Gävle 5 augusti

Tre fina hemmavinnare under kvällen med flera lyckliga ägare och tränare. Lite som lilla julafton i vinnarcirkeln.

Tioårige, ”gamlingen” i loppet, Sergio Frontline (e. Dexter Frontline, född 1996, 3,4 miljoner som nog är en av de mest anonyma tvåorna i större lopp. Han var tvåa både i Kriteriet och Derbyt) var kvällens högoddsare, 80,58, för Nicklas Hammarström. Från utvändigt ledaren kunde han överta spets 1800 kvar och sedan höll han greppet hela vägen i en tät slutstrid i det sjunde försöket i Hedlunds Åkeri AB:s Körsvensserie. Segertid 15,5a/2640 och 25.000 kronor. Hans-Olov Pettersson är tränare med sambo Ann-Margret Hedberg och delägaren Louise Pettersson med Jessica Pettersson som skötare. En riktig familjehäst. Paret Hedberg/Pettersson hade tidigare en fin häst i Mighty Ant som på blott tio starter vann tre lopp och det var tre raka segrar 2008.

Enjoy´s Wifi (e. Enjoy Lavec) var en välförtjänt vinnare efter flera bra insatser utan seger den senaste tiden. Från fjärde utvändigt kunde Johan Brandel smyga fram i andraspår och via fjärdespår in på upploppet fick han ett säkert grepp sista 100. Segertid nya rekordet 12,4a/1640 och 10.000 kronor till ägaren och tränaren Lars-Göran Jansson.

Tom C. Coger (e. Quite Easy U.S.) var en fin spetsvinnare för Ulf Ohlsson i den 13:e starten för ägaren Anders Malmström. Hästen som haft problem med muskulaturen efter flytten från tidigare tränaren Fredik Persson i Kalmar har nu hittat formen efter behandling. Han visade redan i sin första start för året att han var i bra författning som fastlåst på nya rekordet 13,4a/1640. I starten efter visade han återigen fin form efter en galopp i spetsstriden, som fyra i mål. Nu fick Ulf bestämma tempot till 17,1 första 1000 och han höll greppet hela vägen. Segertid 16,2a/2140 och 10.000 kronor. Hans Jonsson är tränare.

Treårige Global Concept (e. Charly du Noyer med Donato Hanover som morfar) har inlett sin karriär på ett strålande sätt för sin tränare Jörgen Westholm. Fjärde raka segern sedan debuten och återigen på ett övertygande sätt. Jörgen kunde överta spets eter körda 500 meter och sedan hade han allt under kontroll i en snabb avslutning. Segertid nya banrekordet för treåriga svenska hingstar/valacker över 2640 autostart, 15,2. Det tidigare rekordet hade Powerbank på 15,6. 40.000 kronor till Team Westholm AB med Alice Molin som skötare.

Tredje raka segern i monté för formstarka fyraåriga Madame Mim (e. Maharajah) som inlett en karriär som montéhäst på bästa sätt med Christina A Hande i sadeln. Från rygg på ledande Imakeitmyself/Emilia Leo attackerade Christina 800 kvar och via spets 550 kvar blev det en säker seger mot Imakeitmyself som höll farten bra till andrapriset i det tionde försöket i Gävleborgs Montéserie av totalt 18 försök innan finalen på Hagmyren 18 oktober. Segertid 17,1/2140 meter. 25.000 kronor till Nita Norrländsk Industriteknik AB med flera. Robert Skoglund är tränare. Emilia Leo toppar poängmässigt med 116p, Därefter följer Christina A Hande 81p, Lena Fritz 65p, Jenni H Åsberg 62p och Jennifer Persson 54p.

Fyraårige Likeaboss (e. Brad de Veluwe) visade härlig styrka och inställning i sin andra raka seger från debuten. I debuten fick han bestämma tempot för Therese Boström i spets och det såg bra ut. Nu blev det ett lopp utvändigt ledaren och trots det tuffa loppet utmanade han rejält hela vägen mot loppets klara spelfavorit Eskobar Zet/Mats E Djuse, spelad till 15 på tian. Efter en härlig slutstrid mellan de båda hade Likeaboss nosen först. En mycket fin prestation som lovar gott för framtiden. Segertid 16,1/2140 meter via 13,4 sista 800 och 25.000 kronor. Per Lindqvist är tränare och ägare under namnet Markanläggning Per Lindqvist AB. Lina Ruuth är skötare. Likeaboss är andra avkomman till Idabel Celeber. Mormor Amanda Celeber lämnade härliga Tamla Celeber 8,3 miljoner. Per hade en vinnare på Gävletravet 2006 i Enjoy the Fire i juli månad.

Välstammade fyraårige Shejk (e. Maharjah med Sugarcane Hanover som morfar) visade också han härlig styrka och inställning när han från sjätte utvändigt och dryga spår sista halvvarvet kunde avgöra på målfoto för Anders Eriksson. Segertid 15,8a/2140. 25.000 kronor till Levaux AB i Limhamn med Pasi Aikio som tränare och Lisa Skogh som skötare. Shejk är tolfte (!) avkomman till fina Fatima Lavec som också lämnat Caddie Comet 3 miljoner och Caddie Dream 2,9 miljoner.

Efter flera starka insatser i V75-lopp från tillägg hade ägaren och tränaren Mikael Eriksson hittat en perfekt uppgift till fina Pappajonnys Ilse (e. Beanie M.M.), enda sto i loppet. Från innerspåret bakom bilen kunde Mats E Djuse klara spetsstriden utan bekymmer och där fick han bestämma tempot, 11/500 och 14,3/1000, till en helt ohotad seger. Segertid 13,6a/2140 och 25.000 kronor. Eva Eriksson är skötare.

Väskinge Inez (e. Stjerne Faks 42 starter, tolv segrar och 791.000 kronor) var den femte spetsvinnaren under kvällen. Väskinge Inez har visat fin form i sin två första starter under året som tvåa och nu blev det en välförtjänt seger för familjehästen med Bibbi Blom som ägare och Nathalie Blom, född 1991, som kusk och tränare. Segertid nya rekordet 28,5/1640 meter och 25.000 kronor.

Foto: CHRISTER NORIN

Text: J-E GUSTAFSSON