Gävle 9 september

Formstarke Cape Town (e. Love You) var en fin spetsvinnare för sin ägare Anders Pålerfält i Travbutikens B-tränarseries final. Det blev en tuff inledning i spetsstriden och första 500 efter 09,0. Sedan kunde Anders dämpa tempot till 13,1 första 1000. Nu höll han greppet hela vägen mot en tapper Amarcord L.G./Jari Åkerfeldt som gjort grovjobbet utvändigt utan rygg hela loppet. Segertid 13,3a/2140 och 50.000 kronor. Åsa och Johan Kerstell är delägare med Anette Ekström som tränare.

”Det här var min första seger i karriärens 21:a start. Vilken härlig känsla. Vi fick chansen att köpa honom i juli förra året när han var skadad. Han fick vara som en gräsklippare för att kunna komma tillbaka och jag körde honom i den första starten för oss. Han är snabb ut, men efter den vassa öppningen trodde jag väl inte att det skulle hålla hela vägen. Nu visade han vilken härlig kille han är och jag hade fulla linor över mållinjen. Jag måste nog skaffa mig ett stoppur framöver. Det här var den tionde starten för oss och han har ett fint facit med tre segrar, tre andrapris och fyra tredjepris. Jag har haft mest kallblod tidigare och jag höll på med Läckra Lisa som uppfödare och ägare. Nu lämnade jag henne i träning till Robert Wilhelmsson och det har fungerat bra”, sade Anders som också kunde glädja sig åt ett presentkort på 5.000 kronor, vilket också gällde tränaren. Samma presentkort 5.000 kronor till Karin Nilsson som toppade poängligan för körsvenner och Lars Magnusson i topp i tränarligan efter grundserien.

Fyraårige Chestnut (e. Jocose) visade att han hade klarat uttagningsloppet till Svenskt Travderby på bästa sätt som oplacerad för sin tränare Oskar Kylin Blom. Trots ett tufft lopp utvändigt ledande och värsta konkurrenten, Versace Face/Örjan Kihlström, kunde han skaffa sig greppet sista biten efter en stentuff duell hela loppet. En mycket stark prestation. Segertid 15,2/2640 meter. 30.000 kronor till Narkissos Per Skoglund AB med flera. Fanny Blom är skötare.

”Det blev väl inte som jag hade förväntat mig. Jag hade stora förhoppningar innan loppet, men jag var också inne på att jag skulle kunna komma till spets. Han har alltid varit mycket stark och det finns mycket kapacitet i hästen. Nu avgjorde han på ett suveränt sätt, men han måste bli lite snabbare. Det känns att det finns en bra utveckling i honom. Jag har en av världens bästa hästägare. De ställer inga krav”, sade Oskar.

Kvällens huvudlöpning var Fyraåringsstjärnan som körts sedan 1980. Sister Sledge (e. Father Patrick), ett av två ston i loppet, var den stora favoriten och hon infriade sitt favoritskap med bravur. Örjan Kihlström kunde överta spets efter körda 550 meter mot ledande Sashay Kemp/Rikard N Skoglund, loppets andra sto, som öppnat första 500 efter vassa 07,6. Sister Sledge travade första varvet efter 10,5 och hon stack undan till en helt ohotad seger. Segertid 10,8a/1640, vilket också var ett nytt banrekord för fyraåriga utländska ston. 150.000 kronor till Stall Zet (Daniel Redén) med Jenny Sundin som skötare. Det här var tränarseger 999 i karriären för Daniel Redén.

”Hon är helt komplett. Startsnabb och reglerbar. Det blev en tuff inledning, men efter att vi kunde överta spets blev det betydligt lugnare. Hon har varit fin hela tiden och fem raka segrar i regi Daniel Redén sedan hon kom till Sverige”, sade Örjan. Femte segern genom åren för Örjan i detta lopp. Tidigare vinnare har varit Rune U.S 2008, Magic Tonight 2013, Perfect Spirit 2018 och Missle Hill 2019.

Önas Nougat (e. Chocolatier och fina Sissel Godiva 2,5 miljoner och Oaksvinnare 2007) blev ett riktigt så kallat ”stallskrik” när man från ägaren och tränaren Jari Åkerfeldt meddelat att det skulle bli barfotabalans och jänkarvagn. Jorma Kontio fick ersätta Claes Sjöström som lämnat återbud. Efter en sylvass inledning var Önas Nougat i spets. Han fick dock press av Vacqueyras/Thomas Ålund och första 500 efter 06,9! Jorma kunde varva på 10,9 och han höll greppet på ett strålande sätt mot starkt avslutande Malkin/Anders Eriksson, tredje utvändigt i Tommy Åströms Lopp. 50.000 kronor till Jari som hade en fin kväll med ett andrapris med Amarcord L.G. Femte starten i regi Jari. Första segern för Önas Nougat sedan V75-segern i Halmstad 21 december 2019.

