Gävle 21 augusti

Showtimejackflower (e. Ken Warkentin) var en bejublad hemmavinnare i den första avdelningen på V75-spelet. Han öppnade mycket bra från femtespår i volten till spets för sin tränare Oskar Kylin Blom. Nu valde han att släppa spets i första sväng. Ut på sista långsidan attackerade han ledande Iceland Radio/Örjan Kihlström och in på upploppet hade han skaffat sig ett säkert grepp som höll hela vägen till mål mot vasst avslutande Bear Hope/Björn Goop. Segertid 13,9/2640 meter och 15,75 i vinnarodds. 110.000 kronor till SM Equie AB och Susanna Hockman som också är uppfödare. Josefine Thorsell är skötare.

”Det var tredje starten för mig. Han visade i starten innan fin form som tvåa bakom Naheed som är en av favoriterna senare på V75-spelet. Han kändes mycket fin i provstarten och han öppnade stabilt och fint. Jag ville gärna ha en rygg. Nu körde jag mot Kaj (Widell med Tale of Jacks, spelad till 31 på tian). Jag ville inte bjuda honom på rygg. Jag var klar på att ledaren skulle tröttna då hon låg på lite väl hårt under loppet. En häftig känsla när man känner att det ska gå vägen”, sade Oskar.

Showtimejackfower började sin karriär hos Tomas Rosén för inkörning. Sedan var det Fredrik Wallin som fick honom i träning och sedan vidare till Thomas Lönn. Han är första avkomman till ostartade Gananoque Flower. Mormor Emma Flower var en skrällvinnare, 49 gånger pengarna, i V75 på Jägersro 2007 för Jörgen Sjunnesson.

Lördagens kung var Per Nordström som var vinnaren i de båda E3-finalerna. Suveränt! Felix Orlando (e. Orlando Vici) kunde överta spets efter körda halvvarvet i finalen för hingstar/valacker. Det kostade 08,2 första 500. Sedan kunde Per dämpa tempot till 1.12,0 första 1000 och det fanns gott om krafter kvar i avslutningen. Segertid 11,6a/1640 och fina 975.000 kronor. Han har nu tjänat 2.960.800 kronor på sina första 13 starter. Stall Motvind HB i Ystad är ägare med Emma Nordström som skötare. Hemmahoppet Ploquepin/Mats E Djuse/Fredrik Wallin såg mycket fin ut i värmning och provstart. Nu galopperade han i starten. Efter sin galopp fullföljde han strålande som oplacerad efter ett lopp i sjätte invändigt på tiden 12,3a/1640.

Det kändes som att jag måste greja detta. Emma och jag firar vår elvaåriga bröllopsdag idag. Han kanske var lite sämre i försöket som fyra i mål, men nu var det som det skulle vara. Spänstig och fin och med bra tryck hela vägen. Nu har han vunnit både den långa (2140 meter) och korta E3-finalen”, sade Per.

Islay Mist Sisu (e. Beer Summit) tog enkelt hand om spets i E3-finalen för ston. Per fick bestämma efter 11,9/500 och 12,9/1000. Det hela såg klart ut och det räckte också till seger, men det var dramatik fram till segern. Ain´t Misbehavin (e. Ready Cash) och Örjan Kihlström avancerade fram till utvändig position varvet kvar och det hela stod och vägde när hon galopperade cirka 50 meter före mål. Segertid 12,1a/1640 och nya fina 975.000 kronor. Ägare är Garde Hästar AB i Avesta med Natalia Borisienka som skötare. Islay Mist Sisu var också vinnaren i Svensk Uppfödningslöpning. Hon har nu tjänat 3.299.800 kronor på sina första 13 starter. Första gången som Per Nordström har en vinnare i E3-finalerna som körts sedan 1997. Nu slog han dessutom till med en dubbel! Löpningsrekorden i de båda klasserna är 1.10,9.

Daniel Wäjersten körde ett fint smyglopp med Esprit Sisu (e. Ready Cash) i Gävle Stora Pris som körts sedan 1942. Från niondespår bakom bilen hamnade han fint till i andra utvändigt. Ledande spelfavoriten Milliondollarrhyme/Fredrik B Larsson fick bestämma efter 13,6/500, 14,4/1000 och 13,4/2000 och såg ut som vinnaren. 700 kvar attackerade Daniel, men han fick ett rejält svar av Hachiko de Veluwe/Jorma Kontio som travat utvändigt ledaren hela vägen. I sista sväng löste det sig helt perfekt då han kunde slinka invändigt om Jorma Kontio och med facit i hand var det lösningen för att det skulle räcka ända fram. Esprit Sisu avslutade vasst och fick greppet sista biten i en tuff slutstrid där också Antonio Trot/Claes Sjöström, tredje utvändigt, var inblandad. Segertid 12,7a/2640 och 150.000 kronor till Aac. Nybrostrand Invest AB och YTAAB AB.

