fram till upploppet och efter en rafflande avslutning fick Your Dreamlove nosen först. Segertid 12,7a/1640 och 30.000 kronor. Christer Nordin, Ulf Ahlin och Tommy Karlström är uppfödare och ägare med Jörgen Westholm som tränare.

Ett fint smyglopp fick också Aperfectdream (e. Yankee Glide med Love You som morfar). Hanna Forslin hamnade i tredje invändigt, vilket blev rygg på ledande Zack Bris/Oskar Kylin Blom efter körda 400 meter. Ledaren såg ”klar ut” in på upploppet efter lugna 14,5 första varvet. Nu fick Hanna luckan först 75 kvar och det var otroligt starkt att hinna fram till en målfotoseger. Segertid 12,4a/1640 via 09,6 sista 800. 25.000 kronor till Hanna som också är ägare med Anders Rengman och Niklas Ålund. Ann-Sofie Larsson är skötare.

Fredrik Linder och Magdalena Eriksson har en fin travare i fyraåriga A Diva I Am (e. Donato Hanover). Karriärens andra seger i den femte starten på ett positivt sätt från spets där Fredrik fick bestämma tempot till en bekväm seger. Segertid 16,1a/2140 och 25.000 kronor. Ägare är M3j Travhästar KB.

Treårige Dorob (e. Maharajah) avgjorde på ett fint sätt för Torbjörn Jansson. Från andra utvändigt kunde han smyga med i rygg sista halvvarvet och i en tuff slutstrid mot ledande Kate River/Jörgen Westholm och i rygg på ledaren Massive Hangover/Oskar Kylin Blom fick Dorob ett säkert grepp sista biten. Segertid 17,2/2140 meter. 40.000 kronor till SRF Stable. Roger Walmann är tränare.

Foto: CHRISTER NORIN

Text: J-E GUSTAFSSON