Gävle 29 juli

Sister of Mercy (e. Marion Mad Money) har visat härlig form sedan hon kom i träning till David Nylander. Nu var hon vinnaren i både försök och final i Damklubbens Guldlopp som körts sedan 1987 med många fina vinnare genom åren och ett strålande utbud med fina priser.

Segerreceptet i de båda loppen var spets och slut. I försöket över 1640 auto fick David bestämma tempot och när hon fick sträcka ut lite i sista sväng blev det en helt ohotad seger. Segertid 14,3a/1640 och 25.000 kronor. I finalen över 2140 meter voltstart valde David innerspåret och han kunde enkelt försvara sig i spetsstriden. Efter lugna 22,4 första 500 blev det körning 1500 kvar när den andra försöksvinnaren Amiral/Mats E Djuse kom fram och tryckte upp tempot. Sister of Mercy försvarade sig fint och höll ett säkert grepp hela vägen. Segertid 15,8/2140 meter och 50.000 kronor. Ann-Sofie Nilsson och Erik Lervik är ägare.

Annis Hedberg, ordförande Gävletravets Damklubb, var prisutdelare i finalen.

”Det är en jäkla fin häst. Det var kärlek vid första ögonkastet. Hon var dum och oregerlig som treåring i Norge och tanken var att hon skulle gå till slakt. Nu fick Ann-Sofie tag i hästen i april i år och Sister of Mercy blev en ridhäst. Sedan fick jag chansen med henne i träning och hon har verkligen visat vilken fin häst hon är. Nu är jag avstängd en längre tid och vi får se hur det blir med starter den närmaste tiden”, sade David Nylander.

Mats E Djuse var tvåa i finalen med Amiral (e. Ready Cash) som visade fin form efter ett lopp utvändigt vinnaren sista 1500. I försöket avgjorde han på ett starkt sätt. Via tredjespår fram till ledaren kunde Mats överta spets varvet kvar och sedan hade han allt under kontroll. Segertid 12,9a/1640 och 25.000 kronor till tränaren och ägaren Daniel Redén. Amiral travade 15,1/2160 meter i finalen och tjänade 25.000 kronor.

Mats E Djuse grejade en fin dubbelseger. Lillan Pegg (e. B.W.Modde) fick ett fint smyglopp i tredje invändigt och via andra utvändigt i sista sväng fick hon greppet sista biten. Segertid 32,7/2140 meter och 30.000 kronor. Olle Pettersson är uppfödare, tränare och ägare med Ulla-Britt Pettersson och Carin Johansson. Mormorsmor Pegglillan lämnade härlige Kinge Pegg, född 1982, 29 segrar och 875.000 kronor.

Ulf Ohlsson grejade en fin stalldubbel, tillsammans med Mats E Djuse, till Daniel Redén. Margareta Tooma (e. S.J.´s Caviar) var helt ohotad från spets i fjärde försöket i Maharajahs Stoserie. Ulf lämnade andra utvändigt redan efter körda halvvarvet och via spets 1450 kvar blev det en enkel seger. Segertid 13,6a/2140 och 30.000 kronor i den tredje starten, av totalt 21 starter, i regi Daniel Redén.

En fin stalldubbel blev det också när Hanna Reiser var vinnaren med Klack Pansar (e. Klack Jo) som från fjärde utvändigt avgjorde på ett fint sätt via tredjespår 1250 kvar till till utan rygg 450 kvar i det åttonde försöket Travbutikens B-tränarserie. Segertid 30,0/2160 meter och 25.000 kronor. Bakom vinnaren avslutade Klack Tore (e.Horgen Tore) starkt till andrapriset efter en galopp i första sväng för Joakim Reiser. Far och dotter i en tuff duell. Ägare till de båda hästarna är Stall Klacken AB i Järvsö.

Urgent Call (e. From Above) fick ett fint smyglopp i tredje utvändigt av Paula A Gyllenberg i det sjätte försöket i Hedlunds Åkeri AB:s Körsvensserie. Hon kunde smyga med i rygg på loppets spelfavorit Global Tailwind/Dwight Pieters som inte visade den rätta gnistan. Det var en bit fram till ledande Daysofourlives/Hanna Forslin som såg mycket fin ut och det var nära att han grejat segern. Nu fick Urgent Call greppet sista biten i en tuff upploppsduell. Segertid 14,7/2660 meter och 25.000 kronor till Easy KB med Oskar J Andersson som tränare.

Markus B Svedberg kunde överta spets efter körda halvvarvet med treårige debutanten You To Tidy (e.Broad Bahn). Efter lugna 20,9 första varvet fanns det gott om krafter kvar ut på slutvarvet. Wagamama Pellini/Anders Eriksson höll farten fint till andrapriset efter ett lopp utvändigt vinnaren. Segertid 18,4/2140 meter och 40.000 kronor. Fredrik Månsson i Söderköping är uppfödare och ägare.

Saucepan Thobo (e. So Perfect) satt sist 700 kvar från femte utvändigt och i det läget såg han inte ut som en vinnare för Oliver Lindbög Nielsen. Nu fick han bra draghjälp fram till upploppet och via fjärdespår 250 kvar fick han greppet på ledande Herr Melin/Zeb Jonasson. Segertid 16,1/2160 meter. 25.000 kronor till Easy KB med Henrik Larsson som tränare.

Love Your Choice (e. Love You) har visat bra fart i några starter, men också en stor osäkerhet. Nu hade tränaren Peter G Norman maxflyt med loppet. Från tredje invändigt kom han fram till rygg på ledaren 500 kvar, i det läget fortfarande instängd. 250 kvar kunde han smyga ut i andra utvändigt och med lucka 150 kvar fick han greppet sista biten på Banker Up/Ulf Ohlsson som gjort grovjobbet utvändigt ledaren. Segertid 18,0/2140 meter i karriärens andra seger i den 20:e starten. 10.000 kronor till ägaren Alf Nordemo.

Foto: CHRISTER NORIN

Text: J-E GUSTAFSSON