Gävle 23 juni

Aurora Palema (e. Symphonic Hanover) var en av tre hemmavinnare under eftermiddagen. Aurora Palema avgjorde på ett starkt sätt från utvändigt ledaren och spets 400 kvar för sin ägare Johan Brandel med Börje Brandel som tränare. Det var en tuff slutstrid sista biten mot Sauron Pil/Jean-Claude Pace som bjöd strid hela upploppet. Segertid nya rekordet 13,1a/1640 och 10.000 kronor, vilket var första pris under hela tävlingsdagen. Första segern i den elfte starten, av totalt 27 starter, i familjen Brandels ägo. Aurora Palema är femte avkomman till fina Ingrid Palema 21 segrar och 2,3 miljoner. Hon började karriären med sju raka segrar för sin tränare Tommy Persson.

”Hon har tränat bra hela tiden, men inte motsvarat våra förhoppningar. Det är en fin häst i grunden som det krånglat lite med. Allt kändes bra fram till sista biten. Jag trodde att vi förlorade”, sade Johan Brandel.

En av dagens mest glada vinnare var Suzanne Landin när hon måttade in segermarginalen med Lewicki Zon (e. Yarrah Boko) sista biten, också det i en tuff slutduell mot Joker Newport/Zeb Jonasson som övertagit kommandot in på upploppet. Segertid 18,0a/2140. Team Landin HB är ägare tillsammans med Nina Rosén.

”Äntligen! Han var bra i första starten för oss i spets. Då fick vi ge oss efter ett målfoto. Sedan har han inte bjudit till för fullt. Nu provade vi ryckhuva idag och det gav bra resultat”, sade Suzanne.

Håkan Wallberg var offensiv med Hakkestadhs Runa (e. Slått Eld med Järvsöfaks som morfar). Från normalt en bra position i andra utvändigt avancerade Håkan redan varvet kvar och efter en härlig duell hela slutvarvet mot ledande Ayla S.R./Bo Landgren fick de greppet sista biten. Segertid 31,1/1640 meter. Håkan är också delägare med Firma Stall Hakkestadh och tränaren Lisa Grahn. Mats Eliasson i Bergby är uppfödare. Hakkestadhs Runa är tredje avkomman till Ruus Kajsa tio segrar på 40 starter.

”Hon kändes ganska bra och jag ville ha ett bättre tempot. Hon har hela tiden haft problem med tekniken. Vi har valt att starta ofta och att hon får lära sig bli bättre. Hon är bara fem år”, sade Håkan.

Eftermiddagens suveräne vinnare var Lass Revenue (e. Revenue) som från spets drog undan i en högt tempo till en helt ohotad seger för Martin P Djuse. Segertid 13,1a/2140. Mattias Djuse är tränare och delägare med Stall Lasi HB. Caroline Bood är skötare. Årets andra seger för Lass Revenue. Den första tog han i Gävle i mars månad då han också imponerade i en spetsseger på 12,1a/1640.

Beware (e. Dumle Loss) var en högoddsare, 37 gånger, på V4-spelet för Linus Lönn. Från femte utvändigt levererade hon en stark avslutning sista 700. Segertid 15,4a/2140. Bernt-Ove Johansson är uppfödare, ägare och tränare. Beware var en vinnare på Gävletravet i oktober 2019 från spets med Elias Strandberg i ett försök i Diamantstoet med fina 125.000 kronor till vinnaren.

Latino (e. Järvsöfaks med Lappello som morfar) kom från en seger i monté. Nu i sin andra raka seger för året var det med uppfödaren, ägaren och tränaren Per-Arne Lindström i sulkyn. Per-Erik hamnade fint till i andra utvändigt. 800 kvar attackerade han och via utvändigt ledande Höstbo Sune/Jan-Olov Åberg sista halvvarvet var han den starkaste. Segertid 26,5/2180 meter i karriärens 19:e seger. Per-Erik har haft många fina kallblod under sina år. Ginello tjänade en miljon och han var en vinnare på Gävletravet i december månad 1997. Lapp Lotus 689.000 kronor är helsyskon till Latino. Lappello gjorde bara 30 starter med 14 segrar och 512.000 kronor bara för att nämna några av hans hästar.

Joey T.Cheri (e. Muscle Hill) visade fin styrka när han avgjorde efter ett tufft slutvarv för Maxime Marais. 1100 kvar avancerade Maxime från fjärde utvändigt och via utvändigt ledaren i sista sväng skaffade han sig ett säkert grepp. Segertid 15,8a/2140. Stall Nyköping Sunlight 2,0 är ägare med Ulf Bertilsson som tränare. Ulf hade en vinnare på Gävletravet dagen innan julafton 2013. Peasant Opal segrade med Bo Eklöf.

Fin styrka visade också Juneau Boko (e. Zola Boko) som efter en tuff inledning, 09,5/500, höll greppet hela vägen för Hans G Eriksson i karriärens första seger i den 15:e starten. Segertid 15,9a/2140. TeamEriksson Trotting AB är ägare med MKJ Invest AB. Veronica Eriksson är tränare. Juneau Boko är första avkomman till Florence Boko. Mormor är Monkey Ride 24 starter, 15 segrar och 1,6 miljoner. Hon började sin karriär med elva raka segrar.

Efter tre körda avdelningar på V5-spelet var det 38 kvarvarande system med chans till fem rätt. Inget av dessa system klarade 40-oddsaren Laleh (e. Caramba Hall) som från spets drog undan till seger för sin tränare Lars Magnusson i årets blott andra start. Segertid 15,0a/1640. Lars och Lillemor Magnusson är uppfödare och ägare under namnet Firma Tomteboda Stuteri. Lalehs första seger kom i debuten på Hagmyren till 36 gånger pengarna. Familjen Magnusson hade en av undertecknads favoriter i speedkulan Graf Spee, född 1974, som vann 29 lopp.

Fin form visade också Zerozerosette (e. Andover Hall) i årets tredje start. Från utvändigt ledande Cash Kid Gwen/David Grundmann tryckte Mathias Andersson till rejält varvet kvar och kunde ganska enkelt överta spets. Sedan drog han undan i ett högt tempo och höll också greppet mot bra avslutande Ella Victorystone/Jan Ove Olsen som fick alldeles för långt fram från femte utvändigt. Segertid 14,5a/2140. Christine Trepp Nilsson är ägare och tränare.

David Grundmann var vinnaren i loppet kallat Juniorchans som körs utan spel. Från bakspår bakom bilen hamnade han bra till i fjärde/tredje utvändigt med i 24 starter segerlösa East Penny Lane (e. So Perfect med Sugarcane Hanover som morfar). 700 kvar attackerade han och via spets i sista sväng höll han ett säkert grepp. Segertid 17,0a/2140. Sölwe Johnsson är tränare. Stall East End HB i Insjön är uppfödare och ägare. East Penny Lane är tredje avkomman till Penny Fairway som var en vinnare på Gävletravet 9 september 2010 för Camilla Hanell till vinnaroddset 67,98, vilket var det årets näst högsta vinnarodds på Gävletravet. Samma uppfödare och ägare har tidigare haft fina segerhästar på Gävletravet. East Doris 2018 och 2020 och East River 2001.

Foto: CHRISTER NORIN

Text: J-E GUSTAFSSON