Gävle (Solvalla) 20 augusti

Fyraåriga Sweety Cash S.W. (e. Ready Cash) fick ett fint lopp i andra utvändigt för sin tränare Oskar Kylin Blom. När han attackerade ut på sista långsidan bet det bra och han fick ett säkert grepp på upploppet mot ledande Beauty Super Nova/Oskar J Andersson. Loppet var det femte försöket i Maharajahs Stoserie. Segertid 15,3a/2640. 30.000 kronor till Kent Gustavssons Schakt AB med flera. Josefine Thorsell är skötare.

”Hon är lite speciell samt egen i humöret. Det finns att finslipa på, men styrkan har hon. Hon har visat att hon utvecklas på rätt sätt”, sade Oskar.

Icouldbetheone (e. Rokkakudo, vinnaren i Svenskt Trav-Kriterium 2013 med Ulf Ohlsson) var en överraskande vinnare i E3 Consolation för hingstar/valacker. Efter en fin inledning hamnade han utvändigt ledaren, vilket blev andra utvändigt efter körda halvvarvet. Där kunde Mika Forss vänta med attacken till in på upploppet och efter en stark avslutning fick han greppet på tappre Cool Kronos/Niclas Hammarström som gjort grovjobbet utvändigt ledande Kash Keeper/UIf Ohlsson. Segertid 12,4a/1640 och 100.000 kronor till ägaren och skötaren Sofia Nyström Gunnarsson. Henrik Larsson är tränare. Andra segern i karriären hittills. Den första segern togs på Gävletravet i april månad.

Glamorous Rain (e. Muscle Hill) var favorit i E3 Consolation för ston och hon infriade sitt favoritskap på ett fint sätt för Örjan Kihlström. Efter en lugn inledning hamnade han perfekt till i andra utvändigt där ledande Global Countess/Magnus A Djuse fick öppna efter tuffa 08,8 första 500. 700 kvar attackerade Örjan och hon fick ett säkert grepp efter en stark avslutning i tredjespår utan rygg. Segertid 12,1a/1640 och 100.000 kronor till Stall Zet med Daniel Redén som tränare och Jenny Sundin som skötare.

Tangen Haap/Björn Karlsson var den stora spelfavoriten, spelad till 13 på tian, i loppet kallat Gävle Live. Han visade fortsatt fin form, som tvåa, efter ett tufft lopp utvändigt ledaren. Nu hade han greppet mitt på upploppet, men han fick ge sig sista biten mot Philip Ess/Torbjörn Jansson som liftat med i rygg hela vägen. Det krävdes ett målfoto. Segertid 22,1a/1640. 35.000 kronor till Wilda HB och Optimento AB med Öystein Tjomsland som tränare och Madde Eriksson som skötare. Philip Ess var vinnaren i Svenskt Kallblodsderby 2018 och han var två i det norska derbyt. Philip Ess är femte avkomman till Tangen Pia som också lämnat Galileo som var vinnaren i svenskt kallblodskriterium 2015.

Ett fint lopp i andra utvändigt fick också Heaven´s Pace (e. Joke Face) för Viktor Malmrot i det tionde och sista försöket i Travbutikens B-tränarserie. Varvet kvar avancerade Viktor och han skaffade sig ett säkert grepp på upploppet. Segertid 17,2a/2140. 25.000 kronor till Stall J och Josefin Beckman HB i Boden med Josefin som tränare.

Mattias Djuse hade en fin kväll med en härlig stalltrippel och en dubbelseger som kusk. Magnus A Djuse inledde med treårige Parveny (e. Quite Easy U.S. med Varenne som morfar) som från spets var en ohotad vinnare i andra raka segern sedan debuten. Segertid 17,0/2140 meter. 25.000 kronor till Deepwave Stables Sweden HB med flera.

Mattias fortsatte sedan med treårige Wings Level (e. Uncle Lasse) som grejade sin tredje raka seger sedan debuten. Nu fick han dock sträcka på sig rejält när han blev tufft utmanad av Marlon Boko/Örjan Kihlström som avslutade vasst från andra utvändigt. Segertid 14,9a/2140. 40.000 kronor till Stall Kennys Andelshästar 75. Wings Level är första avkomman till Ruby Trap 1,4 miljoner och en vinnare i Drottnings Silvias Pokal 2015. Mormor Ruby Crown lämnade Scarlet Knight 17,7 miljoner.

Fyraårige Final Whistle (e. Readly Express) var också han en mycket fin spetsvinnare i E3000-Sommarstayern. Efter lugna 19,1 första 500 ökade Mattias successivt tempot och med facit i hand svarade han för en helt perfekt timing i tempobedömningen. Segertid 15,9/3140 meter via 14,9 sista 2000 och 14,3 sista 1000. 40.000 kronor till Mattias Djuse Stable AB med flera. Skötare till alla tre vinnarna är Moa Thörngren som också hon hade en kanonkväll och den första trippeln som skötare. Hon har också en spännande lördag som skötare till Florence Ima i E3-finalen för ston.

Kajsa Frick kunde ganska enkelt överta spets i första sväng med Åstas Gotthard (e. Järvsöviking). Där fick hon bestämma tempot, 27,4/1000, och hon höll greppet hela vägen mot bra avslutande Sör Tinder/Rose-Marie Söderlund som fick luckan 200 kvar från tredje invändigt i ett försök i Dubbelcupen. Segertid 25,5a/1640. 50.000 kronor till Charlotte och Ingemar Frölin med Charlotte som uppfödare. Katrin Hagman är skötare. Kajsa har passerat 1,8 miljoner i inkörda pengar som kusk. Nu passerade hon en miljon i tränarstatistiken.

Fyraårige Likeaboss (e. Brad de Veluwe) har inlett sin karriär på ett strålande sätt. Tredje raka segern och återigen på ett imponerande sätt. Therese Boström tog det lugnt den första biten, men kunde ändå överta spets i första sväng. Nu blev hon lite småpressad under vägen och i sista sväng fick hon rejäl uppvaktning av Honey Dollar/Markus B Svedberg. Likeaboss sträckte på sig på ett härligt sätt och han var ohotad sista biten. Segertid 15,9/2140 meter och 25.000 kronor. Per Lindqvist är tränare och ägare under namnet Markanläggning AB. Lina Ruuth är skötare.

Foto: LEIF NORBERG/ALN

Text: J-E GUSTAFSSON