Treårige Sourire Frö (e. Wishing Stone), yngst i loppet som enda treåring, var en mycket fin spetsvinnare för Erik Adielsson. Han kunde överta spets in i första sväng och efter 11,5/500 kunde han dämpa tempot till 14,3/1000. Varvet kvar blev det rejäl körning när Jörgen Westholm avancerade fram med Santos de Castella som visat fin form i flera starter. De båda bjöd på en härlig duell där Westholms fyraåring hade ett litet grepp 300 kvar. Sourire Frö höll dock farten strålande och han stack undan sista biten till en helt ohotad seger. En mycket fin prestation i karriärens 13:e start och tredje seger. Segertid 13,0a/2140 via 11,2 sista varvet. 110.000 kronor till Firma Roffe Plahn Entrepenad. Andra starten i regi Ulrika Wällstedt som fick hästen i träning 25 juli. Den här killen lovar gott för framtiden.

Fyraårige Perpetuate (e. Kadabra), yngst i loppet som en av tre fyraåringar, avgjorde på ett strålande sätt för Per Lennartsson. Från rygg på ledande Tattoo Avenger/Mats E Djuse, 1.14 första 1000, valde Per positionen utvändigt ledaren varvet kvar, vilket skulle sig visa vara ett rätt beslut. Perpetuate var bästa hästen för dagen. Segertid 12,7a/2140 och 110.000 kronor till ägarna SRF Stable med Reijo Liljendahl som tränare.

Oskar Kylin Blom inledde V75:an med en härlig seger. På förhand hade han den bästa segerchansen med Morotai Degato i den sista avdelningen. I tipsen var det spetsstriden som skulle bli avgörande enligt experterna. Nu var Oskar chanslös från sitt innerspår bakom bilen när Åke Lindblom laddade med startsnabbe Chapuy (e. Quite Easy U.S). I spets fick Åke bestämma tempot och han stack undan till en säker seger. Segertid 11,1a/1640 och 125.000 kronor till Björn Wedenberg.

Bowling El Mar (e. Orlando Vici) har i flera starter visat härlig form med starka avslutningar utan seger. Nu var hon en mycket välförtjänt vinnare i finalen i E30 (E3:s ungdomssatsning). Från tolftespår bakom bilen hamnade Olle Wäjersten fint till i tredje utvändigt. Allt löste sig helt perfekt. 700 kvar avancerade Olle och i sista sväng kunde han slinka ned i andra utvändigt och vänta med den slutliga attacken till in på upploppet. Bowling El Mar var helt överlägsen efter en vass avslutning. Segertid 13,6a/2140. 40.000 kronor till Svenska Rainbowl AB i Fjärås med Daniel Wäjersten som tränare. En fin stalldubbel då Esprit Sisu var vinnaren i Gävle Stora Pris.

Femårige The Big Bang (e. Yarrah Boko) har visat bra talang i montésporten. I karriärens 18:e start i monté, av totalt 35 starter, var han en mycket fin spetsvinnare för Jennifer Persson i det elfte försöket i Gävleborgs Montéserie. I spets fick Jennifer bestämma tempot och hon höll greppet mot bra avlutande Arne Anka/Nathalie Blom, äldst i loppet som elvaåring. Segertid 17,3a/2640. 30.000 kronor till uppfödaren, ägaren och tränaren Tommy Enberg. På sina 18 starter i monté har det hittills blivit tio segrar, fyra andrapris och ett tredjepris och i prispengar 407.100 kronor. Jennifer fortsätter att leverera. Hon ståtar med en segerprocent på 18 som kusk/ryttare och nu har hon passerat 8,8 miljoner i inkörda pengar under sina år hittills i montésporten.

Efter en provstart fick inte treårige Punchboard, spelad till 15 på tian, chansen att starta. Orsak hälta. Det öppnade för femåriga franskfödda Guines D´Atout (e. Up and Quick) som Örjan Kihlström smög med som sista häst. Nu avancerade han 1100 kvar och med rygg fram till upploppet avgjorde hon på ett fint sätt mot tappre Conrad Launcher/John Byström som skaffat sig greppet in på upploppet efter ett tufft lopp utvändigt ledaren. Segertid 15,7a/2640 och 30.000 kronor till Nolimit AB med flera. Caroline Josefsson är tränare. Som ägare och uppfödare hade hon en vinnare på Gävletravet i juni 2020 i Diggerman. Då med Joakim Elfving som tränare.

Örjan Kihlström hade på förhand flera bra segerchanser och han grejade en dubbelseger i de första fyra loppen under dagen. Nioårige Torben (e. Lome Elden) tog enkelt hand om spets och där fick Örjan bestämma tempot till en säker seger i ett försök i STL Kallblodsdivisionen med final på Romme 18 december. Segertid 24,1/2140 meter. Fina 100.000 kronor till Marie Erga Nina och S Vold med Heidi Moen som tränare.

Treårige Holms Herkules (e. B.W.Modde), yngst i loppet som en av två treåringar, var en helt ohotad spetsvinnare för Magnus A Djuse. Segertiden 29,8a/2140 är ett nytt banrekord för treåriga hingstar och valacker. 30.000 kronor till Holm Gård i Hudiksvall AB med Alf Nordh som tränare.

Foto: CHRISTER NORIN

Text: J-E GUSTAFSSON