Jorma Kontio avslutade kvällen med en fin dubbelseger. Fyraårige B.W.T.Falcon (e. The Bosses Lindy) var helt ohotad från spets. Segertid 15,7a/2140 och 10.000 kronor. Mika Sohlberg i Finland är ägare med Katja Melkko som tränare.

Elvaårige Bellfaks (e. Järvsöfaks) var en helt ohotad spetsvinnare för sin tränare Jan-Olov Persson. Med bara fyra hästar på startvolten kunde han öppna första 500 efter måttliga 29,4. Sedan drog Persson undan med att successivt öka tempot, 27,3/1000 och 25,7/2000, vilket gjorde att övriga var utan chans att kunna utmana. En fin taktisk prestation. Segertid 24,6/2640 meter via 23,8 sista 2000 och 21,8 sista 1000. 35.000 kronor till STALL KAJ HB i Mölndal.

Fine fuxen femårige Tinder Lars (e. Tekno Odin) kom till start med två svaga insatser. Nu visade han att formen var som den skulle vara för Ulf Ohlsson. Via tredjespår i första sväng fram till utvändigt ledande Högnäs Baloo/Olle Alsén kunde han överta spets efter körda 550 meter. Där fick Ulf bestämma tempot till en ohotad seger. Segertid 24,9a/1640 vilket också var ett nytt banrekord för femåriga utländska hingstar och valacker. Det tidigare rekordet hade Kong Henry på 26,9. Loppet var ett försök i Dubbelcupen med final på Solänget 16 oktober. 50.000 kronor till Jens Leonard Stemland som är uppfödare och ägare. Öystein Tjomsland är tränare. Nionde segern i blott 14:e starten imponerar. Den sjätte segern över kort distans. Ulf Ohlsson har kört hästen i fem starter och tagit fem segrar.

Tvåårige Great Time Trot (e. Walner, nio segrar på tio starter och 4,8 miljoner, har inlett en karriär som avelshingst på ett strålande sätt) inledde sin karriär som en vinnare med Erik Adielsson som bara hade en enda körning under kvällen. Med facit i hand var det inte så konstigt att han körde den talangfulle killen. Från ett innerspår i volten var Great Time Trot helt ohotad i spetsstriden. Efter 18,6/500 och 18,1/1000 stack han undan till en säker seger efter en snabb avslutning, 13,8/500. Segertid 16,8/1640 meter och 25.000 kronor till K B Capulus Horses i Kullavik med Svante Båth som tränare och Mira Lahtinen som skötare.

Tredje raka segern för treårige Parveny (e. Quite Easy U.S med Varenne som morfar). Efter två raka segrar från spets visade han att han klarade att gå med i ryggar från ett bakspår för Magnus A Djuse. 800 kvar attackerade Magnus från tredje utvändigt och via ett härligt speedryck till spets 450 kvar var han helt ohotad. Segertid 15,9/2140 meter via 13,3 sista varvet. 40.000 kronor till Deepware Stables Sweden HB med flera. Mattias Djuse är tränare. Moa Thörngren är skötare.

Än värre vinnare från debuten är fyraårige Likeaboss (e. Brad de Veluwe). Fjärde raka segern sedan debuten och samtliga starter med Therese Boström som förvaltat sitt förtroende på ett utmärkt sätt. Efter en omstart kunde hon greja spetsstriden från ett andraspår i volten. Efter 15,5/500 kunde Therese dämpa till 17,7/1000. Varvet kvar fick hon rejäl press av i grunden kapable James Gonzales/Jorma Kontio och de båda hade en fin duell under slutvarvet. Likeaboss svarade fint på angreppet och när James Gonzales visade trötthet i sista sväng dök nästa hot upp. Rally Inge/Peter G Norman hade fått ett perfekt smyglopp i rygg på Likeaboss och efter en vass avslutning fick han ändå inte greppet på ledaren som återigen visade sin härliga inställning. 25.000 kronor till Markanläggning Per Lindqvist AB med Per Lindqvist som tränare och Lina Ruuth som skötare.

Foto: CHRISTER NORIN

Text: J-E GUSTAFSSON