Hagmyren 6 juli

Treårige Norskfödde Mjölner Malvin (e. Mjölner Herkules, vinnaren i det Svenska Kallblodsderbyt 2016) var en vinnare i debuten för sin tränare Oskar Kylin Blom. Nu i karriärens sjunde start satte han ett nytt Svenskt rekord för utländska treåriga kallblod 1640/autostart. Och han gjorde det den tuffa vägen utvändigt ledaren. I sista sväng blev Oskar rundad av loppets spelfavorit Tangen Ove/Öystein Tjomsland som kom till start som obesegrad i sina fyra första starter. Mjölner Malvin höll dock farten och kunde komma tillbaka på ett strålande sätt där han fick greppet sista biten. Segertid 26,2a/1640 och fina 100.000 kronor. Ägare är Nicklas Blom med flera. det tidigare rekordet hade Skaffer Brunen 29,1 från år 2000.

”Jag chansade lite och drog av bakskorna. Jag hade feeling för att det skulle bli bra, men att han skulle vara så här bra kunde man inte drömma om. Det är en fin häst som jag gillat hela tiden, sade Oskar.

Fyraårige El Maco Khalifa (e. Make it Happen) var också han en mycket fin vinnare efter ett tufft lopp utvändigt ledaren. Det såg lite kärvt ut in på upploppet, men han sträckte på sig berömvärt när Chestnut/Oskar Kylin blom attackerade från andra utvändigt i sista sväng. Vilken härlig utveckling han har visat i sina starter för sin tränare och ägare Fanny J Andersson och delägaren Birgit Eriksson med Kevin Svedlund som kusk. Årets femte seger (!) Segertid nya rekordet 14,1a/2140 och 40.000 kronor. Chestnut svarade för en mycket fin årsdebut som knappt slagen på tiden 14,1a/2140.

Foto: MATILDA PERSSON

Text: J-E GUSTAFSSON